Migrační krize: Itálie hodlá zablokovat summit EU, pokud nebudou splněny její požadavky

29. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Klíčový summit EU může skončit bez dohody, která by ukončila spor ohledně migrace. Itálie, přes kterou do EU přicházejí tisíce migrantů, zejména z Afriky, tvrdí, že vetuje společné prohlášení o celé agendě, pokud nebude nalezeno pro ni přijatelné řešení. 


Itálie chce, aby s ní ostatní země sdílely břemeno starosti o migranty. Německá kancléřka Angela Merkelová tvrdí, že toto téma představuje pro EU definující moment.

Merkelová je doma v Německu pod tlakem, aby předložila řešení, které by předešlo příchodu dalších žadatelů o azyl. Ministr vnitra Horst Seehofer z koaliční bavorské CSU jí dal čas do tohoto víkendu. Jinak začne migranty vracet na hranici svého domovského státu.

Proud migrantů zahrnuje i uprchlíky před válkou v Sýrii a dalšími konflikty, kteří urgentně potřebují azyl.

Nejde o krizi v řádu roku 2015, kdy každodenně na břeh vystupovaly tisíce lidí. Evropská rada tvrdí, že počty osob ilegálně přicházejících do EU od října 2015 klesly o 96 %.

Nicméně téma se tento měsíc vrátilo na scénu spolu se sporem o migrantskou loď Lifeline, jíž bylo zakázáno přistát v italských přístavech.

Dublinský princip, podle nějž by žadatelé o azyl měli zůstat v zemi, kde vstoupí na území EU, se rozpadl. Itálie a Řecko, kam přichází největší počet migrantů a uprchlíků, požadují, aby se jejich sousedé o toto břemeno podělili.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6246

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018