Hnutí Hamás "špehovalo stovky izraelských vojáků" falešnými telefonními aplikacemi

4. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Militantní palestinské uskupení Hamás se podařilo umístil škodlivý software do telefonů izraelských vojáků a nasbírat tak citlivé údaje o základnách v blízkosti Gazy.


Hamásu se podařilo hacknout telefony stovek izraelských vojáků s použitím seznamovacích a fotbalových aplikací a získat tak citlivé informace o izraelské armádě a některých základnách kolem pásma Gazy.

Falešné aplikace umožnily instalovat do smartphonů Android škodlivý software kontrolovaný Hamásem, který poskytl militantům přístup ke snímkům, telefonním číslům a emailovým adresám vojáků umístěných u hranice. Dokonce umožnil Hamásu dálkově ovládat objektivy a mikrofony smartphonů.

V řadě případů dokázal Hamás nafilmovat, co se děje na základnách izraelské armády, bez toho, aby to vojáci zjistili. Od ledna 2018 odělení pro informační bezpečnost dostávalo stížnosti vojáků a velitelů ohledně pokusů podezřelých osob na sociálních sítích doporučovat vojákům stažení aplikací z oficiálního obchodu Google Play Store. Vojáci, kteří si aplikace stáhli, okamžitě poskytli Hamásu přístup ke všem informacím v jejich telefonu.

Jedna z aplikací použitá Hamásem byla seznamovací a další s názvem "Golden Cup" poskytuje v reálném čase informace o letošním mistrovství světa ve fotbale.

"Dnes je možné za několik tisíc dolarů získat hackery z východoevropských a asijských zemí, kteří mohou provádět kyberútoky na velmi vysoké úrovni," říká Nican Ziv, viceprezident pro kybernetickou bezpečnost ve společnosti Check Point.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6420

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2018