Británie v chaosu: Potřebuje Británie nyní vládu národní jednoty?

9. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Šokující rezignace britského konzervativního vyjednavače pro brexit Davida Davise (který stejně nijak nevyjednával, byl fundamentalistickým euroskeptikem bez jediné praktické myšlenky či strategie) vyvolala v pondělí tyto pozoruhodné reakce čelných britských politických komentátorů:

Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News:
Jestliže brexiťáci svrhnou vládu, těžko se jim podaří vytvořit vládu svoji. Totéž platí o odpůrcích brexitu. Stojí v této situaci za úvahu vláda národní jednoty? Možná je to jediný způsob, jak zajistit brexit přijatelný pro obě strany:
 



(Pozn. red.: Guru-Murthy je kupodivu stále ještě obětí různých anglických fantazií. Hlavní z nich je představa, že o brexitu bude nějak rozhodovat britská strana, přitom Británie nemá vůči EU žádnou vyjednávací moc a musí přijmout, co určí Brusel.)


Jon Snow, Channel 4 News: David Davis odstoupil poté, co vyjednáváním v Bruselu za celé dva roky strávil pouhé čtyři hodiny. Na tomto základě ten, kdo převezme jeho funkci, může očekávat, že v nadcházejících 9 měsících (do brexitu) dojde k vyjednávání v délce asi 1 hodina 45 minut....


Jonathan Freedland a Nick Cohen, Guardian a Observer: Pozoruhodně chybí v Davisově rezignačním dopise a interview jakýkoliv prakticky realizovatelný plán pro brexit... Nick Cohen: To je to, o co jde. Stále ještě jsou to jednorožci a kozy, které zůstávají celé poté, co je sežral vlk. Pravice říká, kdybychom bývali byli tvrdší a řvalí více, dosáhli bychom nedosažitelného...


0
Vytisknout
7508

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2018