Pozor, na světě právě probíhá zkušební zavádění fašismu: Jde opravdu do tuhého

27. 6. 2018

čas čtení 5 minut


Máme-li si uvědomit, co se právě na světě dnes děje, musíme vnímat dvě věci. Jednou je, že jsme se ocitli v etapě zkušebního zavádění. Druhé je, že to, co se mnozí pokoušejí zavádět,   je fašismus. Žijeme v předfašistické éře, píše v naprosto zásadním, varovném článku, vynikající irský komentátor Fintan O'Toole. Povšimněte si, jak přesně všechno, co analyzuje, platí i pro Českou republiku!

Je lehké se vysmívat Donaldu Trumpovi jako idiotu, protože jím skutečně je. Avšak Trump velmi dobře rozumí jedné věci:  zkušebnímu marketingu. Vytvořil svou celoživotní existenci na stránkách drbů newyorských bulvárních deníků, které vyrábějí celebrity tím, že zkušebně publikují šokující informace, které je pak možno potvrdit, nebo dementovat, podle toho, jaká je na ně reakce veřejnosti. A vytvořil svou existenci prostřednictvím realitní televize, kde je možno pozměňovat "fakta" podle sledovanosti.

 

Fašismus v existující demokratické zemi nevznikne najednou. Není lehké přimět lidi, aby se vzdali své svobody a své slušnosti. Je nutno dělat postupné zaváděcí zkoušky, které slouží dvěma účelům. Prvním účelem je přimět lidi, aby si zvykli na něco, co ještě donedávna v hrůze odmitali. Dělá se to tak, že se to, co chceme lidem vnutit, nenápadně podle jejich reakcí pozměňuje a kalibruje. To se děje právě dnes a byli bychom blbci, kdybychom to neviděli.

Jedním z hlavních nástrojů fašismu je zmanipulovat volby. To bylo vyzkoušeno při zvolení Donalda Trumpa, při brexitu a méně úspěšně při volbách francouzského prezidenta. Druhým důležitým nástrojem fašismu je vytváření kmenové identity, rozdělení společnosti na vzájemně se odmítající polarity.

Fašismus nepotřebuje většinu - typicky se dostává k moci, jakmile ho začne podporovat asi 40 procent obyvatelstva a pak používá k upevnění své moci státních prostředků a zastrašování.

Takže vůbec nevadí, jestliže vás většina národa nenávidí, pokud vás 40 procent lidí fanaticky podporuje. To už bylo také vyzkoušeno. A fašismus potřebuje propagandistickou mašinérii tak efektivní, že pro své stoupence vytvoří vesmír "alternativních faktů", které zakryjí nechtěnou realitu. A znovu, zkoušení tohoto je už velmi, velmi pokročilé.

Ale poté, co jste udělali toto vše, musí následovat další klíčový krok, a ten je obyčejně nejsložitější. Musíte ochromit morální hranice. Musíte přimět lidi, aby začali přijímat činy extremní krutosti. Jako psy, lidi je nutno naučit, aby rádi čichali krev. Lidé musejí být naučeni, aby se jim líbilo divošství.

Fašismus toto dělá tak, že zkonstruuje pocit hrozby, kterou má zosobňovat společností nenáviděná menšina. To umožňuje příslušníky té nenáviděné menšiny odlidštit.

Jakmile tohoto dosáhnete, můžete postupně tlak zintenzivňovat. Začnete rozbíjením oken a končíte plynovými komorami v koncentračních táborech.

Právě tento krok se nyní na trhu zkouší. V Itálii to zkušebně provádí ultrapravicový ministr vnitra Matteo Salvini. Jak bude společnost reagovat, jestiže země začne odmítat přijímání lodí se zachráněnými uprchlíky? Začněme sestavovat seznamy Romů a vyzkoušejme, jak na to bude veřejnost reagovat. A Trump to zkouší s umísťováním batolat do klecí. Bude mi to tolerovat ve svých médiích magnát Rupert Murdoch?

Považovat úmyslnou traumatizaci uprchlických dětí za Trumpovu "chybu", což si myslí většina komentátorů, je omyl. Trump tu provedl marketingovou zkoušku - a ta zkouška je obrovský úspěch. Trumpovo tvrzení z minulého týdne, že imigranti "zamořují" Spojené státy, je marketingovou zkouškou, zda jsou jeho stoupenci připraveni na zintenzivnění tohoto jazyka, další etapou je samozřejmě výraz "škodná". A záběry batolat, vyrvávaných z náručí jejich rodičů, je marketingovou zkouškou, zda je možné Trumpova slova proměnit ve zvuk a obraz.

A výsledky jsou uspokojivé. Dobré zprávy na dvou frontách, Zaprvé, Rupert Murdoch je  tento fašismus ochoten šířit: televize Fox News se překonala při šíření barbarské krutosti: její "komentátoři" zesměšňovali napodobováním zvířeckých zvuků zprávu o dítěti s Downovým syndromem, tvrdili, že plačící batolata jsou "dětští herci". Fox News neuhnuly před neuvěřitelnou sprostotou: plačící batolata jsou lháři. Ten zoufalý pláč je typickou ukázkou manipulativního chování těch cizinců, kteří nás přicházejí "zamořit". Musíme se přece bát rasy, jejíž samotná batolata jsou tak prolhaná. Druhá dobrá zpráva: Trumpovým stoupencům se to strašně líbilo: 58 procent amerických Republikánů tuto brutalitu podporuje. Podpora Donalda Trumpa stoupla na 42,5 procent.

To je pro fašistickou agendu nesmírně povzbuzující. V demokratickém světě už začal proces učení občanů, aby milovali čichání rozlité krve. Miliony Evropanů a Američanů se nyní učí tolerovat to, co bylo dosud nemyslitelné. Marketingové zkoušky budou zdokonaleny, výsledky budou analyzovány, metody zlepšeny, signály zostřeny. A pak budou následovat činy.


Kompletní článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
22681

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018