Čínský think tank "varuje před finanční panikou"

2. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Zpráva vládou podporovaného thinktanku varuje před potenciální "finanční panikou" v druhé největší světové ekonomice. Někteří příslušníci čínské elity jsou zjevně znepokojeni, když rostou turbulence na trhu a napětí v mezinárodním obchodě.


Bankroty dlužníků, nedostatek likvidity a nedávný propad na finančních trzích představují obzvláštní nebezpečí v době, kdy americké úrokové sazby rostou a probíhá obchodní spor s Washingtonem. Tvrdí to studie Národní instituce pro finance a rozvoj (NIFD), kterou má k dispozici Bloomberg a jejíž pravost potvrdil představitel NIFD.

Think tank varuje, že nákupy akcií s využitím pákového efektu dosáhly úrovně naposledy viděné v roce 2015 - kdy akciové trhy spadly o třetinu a vymazaly 5 bilionů dolarů hodnoty.

"Myslíme si, že Čína nyní čelí velké pravděpodobnosti finanční paniky," tvrdí NIFD ve studii, která se minulé pondělí krátce objevila na internetu, než byla odstraněna. "Předejít jejímu výskytu a šíření by mělo být nejvyšší prioritou našich finančních a makroekonomických regulátorů během příštích několika let."

Studie je dalším v řadě indikátorů, že Čína je stále více znepokojena dopady obchodního napětí ve vztazích s USA na svou ekonomiku. V posledních týdnech prominentní akademici začali zpochybňovat, zda zpomalující a na exportu závislá ekonomika může vydržet vytrvalé spory, které se již projevují na cenách akcií a kurzu měny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8616

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2018