"Nehrajeme pro lidi, hrajeme pro bohy"

25. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
Kolem čínské opery v Thajsku vzniklo společenství s cílem uchovat jednu z nejstarších dramatických forem světa.


  "Kdekoliv v Bangkoku hrají, budu tam," říká třiasedmdesátiletá Warin Nithihiranyakulová, oddaná fanynka skupiny Sai Yong Hong Chinese Opera po dobu více jak deseti let. Dvaašedesátiletá Wandee Tengyodwanichová, zapálená pro čínskou operu po dobu jedenácti let, vybaluje občerstvení. Tvrdí, že Sang Yong Hong je nejlepší čínskou operou v Thajsku, protože investuje do velmi vypracovaných kostýmů. Ona a její přítelkyně navštěvují představení několikrát ročně.

Všichni tvoří součást zmenšujícího se společenství lidí kolem čínské opery v Thajsku. Uchovávají základní kámen kultury a dědictví sahajícího do 7. století, k dynastii Tang (618 - 907), které představuje jednu z nejstarších dramatických forem světa.

Jako v mnoha jiných případech ve světě jsou představení organizována čínskou diasporou. Sai Yong Hong patří ke zhruba dvaceti čínským operním souborům v Thajsku. Obecenstvo tvoří většinou starší Thajci s čínskými kořeny; někteří přivádějí vnoučata, aby je propojili s kulturní pamětí předávanou z generace na generaci.

Čínskou migraci do Thajska lze vysledovat do 13. století. Dnes tvoří etničtí Číňané zhruba 14 % thajského obyvatelstva, což představuje jednu z největších čínských komunit za hranicí ČLR.

Představení, při němž se herci přestrojují za bohy, slučuje prvky bojového umění, zpěvu a tance. Doprovází je hudba hraná na tradiční čínské nástroje jako kladívkový cimbál nebo čtyřstrunná čínská loutna. Scénáře jsou primárně založeny na lidovém vyprávění, ale některé představují i adaptace indických filmů. Hraje se v jihočínském dialektu.

Sai Yong Hong je jedním z nejznámějších souborů v Thajsku. Má 34 herců, 5 z Číny a zbytek z Thajska. Představení navštívilo asi 60 lidí. Dvaapadesátiletý manažer Tatchai Obthong - kdysi sám prodaný souboru za 190 dolarů - tvrdí, že když byl mladý, soubor míval asi 100 herců a obecenstvo bývalo mnohem početnější.

Vstup na představení je volný. Vystoupení probíhají v chrámech v Bangkoku a občas i jinde v zemi. "Nehrajeme pro lidi, hrajeme pro bohy," říká Tatchai. Vozí jeviště na třínápravovém kamionu a znova ho staví na každém místě, kde vystupují. Celý soubor za večerní vystoupení dostává plat 20 000 bahtů (asi 640 dolarů).

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8043

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2018