Norská studie: Facebook a Google "manipulují" uživatele, aby sdíleli data nehledě na evropské zákonodárství

29. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Facebook a Google nutí uživatele sdílet soukromé informace, když nabízejí "invazivní" a omezené základní volby navzdory novým evropským zákonům o ochraně dat, zjistila norská vládní studie. Tyto zákony měly poskytnout uživatelům kontrolu a dát jim na výběr. 


Norská Spotřebitelská rada zjistila, že nová úprava soukromí amerických technologických gigantů odporuje evropskému předpisu General Protection Regulation (GDPR), který zavazuje společnosti, aby vyjasnily, jaké volby mají lidé k dispozici při sdílení soukromých informací.

"Tyto společnosti nás manipulují, abychom sdíleli informace o sobě," prohlásil ředitel rady pro digitální služby Finn Myrstad.

"To je v rozporu s očekáváními spotřebitelů a záměrem nového předpisu," říká norská studie nazvaná "Deceived by Design" (Záměrně podvedeni).

Myrstad tvrdí, že praktiky obou společností vykazují "nedostatek úcty k uživatelům a obcházejí záměr poskytnout spotřebitelům kontrolu nad jejich osobními údaji".

Nová úprava byla prosazena také díky nedávnému skandálu kvůli shromažďování dat uživatelů Facebooku britskou konzultační firmou Cambridge Analytica před americkými prezidentskými volbami v roce 2016.

Informace použité v norské zprávě byly shromažďovány od poloviny dubna do začátku června, několik týdnů poté, co vešly v platnost nové evropské předpisy.

Facebook a Google často používají možnost nejméně přívětivou k uživateli jako základní volbu a uživatelé zřídka mění předem nastavené možnosti. Nastavení přívětivé k ochraně soukromí "vyžadují více kliků a jsou často skryté," tvrdí zpráva.

"V mnoha případech služby zakrývají fakt, že uživatelé mají velmi málo skutečných voleb a úplné sdílení dat je přijato prostým použitím služby," říká se ve zprávě.

Nicméně Facebook ve středu popřel, že by skrýval různé možnosti - a tvrdí, že se na GDPR připravoval 18 měsíců.

Facebook a Google již čelí prvním oficiálním stížnostem poté, co je rakouský aktivista za ochranu soukromí obvinil, že nutí uživatele k souhlasu s využitím osobních informací.

Obě společnosti mohou kvůli porušení nových pravidel EU obdržet pokutu až 20 milionů eur, nebo 4 % svého globálního obratu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6845

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018