Obsah sdělení na internetu je druhořadý, důležitá je interpretace

Sice fašista, ale slušný!

3. 7. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Je to poměrně jednoduché. Představte si, že jste v pozici ministra zahraničí země, které vládne jedna tvrdě nacionální strana společně se stranou otevřeně fašistickou. Tato vláda velmi tvrdě potírá základní lidská práva, a aby nebylo možné to kritizovat zevnitř, potírá také svobodu slova tím, že znásilní veřejnoprávní média a ta svobodná se snaží systematicky vytlačovat z veřejného prostoru. Tato vláda pěstuje vnitřní propagandu vůči vnějšímu nepříteli, kterým jsou lidé z jiných kultur, neziskové organizace a Evropská unie. 

No a vy jako ministr zahraničí absolvujete rozhovor v britské BBC, kde se vás na to všechno budou ptát. Co uděláte? Inu, stačí, když zachováte klid, budete dokola opakovat svoji mantru, hezky se oblečete. Když jste ještě ke všemu obdařeni takovým tím mírumilovným vzhledem člověka, který by mouše neublížil, máte u svých bigotních vyhráno. Není nad to bránit fašismus s noblesou. Vždyť i Zeman kdesi četl, že Hitler byl gentleman...

Praví a slušní xenofobové v ČR mají nyní možnost ejakulovat nad záznamem rozhovoru Pétera Szijjártó, ministra zahraničí současné maďarské vlády a dlouholetého spolupracovníka Viktora Orbána. Záznam je opatřen českými titulky, tudíž ho může zhlédnout i masa těch, kteří anglicky neumí. To je pro šíření na českých sociálních sítích zásadní podmínka. 


Ohlasy jsou báječné. Konečně se objevil zastánce středoevropského izolacionismu a defenzivního nacionalismu, který to těm "lhářům" ukázal a nevzdal se tváří v tvář té hnusné harpyji, kterou na něho zrádná BBC nasadila. Asi takhle by se daly shrnout reakce "slušných Čechů". Dokážu si představit, že v Maďarsku je nyní Szijjártó národním hrdinou.

Důležitým faktorem k tomu udělat si názor není samotný obsah rozhovoru. Důležité je, jak jej předem divákovi, jenž hloubku kontextu dokáže číst jen omezeným způsobem, dopředu interpretujete. Pokud kupříkladu uvedete takové video na sociálních sítích v duchu "kultivovaný kontra zarputilá", pro člověka, který se nedokáže dostatečně orientovat v samotném obsahu, jste dopředu dosáhli hodnocení.

Pokud máte trochu větší nároky a odhlédnete od zlatých obrouček brýlí pana ministra, sledujete obsah. A pokud sledujete obsah, pak se nic nového nedozvíte. Pan ministr hájí to, že maďarská vláda odmítá zahájit azylové řízení s lidmi, kteří před tím procházeli na své cestě tzv. bezpečnými zeměmi, což je záminka všech, kdo odmítají pomáhat s masivním přílivem lidí z válkou či masivním terorismem postižených oblastí. Dozvíte se také, že maďarská veřejnost opakovaně politickou volbou odmítla multikulturalismus a přeje si naopak zachovat svou přísně maďarskou identitu, což je dle pana ministra zcela legitimní a nikdo nemůže Maďarsko nutit, aby tento postoj změnilo. 

Nedozvíte se ale naopak, proč tedy Maďarsko, když chce být tak kulturně unikátní a odmítá multikulturalismus, trvá na své příslušnosti k EU a nevystoupí. Byl by to logický krok, pokud je útlak ze strany EU tak velký, že ohrožuje maďarskou suverenitu a právo na kulturní sebeurčení. Pan ministr zapomněl zmínit, že Maďarsko je na EU ekonomicky plně závislé a kdyby vystoupilo, pravděpodobně by se pohodlný protofašismus praktikovaný jeho stranou stal neudržitelný, jelikož by ho neměl kdo dotovat. Jen nás hezky dál plaťte, vy hnusní lháři, a my za to budeme dál podřezávat větev. Samozřejmě ve vší slušnosti.

0
Vytisknout
13679

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2018