Uprchlická krize: Řecko připraveno k podpisu dohody s Merkelovou ohledně vracení žadatelů o azyl

29. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Řecký premiér je připraven k dohodě s Angelou Merkelovou, která by Německu usnadnila odesílání žadatelů o azyl zpět do jiných evropských zemí. Ohrožená kancléřka tak posiluje svou pozici před klíčovým summitem EU.


Alexis Tsipras v rozhovoru pro Financial Times prohlásil, že je nakloněn zvláštní dohodě s Berlínem, která by omezila "sekundární pohyb" uprchlíků přicházejících na jižní hranici EU, ale poté cestujících do Německa.

Merkelová je pod silným tlakem bavorských koaličních partnerů, aby přesvědčila evropské vlády ke zrychlení návratových procedur pro žadatele o azyl registrované již v jiných evropských zemích. Koaliční CSU hrozí vystoupením z vlády, pokud Merkelová nedosáhne výsledků do konce června.

Lídři EU se včera sešli v Bruselu k druhému summitu v pěti dnech. Agendě vévodí migrační politika a potřeba Merkelové získat od ostatních zemí ústupky.

Evropští diplomaté tvrdí, že Berlín kontaktoval Itálii, Řecko a všechny sousedy s cílem podepsat dvoustranné dohody, potenciálně s nabídkou finančních pobídek pro pohraniční státy. Jeden evropský diplomat prohlásil, že Berlín nabídl Římu pomoc při sanaci bankovního sektoru výměnou za dohodu o sekundárním pohybu, ačkoliv diplomat je skeptický, že nabídka zafunguje.

Řecká představa podobně jako vize německé kancléřky zahrnuje přepracování stávajících pravidel rozhodování o žádostech o azyl, stejně jako evropský azylový úřad a plnokrevnou evropskou pohraniční stráž.

Podle Tsiprase "nyní není vážná krize", protože počet příchozích je mnohem nižší, než během uprchlické krize v roce 2015. "Ale jde o diskusi kvůli politické destabilizaci v Německu."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6585

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018