Konec jemenské tragédie je v nedohlednu: Válečné strádání v uplynulých dvou letech připravilo o život 113 tisíc dětí

26. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Saúdskou Arábií vedený nálet v oblasti, kde se minulou neděli konala svatební slavnost, připravil o život nejméně 20 civilistů. Usmrceny byly hlavně děti a ženy včetně nevěsty. Zdravotníci a místní obyvatelé uvedli, že zraněno bylo dalších 46 osob, většinou dětí. Během víkendu provedl Rijád a spol. ještě nejméně dva nálety, při nichž přišlo o život 25 civilistů. Na začátku tohoto roku generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval, že se v Jemenu odehrává největší humanitární krize na světě.

Jemenská novinářka Shireen Al-Adeimi v relaci Democracy Now! připomíná, že Obamova administrativa a nyní Trumpův kabinet saúdskoarabské koalici poskytuje klíčovou vojenskou pomoc: Američané Rijádu a spol. pomáhají při výběru cílů určených k bombardování, prodávají jim munici a americké letectvo zásobuje saúdské stíhací letouny palivem.

Rijádem vedená koalice s podporou USA a Velké Británie usmrtila většinu z 15 tisíc obětí jemenského konfliktu. To je ale pouze špička ledovce, protože jen v letech 2016 a 2017 kvůli saúdskoarabské blokádě zemřelo 113 tisíc dětí na podvýživu a snadno léčitelné nemoci, uvádí Al-Adeimi vycházejíc z údajů organizace Save the Children. Podle novinářky Spojené státy Saúdům s blokádou pomáhají a spousta dalších Jemenců umírá nebo hladoví, neboť v Jemenu je kvůli saúdskoarabskému embargu velice obtížné sehnat potraviny a léky.

Další informace v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
7350

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2018