Prezidentský iluzionismus: Zeman ví lépe než Stropnický, co chce Stropnický

25. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Prezident Miloš Zeman řekl včera televizi Nova, že ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický údajně chce ve vládě skončit a stát se velvyslancem v blíže neurčené zemi. Stropnický následně Zemanovo vyjádření neuznal za hodno komentáře ZDE. Hlava státu tak dosáhla nové jasnovidecké mety: Zatímco až dosud se věnovala zejména výkladu ústavy založenému na poněkud odvážném předpokladu, že základnímu dokumentu rozumí mnohem lépe než jeho autoři, nyní navíc dává na vědomí, že ministru Stropnickému údajně vlezla do hlavy - neboť jedině tak by dokázala zjistit jeho úmysly, aniž s ním osobně hovořila.


  Poslední prozápadní ministr Babišovy vlády (po Pelikánově oznámení, že odchází z politiky) se tedy dozvídá prostřednictvím bulvární televize od prezidenta, který se právě vrátil ze sjezdu tradičního ruského vlivového uskupení v ČR, že "chce skončit". O Stropnickém se věru v kuloárech povídá leccos, například že jej coby bývalého ministra obrany v Kremlu zuřivě nenávidí - nicméně o záměru "sbalit si fidlátka" a odejít na post velvyslance v Turecku se dosud nezmínila dokonce ani agentka seniorka Blažková.

Je samozřejmě možné a dokonce i pravděpodobné, že Stropnický bude nakonec takticky "odejit", aby Babiš výměnou získal hlasy komunistických poslanců, o jejichž podporu by opřel koaliční vládu ANO a ČSSD. A tento zážitek by mu mohl být částečně oslazen nějakým tím druhořadým či třetiřadým diplomatickým postem. Pokud by Stropnický nezlobil a odešel sám, (zatím stále) politické spojence Babiše a Zemana zřejmě nečekají žádné větší protesty související s jeho dobrovolným odchodem. Pakliže se naopak potenciální prezidentský kandidát Stropnický nechá vyhodit, aby pokračoval v dobře zavedené tradici likvidace všech Babišových mocenských konkurentů v ANO, vlnu protestů nelze zcela vyloučit, stejně jako určité znepokojení v zahraničí. Tím spíše, že ve Stropnického bývalém rezortu, na ministerstvu obrany, zřejmě i po rekonstrukci Babišovy vlády dál setrvá vrcholně nekompetentní Karla Šlechtová.

"Jasnovidný" Zeman tedy nabídl odepsanému prozápadnímu ministrovi zahraničí Babišovy vlády bezpečnou ústupovou cestu. Zajisté tak nečiní kvůli Stropnickému, ale výhradně kvůli sobě. Proč by si komplikoval život, kdyby záležitost mohla proběhnout uhlazeně a bez nepříjemností? Navíc by Zeman mohl naštvaného Stropnického při troše štěstí dokonce i konvertovat ve spojence pro budoucí nevyhnutelný střet s Babišem, kdyby si ho zavázal bezproblémovým schválením ceny útěchy...

Potíž ovšem spočívá v tom, že Stropnický přinejmenším v tuto chvíli o nějakou cenu útěchy opravdu nestojí. A tak z celé čarodějné kreace hlavy státu zbývá zejména jasná zpráva pro Babiše, že se mu Hrad pokouší přetáhnout a zavázat si potenciálního prezidentského kandidáta, jehož měl majitel ANO v zásobě pro případ, že bude třeba vypsat předčasné prezidentské volby...

0
Vytisknout
11073

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2018