Trump na jednání skupiny G7 ostře útočil na NATO. "Je tak špatné jako Nafta."

29. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


Na nedávné schůzce skupiny G7 Donald Trump ostře zaútočil na Severoatlantické společenství. "Je tak špatné jako NAFTA", Severoamerická dohoda o volném obchodu, kterou Trump otevřeně pohrdá. Informaci přinesl Axios a ve čtvrtek ji potvrdili dva evropští činitelé. Vyvolalo to silnou nervozitu mezi spojenci USA ohledně toho, co se stane na vrcholné schůzce NATO v Bruselu, která začíná 11. července a po níž se setká Trump s Putinem v Helsinkách.

 

Na schůzce skupiny G7 v Quebecu kritizoval Trump šest představitelů hlavních průmyslových zemí světa za to, že prý zneužívají USA, v obchodních stycích i ve výdajích na obranu. K nadcházejícímu summitu NATO řekl: "Bude to zajímavý summit. NATO je tak špatné jako Nafta. Pro USA je příliš drahé."

Mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost tyto Trumpovy výroky nepopřel, ale řekl: "Pan prezident alianci podporuje, jak řekl opakovaně. Také jasně řekl, že očekáváme, že naši spojenci budou spravedlivě sdílet naše společné břemeno výdajů na zbrojení a budou dělat víc v oblastech, které se jich týkají."

Vlády v Londýně, v Paříži, v Berlíně a v Ottawě se obávají, že jim bude Trump na summitu NATO nadávat a pak bude v Helsinkách lichotit Putinovi, čímž vyvolá krizi v transatlantické alianci.

Evropané jsou připraveni na Trumpovu kritiku jejich údajně nízkých výdajů na obranu, ale po katastrofálním summitu v Quebecu se obávají, že Trump zpochybní účel a existenci NATO.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8377

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018