Předák německých muslimů: Antisemitismus je hřích

25. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
Předseda Centrální rady muslimů v Německu prohlásil, že antisemitismus je hříšný a je třeba se s ním vypořádat. Jeho vyjádření přišlo poté, co kancléřka Merkelová vyjádřila obavu kvůli "novému fenoménu" v podobě protižidovského sentimentu.


  Nenávist a špatné zacházení s židy jsou v rozporu se základy islámu, tvrdí předseda hlavní muslimské organizace v Německu Aiman Mazyek. Dodal, že muslimská komunita si bude muset tento problém odpracovat.

"Antisemitismus, rasismus a nenávist jsou v islámu velké hříchy, takže je také nebudeme nikdy tolerovat," prohlásil v úterý Mazyek pro list Rheinische Post.

Muslimský předák reagoval na vyjádření kancléřky pro izraelská média. Merkelová řekla televizi Channel 10, že "uprchlíci a další lidé arabského původu přinášejí do země jinou formu antisemitismu."

Mazyek řekl, že kancléřčino vyjádření bylo dostatečně "nuancované" a uznává, že antisemitismus nepřišel s uprchlíky. Nicméně připustil, že existuje problém.

"Bereme velmi vážně, že mezi některými uprchlíky je přítomen antisemitismus," řekl Mazyek. Dodal, že Centrální rada organizuje setkání židů s uprchlíky a že provozuje výukové programy zahrnující návštěvy památníků a bývalých koncentračních táborů.

Merkelová se vyslovila ke zprávám o několika antisemitských útocích muslimů v Německu z posledních týdnů. V jednom případě byl útok zaznamenán na kameru. Muž se stal terčem útoku kvůli kipě v berlínské čtvrti Prenzlauer Berg. Oběť prohlásila, že ve skutečnosti není žid, ale arabský Izraelec. Devatenáctiletý útočník pocházející ze Sýrie se sám přihlásil policii, poté co útok v Německu vyvolal vlnu pobouření.

Kancléřka v rozhovoru také mluvila o širším antisemitismu v německé společnosti a prohlásila, že považuje za "depresívní", když synagogy a židovské školy musí nepřetržitě hlídat policie.

Předseda Centrální rady židů Josef Schuster doporučil v úterý jednotlivcům ve velkých německých městech, aby se vyhýbali nošení pokrývek hlavy jako kipa nebo jarmulka tam, kde to může představovat nebezpečí.

Schuster řekl, že "principiálně" by bylo nejlepší dávat neohroženě najevo víru. Nicméně, dodal, "Navzdory tomu bych ve skutečnosti radil jednotlivcům, aby ve velkoměstském prostředí kipu otevřeně nenosili."

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8807

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2018