Barnier: Nyní vážně hrozí, že Británie vypadne z EU bez dohody

29. 6. 2018

čas čtení 2 minuty


Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit, varoval v pátek dopoledne, že dále trvají "obrovské a vážné rozdíly" mezi britskými a evropskými požadavky na brexit, zejména ohledně irské hranice

"Musíme založit své partnerství mezi EU a Británií na našich hodnotách a zásadách, při respektu pro britské červené čáry. Pro nás to znamená integritu jednotného trhu, nedělitelnost čtyř svobod, autonomii rozhodování EU a ochranu a respekt pro základní práva evropských občanů.

Čekáme na britskou bílou knihu. Doufáme, že bude obsahovat použitelné a realistické návrhy. Avšak už není skoro žádný zbývající čas. Chceme dohodu a pracujeme pro dohodu, ale čas už nezbývá a očekávám, že britská delegace předloží své návrhy v pondělí."



Pokud by Británie vypadla z EU bez dohody, bude to znamenat absolutní katastrofu pro britské hospodářství. Přestanou létat letadla mezi Británií a EU, zřejmě vznikne i nedostatek potravin, protože doprava výrobků do Británie bude v přístavech zdržena novými komplikovanými celními procedurami, na něž není Británie připravena. Rozloží se doprava součástek pro britské podniky, které spolupracují s podniky v EU. Britské výrobky už nebudou považovány za evropské a nebudou moci být sečítány do "evropskosti" výrobků z EU, které musejí být z 55 procent vyrobeny v Evropské unii.že

Irský premiér Leo Varadakar se vyjádřil, že Bílou knihu o brexitu měla britská vláda vydat před kampaní pro referendum  o brexitu, aby britští občané věděli, pro co při hlasování o brexitu hlasují. Nevědí to dodnes, protože žádný britský vládní dokument, co brexit znamená, neexistuje.

Podle zpráv chce usilovat Theresa Mayová o to, aby Británie neoficiálně zůstala pro výrobky (nikoliv služby) součástí jednotného evropského trhu. To EU odmítne, protože Británie chce zrušit volný pohyb obyvatelstva, avšak přístup na evropský trh je neoddělitelně svázán s volným pohybem obyvatelstva po celé EU.

Evropská unie se nyní oficiálně připravuje na to, že Británie z EU katastrofickým způsobem vypadne bez dohody.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8105

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018