Trump o NATO: "Evropa nás prostřednictvím NATO zabíjí"

6. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



To řekl Trump o svých demokratických spojencích týden před summitem NATO a před setkáním s Putinem, diktátorem, kterého Trump chválí a který jako Trump podporuje autoritářské strany v Evropě proti zvoleným vládám:


Ve čtvrtek řekl toto Trump v Great Falls v Montaně:

Trump: "Platíme jim 70-90 procent nákladů na ochranu Evropy. A to je v pořádku. Samořejmě, v obchodě, oni nás zabíjejí. Zabíjejí nás i jinými věcmi.

Znemožňují nám podnikat v Evropě, přesto sem přijíždějí a prodávají nám tu své mercedesy a BMW. Takže my máme obchodní deficity s EU ve výši 151 miliard dolarů a kromě toho nás zabíjejí prostřednictvím NATO. Zabíjejí nás. A tak my platíme 4 procenta ze svého obrovského HDP - které se ještě mocně zvětšilo od doby, kdy jsem se stal vaším prezidentem.

Německo je největší země v EU, v Evropské unii. Německo platí 1 procento. 1 procento. A já řekl, víte, Angelo, já to nemohu zaručit, ale my vás ochraňujeme  a to pro vás znamená daleko víc než ochraňováním nás, protože opravdu nevím, kolik ochrany my získáváme tím, že chráníme vás. A oni pak uzavírají dohody o plynu a ropě z Ruska, a platí miliardy, miliardy dolarů Rusku. Víte?

Takže oni chtějí ochranu proti Rusku, ale při tom platí miliardy dolarů Rusku a my jsme ti idioti, co platíme za celé NATO, Takže já musím říct tohle. Od té doby, co jsem přišel, což je půldruhého roku, ty státy NATO zaplatím o téměř 33 miliard dolarů více. Ale ono to nestačí. Řekli vám to někdy? Ne. Ne.

0
Vytisknout
9591

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2018