Německý ministr vnitra Seehofer "rezignuje" kvůli sporu s kancléřkou

2. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Spor v německé vládní koalici kvůli azylové politice v neděli znovu propukl, když ministr vnitra Horst Seehofer nabídl rezignaci, informovaly zdroje uvnitř jeho strany CSU. Kancléřka Merkelová tak čelí další krizi.


Stranické zdroje v neděli večer informovaly, že německý spolkový ministr vnitra Horst Seehofer hodlá nabídnout rezignaci z pozice člena kabinetu i lídra bavorské CSU, poté co eskaloval spor s Merkelovou kvůli její azylové politice.

Seehofer v sobotu prohlásil, že jeho postoj neměl na průběh věcí na evropské úrovni žádný vliv. To bylo v přímém rozporu s Merkelovou, která popsala výsledek jednání v Bruselu jako alternativu se stejným efektem, jaký by měla opatření na národní úrovni. Kancléřka také řekla, že učinila ústupky vůči Seehoferovým požadavkům.

Vedení CDU a CSU se v neděli odděleně sešla v Berlíně a Mnichově, aby diskutovala o tom, jak obě strany spolupracující od roku 1949 budou pokračovat v kooperaci. CSU čekají v říjnu zemské volby v Bavorsku a rozhodla se v rámci kampaňové strategie zaujmout tvrdě antiimigrační postoj.

Kancléřčino tvrzení, že požadavky CSU byly splněny dohodou na úrovni EU, zpochybňují někteří politici CSU účastnící se jednání v Mnichově, kteří trvali na tom, že rozhodnutí je na straně samotné. Existuje také názorový rozdíl mezi oběma stranami na to, zda dohoda EU umožňuje jeednostrannou akci členských států ve věci uzavření hranic.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8220

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2018