Nenávist vůči novinářům v ČR a na Slovensku výrazně stoupla. Obě země se drasticky propadly v indexu světové novinářské svobody

25. 4. 2018

čas čtení 4 minuty


Nejsilněji se v indexu novinářské svobody propadla Malta (o 18 míst na 65. místo), Česká republika (o 11 míst na 34. místo), Srbsko (o 10 míst na 76. místo) a Slovensko (o 10 míst na 27. místo). "Propad České republiky a Slovenska je neobyčejně výrazný," upozorňuje mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu Andrew Stroehlein



Index světové svobody tisku za rok 2018, který vypracovává globální organizace Reporters without borders (RSF) zaznamenal drastický vzrůst nenávisti vůči novinářům v České republice a na Slovensku. Česká republika se v indexu světové svobody tisku propadla z 11. na 34. místo. Analýza RSF zaznamenává, že se prezident Miloš Zeman dostavil na tiskovou konferenci s maketou samopalu s nápisem "Na novináře". Slovensko se propadlo z 10. na 27. místo. Slovenský premiér Robert FIco nazval novináře "špinavé protislovenské prostitutky" a "idiotské hyeny". V únoru 2018 byl na Slovensku ve svém bytě zastřelen slovenský reportér Ján Kuciak, pouhé čtyři měsíce poté, co byla usmrcena na Maltě investigativní novinářka Daphe Caruana Galizia (Malta se propadla o 18 míst na 65. místo).

 

Vyvolávání nenávisti proti novinářům je jednou z největších hrozeb demokracii, varuje generální tajemník RSD Christophe Deloire. "Vedoucí političtí představitelé, kteří šíří nenávist vůči novinářům, nesou vážnou odpovědnost, protože podvracejí pojem veřejné debaty založené na faktech namísto na propagandě. Zpochybňovat novinářskou práci znamená zahrávat si s nesmírně nebezpečným politickým ohněm."

Na první místě žebříčku novinářské svobody  je už  druhý rok Norsko, na druhé místě už druhý rok Švédsko. Nejhorší vůči novinářům je Severní Korea (180. místo).  Avšak i ve skandinávských zemích se míra novinářské svobody nyní zhoršuje, poznamenává analýza.

Ještě o něco  se v indexu světové svobody novinářů propadlo už tak špatné Turecko, o dvě místa na 157. místo a Egypt (161. místo). V obou těchto zemích je nenávist vůči novinářům tak silná, že jsou novináři běžně obviňováni z terorismu a ti, kteří neprojevují otevřenou loajalitu režimu, jsou vězněni.

Spojené státy za Donalda Trumpa se propadly na 45. místo. Donald Trump k označování novinářů používá Stalinova výrazu "nepřátelé lidu".

Mizí hranice mezi verbálním a fyzickým násilím vůči novinářům. Na Filipínách (propadly se letos o šest míst na 133. místo) varoval prezident Rodrigo Duterte novináře, že "pro ně neplatí žádná výjimka a mohou být usmrceni", v Indii (propadla se letos o 2 místa na 138. místo) je nenávist vůči novinářům sdílena a prohlubována na sociálních sítích, často armádami trollů, které financuje premiér Narendra Modi. V obou těchto zemích byli během roku zastřeleni nejméně čtyři novináři.

Index novinářské svobody také znepokojeně zaznamenává rostoucí vliv autoritářských násilníků u moci a soupeřících státních systémů. Rusko pod vládou Vladimíra Putina (148. místo) rozšiřuje svou propagandistickou síť médií, jako je RT a Sputnik, zatímco Čína Xi Jinpinga (176. místo) vyváží svůj model absolutní cenzury médií do dalších asijských zemí. Tvrdě cenzurní přístup Číny je napodobován v zemích, jako je Vietnam (175. místo), Turkmenistán (178. místo) a Ázerbajdžán (163. místo).

Kromě despotických vládců novináře ohrožuje válka. Tak je tomu v zemích, jako je Irák (160. místo).

0
Vytisknout
10943

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2018