Romský vzdělávací fond vyhlašuje další kolo stipendií pro romské vysokoškoláky. Uzávěrka přihlášek je do 15.května 2018

26. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva

 

 

Romský vzdělávací fond vyhlašuje nové kolo stipendií pro romské studenty vysokých škol pro akademický rok 2018/2019. Online přihlášky mohou romští studenti podávat již nyní až do 15.května 2018.


"Vyzýváme romské studenty, kteří se chystají nebo již studují vysokou školu denního bakalářského studia nebo denního či dálkové magisterského, aby se přihlásili a využili možnost získat stipendium pro své studium. Letos došlo k významné změně, a to že o stipendium nemohou žádat studenti dálkové formy bakalářského studia. Dálková forma je přípustná jen pro magisterské obory," uvedla pro server Romea.cz Denisa Maková, koordinátorka programu pro Českou republiku.


 V akademickém roce 2017/2018 nadace REF (Roma Education Fund) obdržela 1402 žádostí z toho podpořila 955 studentů v rámci 16 zemí. Mezi nimi je i Česká republika, která v loňském akademickém roce mohla podpořit z více jak 60 podaných žádostí 34 romských studentů.

"Díky tomuto stipendiu můžeme talentované a cílevědomé Romy studijně posouvat v jejich životě. Vzdělání jim posléze umožní lepší uplatnění na pracovním trhu.  A to je prospěšné nejen pro romskou komunitu, která potřebuje vidět pozitivní vzory, ale i pro celou společnost," dodala Denisa Maková. 

REF například ve studiu podpořil Denisu Gannon, o které už server Romea.cz dříve informoval. Ta se stala první Romkou, která získala v Anglii magisterský titul a stala se právničkou ve Velké Británii. 

"Bez tohoto stipendia bych neměla možnost našetřit požadovanou částku na školné. Studovala jsem jako svobodná matka pracující za minimální mzdu. Bez finanční pomoci by pro mě bylo nemožné získat univerzitní vzdělání," řekla pro server Denisa Gannon, bývala stipendistka původně z Nového Bydžova. Právnička, která díky tomuto stipendiu získala magisterský titul se nyní uplatňuje v právnickém sektoru.

Podrobné informace k podmínkám a pokynům jak žádat o stipendium zájemci najdou na portálu Romského vzdělávacího fondu. Vstup do online žádosti ZDE. 

 

0
Vytisknout
6587

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2018