Malá domů

4. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Andrej Babiš neustále dokola opakoval, že chce řídit stát jako firmu. Pomiňme, že je to zcela absurdní, že přece stát není firma, že občané nejsou zaměstnanci atd. Nicméně jsou případy, kdy metafora státu jako firmy dává dobrý smysl. Např. tehdy, když jde o kvalitu pracovníků. Stát jistě musí zaměstnávat schopné lidi, zejména na vedoucích pozicích, stejně jako firmy.

  

V mediální debatě kolem ministryně spravedlnosti, paní Malé, mi chybí jasná otázka na Andreje Babiše: zaměstnal byste, pane Babiši, paní Malou jako šéfku právního oddělení své firmy? Nechtěl byste raději někoho, kdo má titul z Univerzity Karlovy nebo ještě k tomu z Oxfordu? Nechtěl byste, aby na práce, za které dostala akademické tituly, nepadl ani stín podezření?

Nebo chcete dát veřejnosti najevo, že pro úspěch v české podnikatelské džungli, dědictví to devadesátých a nultých let, je nutno spíše podvádět a být neschopný vystudovat pořádnou vysokou školu? V České republice jsou přinejmenším ještě dvě solidní právnické školy: univerzita v Brně a v Olomouci.

Co jsou vlastně ty schopnosti paní Malé, které ji kvalifikují na její post? Loajalita? Je pravda, že pokud jde o loajalitu, je vhodný kandidát ten, který umí jen poslouchat, což na solidní vysokou školu nestačí. A pokud má nějaké ty skvrny, tím lépe, neboť tím více bude zavázána. Čím objektivně nevhodnější kandidát, tím subjektivně vděčnější. Z Babišovy milosti ministryní. Ministerstvo spravedlnosti je ale klíčový státní úřad, zejména pokud si dále chcete hrát na boj s korupcí. Tam nepatří nikdo, kdo dohlédne na to, aby se špinavé prádlo pralo doma. Nepřihráváte si tak trochu, pane premiére, malou domů?

0
Vytisknout
11277

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2018