Evropské země potichu obnovují povinnou vojenskou službu

4. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Francie se minulý týden připojila k rostoucímu počtu evropských zemí, které znova zavádějí povinnou vojenskou službu, upozorňuje Aamna Mohdinová. Ve stopách volebních slibů prezidenta Macrona vláda zavedla povinnou službu pro šestnáctileté.


Obnovením povinné služby chce francouzská vláda podpořit sociální soudržnost a podpořit a udržet aktivnější občanství. Program bude zahájen v roce 2019 a odhadované náklady činí 1,6 miliard eur.

Existují dobré důvody pro takový krok: Francie má jednu z nejvyšších nezaměstnaností mládeže v Evropě, když bez práce je čtvrtina mladých. A rostoucí nespokojenost může vést tyto mladé k podpoře populismu a krajní pravice.

Francie se řídí zvláštním evropským trendem. Vloni Švédsko oznámilo obnovení povinné vojenské služby - sedm let po jejím zrušení. Vláda uvádí ruskou vojenskou aktivitu a nízkou míru rekrutace profesionálních sil jako odůvodnění tohoto kroku. V roce 2015 službu obnovila Litva - po ruské anexi Krymu.

To proti stavu před deseti lety představuje výraznou změnu. Když Švédsko původně oznámilo zrušení povinné služby, zaostávalo za celoevropským trendem. Avšak rostoucí napětí v regionu a občanské znepokojení vrátily zpět agendu národní mobilizace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13060

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2018