Je Amerika nyní světu nebezpečná?

9. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

Před osmnácti měsíci by taková otázka byla absurdní, píše Simon Tisdall. Nyní je však před blížícím se summitem NATO zcela vážná: Je Amerika světu dnes nepřítelem? Hlavním problémem nadcházejícího summitu NATO je, že Trump zpochybňuje samotný účel Severoatlantického společenství. Trump totiž nepřijímá základní pojmy, jako je kolektivní bezpečnost, sdílení břemen, obrana pro budoucnost a rovnováha sil. Nechápe je.



Tento krátkozraký, izolacionistický pohled, odráží Trumpovo nepřátelství vůči multilateralismu. Trump pohrdá Spojenými národy, snížil americké financování OSN a bojkotuje Radu OSN pro lidská práva v Ženevě, odmítá předpisy Světové organizace pro obchod, přijímá jednostranná dovozní cla, která vyvolávají obchodní války a ohrožují pracovní příležitosti. Trump roztrhal pařížskou dohodu o boji proti globálnímu oteplování, zrušil dohodu o omezení íránských jaderných zbraní z roku 2015, kterou tolik podporuje Evropa, a nedávno se snažil přesvědčit Francii, aby stejně jako Británie odešla z EU - Evropskou unií Trump pohrdá. Minulý měsíc vlastnoručně zlikvidoval summit skupiny G7, nedůtklivě odmítl jeho závěry a urazil jeho účastníky.

Trump zachází se starými přáteli daleko hůře než se zjevnými nepřáteli. Personalizuje politické interakce a zastrašuje, chová se hrubě a otevřeně mizogynisticky. Zvláštním terčem jeho teroru se Angela Merkelová. Na summitu skupiny G7 v Kanadě hodil jejím směrem dva bonbóny a řekl: "Tady, Angelo, abys neříkala, že ti nikdy nic nedám." Vůči britské premiérce Mayové se chová Trump s arogantním nedostatkem respektu. Na twitteru podporoval britskou ultrapravicovou organizaci Britain First a urážel londýnského primátora Sadiqa Khana.

V posledních měsících Trump vyhodil zkušené poradce a sílí jeho víra ve vlastní neomylnost. Tak se proměnil z obtížného partnera na potenciálního nepřítele. Trump leze kamsi diktátorům, v Saúdské Arábii, v Číně i v Severní Koreji. Bude se to opakovat v Helsinkách při jeho schůzce s Vladimírem Putinem.

Trump bude zřejmě Putina nutit, aby podpořil americkou politiku, jejímž cílem je svrhnout teokratický režim v Íránu. Trump tím riskuje globální energetickou krizi, novou válku na Blízkém východě a bezpečnost a prosperitu všech amerických spojenců. S takovými přáteli, kdo potřebuje nepřátele?

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13459

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2018