Aktivisté na výraz solidarity s uprchlíky protestovali v Alpách

25. 4. 2018

čas čtení 1 minuta
Zhruba stovka aktivistů se 22. dubna přidala k migrantům na cestě překračující hranici z Itálie do Francie. Došlo k tomu den poté, co okrajová ultrapravicová skupina ve stejné oblasti zorganizovala protiimigrantský protest. Aktivisté pochodující s migranty tvrdí, že chtěli odsoudit selhání francouzské policie, která nezasáhla proti ultrapravici.


  Protiimigrantskou akci uspořádala skupina Génération Identitaire. Ta se vloni v létě pokusila zastavit lodě nevládních organizací zachraňujících migranty před utopením ve Středozemním moři.

21. dubna několik členů této skupiny patřící k různým národnostem zaujalo pozice nedaleko průsmyku Col de l’Échelle ve francouzských Alpách. Jejich cílem bylo zablokovat průchod migrantům, kteří se snaží touto nebezpečnou cestou překročit hranici z Itálie do Francie.

Skupina si pronajala dva vrtulníky a průzkumné bezpilotní prostředky a v průsmyku umístila masivní transparent s nápisem "V žádném případě". To vše proběhlo v kontextu debaty v Národním shromáždění o novém francouzském zákoně o azylu a přistěhovalectví.

Další den se Italové, někteří z nich členové antifašistických a proimigrantských skupin, rozhodli překročit průsmyk na výraz solidarity s uprchlíky. Asi 150 aktivistů eskortovalo asi 40 migrantů z italské vesničky Clavière do francouzského Briançonu. Francouzské bezpečnostní složky byly varovány a vytvořily barikádu blokující státní silnici. Nicméně aktivisté, jichž bylo více, je obešli a pokračovali v cestě.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7949

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2018