Nenavržený navržený Poche

28. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Tak máme novou vládu. Jde o druhou vládu Andreje Babiše jako premiéra. Jde o menšinovou vládu, složenou z ministrů za ANO a za ČSSD. Jeden z ministrů za ČSSD je ve skutečnosti ministr za prezidenta. A jeden z ministrů za ČSSD chybí, takže předseda této strany řídí hned dvě klíčová ministerstva: vnitra a zahraničí.

 

Ministrem zahraničí měl být sociálními demokraty navržený pan Poche. Poslední verze jeho příběhu, jak jsem ji pochopil, je tato: když ho premiér nenavrhne jako kandidáta na ministra zahraničí prezidentovi, tak ČSSD do vlády nepůjde, naopak když ho premiér navrhne, tak dojde k ústavní krizi, neboť prezident ho prostě nejmenuje. Výsledek? ČSSD je ve vládě, ale k ústavní krizi nedošlo. Tedy Poche je nutně nenavržený, jen ČSSD věří, že je navržený, aby do vlády mohla vstoupit. Kromě toho bude Poche zřejmě reálně ministerstvo zahraničí řídit, ačkoli nebude moci vystupovat jako ministr zahraničí, takže pro ministry zahraničí jiných států nebude partnerem, takže pro ministry zahraničí jiných států nebude partnerem. Proč? Protože Zeman.

Čemu všemu ještě ČSSD bude „naoko“ věřit, aby mohla ve vládě zůstat? Samotná touha socialistů ovšem nestačí. Vláda, má-li získat důvěru, potřebuje hlasy komunistů, kteří za to chtějí posty ve státních firmách. Podle posledních zpráv premiér Babiš komunisty v tomhle „podrazil“, pokud jde o ČEZ. Babiš je jako voda: hledá místa nejmenšího odporu, slíbí cokoli a pak jedná podle okolností. Možná vsadil na to, že komunisté už zašli ve své touze být užitečným idiotem příliš daleko, takže necouvnou. A kdyby se zmýlil? Myslím, že z jeho pohledu je to jedno.

Zdá se mi totiž naprosto neuvěřitelné, že by takto sestavená vláda mohla vydržet delší dobu, ať s důvěrou nebo bez důvěry. „Důvěra“ ostatně bude jen to první hlasování, pak už si Babiš může vládnout na základě ad hoc koalic, nebo ještě pravděpodobněji na základě koalice s SPD, komunisty, resp. různými přeběhlíky. Je to podle mne jen další experiment na cestě k předčasným volbám. Experiment, který má voličům ukázat, že bez jednobarevné vlády ANO to nepůjde, experiment, který má zničit ČSSD i KSČM.

Na prvním místě jde o to, zda se Babišovi podaří celou tuhle taškařici prodat voličům jako selhání tradiční politiky, která mu znemožnila rozevřít křídla, nebo zda ho veřejnost naopak začne vnímat jako neschopného slabocha. A v tom ohledu hraje zásadní roli otázka: jakou má veřejnost k Babišovi alternativu?

0
Vytisknout
9664

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018