Jak Merkelová potlačila bavorskou rebelii

4. 7. 2018

čas čtení 3 minuty
Trhlina ve středopravé části německého politického spektra byla zalátána, ale konvenční pohled tvrdí, že kancléřka Angela Merkelová byla oslabena. Nevěřte tomu: Ačkoliv odvrácený konflikt v příštích týdnech vyvolá řadu debat, Merkelová pokus o populistickou rebelii potlačila, aniž by obětovala o mnoho více, než čas a nervové buňky. Skutečnými poraženými v této bitvě však jsou migranti, napsal Leonid Beršidskij.


Boj mezi Merkelovou a ministrem vnitra Horstem Seehoferem, který je lídrem koaliční bavorské strany CSU, se týkal takzvané sekundární migrace. Někteří žadatelé o azyl, jejichž žádosti jsou zpracovávány v evropských zemích, kde se prvně přihlásili, cestují do bohatšího Německa za lepším životem. Seehofer chtěl, aby byli vráceni na německé hranici, což by byla praxe hrozící podkopat volný pohyb osob v EU a vyvolat spor Německa s evropskými partnery. Merkelová takovému postupu oponovala, ale kdyby Seehofera vyhodila, mohlo by to zničit její vládní koalici.

Po týdnech stále osobnějších sporů strany v pondělí večer konečně dosáhly kompromisu. Jde o jeden list papíru zakrývající neúspěch snahy CSU sesadit a podřídit si Merkelovou.

Dohoda hovoří o "novém pohraničním režimu" s Rakouskem, který by umožnil Německu zastavit přicházející žadatele o azyl registrované v jiných zemích EU. Budou umístěni do "tranzitních center", z nichž mohou být odesláni nazpět do zemí odpovědných za jejich žádosti, ale pouze na základě dohod s takovými státy. Bez existence dohody bude Německo muset uzavřít dohodu s Rakouskem ohledně vracení žadatelů o azyl.

Nic z toho není proveditelné. Německé hranice jsou tak děravé, že neexistuje způsob, jak zřídit účinné kontroly. Policie může kontrolovat auta na třech dálnicích z Rakouska, což by vytvořilo ohromné řady nespokojených voličů CSU, ale nedokáže zřídit checkpointy na stovkách dalších silnic. Odeslání žadatelů o azyl z "tranzitních center" zpět vyžaduje dohody se vstupními zeměmi, včetně zdráhavé Itálie. Italové, než dají svůj souhlas, budou trvat na tom, že jejich sousedé v EU musejí přijmout závazek z minulého víkendu postavit zařízení na vlastním území pro některé žadatele o azyl v Itálii. To může trvat měsíce. Přitom není důvod očekávat, že k uprchlíkům nepřívětivé Rakousko přijme kohokoliv, koho by Německo vrátilo.

Navzdory tomu co se nedávno stalo v USA, Británii a Itálii, němečtí voliči si stále cení racionality a odpovědnosti. Seehofer by své straně nepomohl, kdyby rezignoval a rozbil vládní koalici. Vedení strany ubralo plyn a přimělo Seehofera ke kompromisu.

Bavorský puč byl potlačen bez jediného výstřelu. Seehofer a bavorský premiér Soeder se zřejmě stále snaží pochopit, co a jak jim Merkelová vlastně provedla.

Měsíce potrvají spory ohledně azylové politiky. Znovu a znovu budou panikařící němečtí komentátoři prohlašovat, že Merkelová je ohrožena, a anglickojazyční komentátoři se toho s nikoliv nutně malou dávkou škodolibosti chytí. Ale o Merkelovou by se nikdo bát neměl. Jde o přistěhovalce - o lidi, nikoliv o politické hráče.

Politici se teď dohodli na zadržovacích táborech v Africe, přijímacích zařízeních v EU a "tranzitních centrech" na německé hranici. To že všem plánům vévodí zadržení je známkou intelektuálního bankrotu, který je v dlouhodobém výhledu mnohem nebezpečnější, než nedopečené výzvy vůči autoritě Angely Merkelové.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8944

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2018