Kauza Trident: Britská radikální levice nedorostla ani do 80. let

27. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Při četbě aktuálních zpráv o obnovování kapacit NATO pro vedení protiponorkového boje kolem Islandu ZDE nebo Británie ZDE se samozřejmě vybaví "sofistikovaná" (dávno vyvrácená) argumentace britské radikální levice ohledně "zásadní zaostalosti ponorek" ZDE.


  Radikální levičácké elementy, které od roku 1979 postrádají zkušenost s řízením moderního státu, se na jedné straně drží nesmyslné fikce, podle níž je možné se institucionálně vrátit před současnou fázi globalizace a problémy pozdního kapitalismu řešit pouze silami rozpadajícího se národního státu.

Na druhé straně se tytéž elementy vyznačují také enormním přeceňováním údajného revolučního dopadu technologií na sociálno, čímž upomínají na naivní americký technologický optimismus počátku 90. let.

Enormní sociální konzervativismus kombinovaný se stejně přehnaným technooptimismem svědčí o vysoké míře impotence celého politického směru, který z hlediska navození sociální změny prakticky vůbec nevěří ve vlastní síly - a veškerou dynamiku v konečné instanci deleguje na samovolný technologický pokrok.

I kdyby argumentace podmořskými bezpilotními prostředky se senzory nebyla tak hystericky přehnaná, jak prokazatelně je, stále by strategické ponorky zůstávaly v mnohem větším bezpečí než strategické bombardéry či pozemní raketová sila.

Pokud jde o konvenční námořní boj, ponorka i po hypotetickém zavedení tisíců podvodních "dronů" zůstane v mnohém bezpečnějším plavidlem než kterýkoliv hladinový protějšek.

Ponorky stále mají značný bojový i vývojový potenciál - a žádná země na světě neupouští od jejich výstavby na základě přepjatých argumentů, jakými operuje radikální část britské Labour Party. Podle stejné logiky, jakou používají radikálové z Labour, by vlakoví konstruktéři museli dávno upustit od navrhování nových vlakových souprav - mají přece k dispozici velice přesvědčivý rozbor z 19. st. ukazující, že v příliš rychle jedoucí vlakové soupravě by se cestující museli nevyhnutelně udusit...

Ani institucionální skok vzad, ani technologický skok vpřed levičáckým radikálům nakonec nevyjde, jak by si představovali.

A musí tomu tak být ve světě, kdy technický analfabet odepisuje celou kategorii plavidel a chvastoun neschopný vyřešit ani konflikt s přítelkyní navrhuje recepty pro ukončení dekády trvajících válek.

Nekompetentní aktivismus chápaný coby "vyšší" alternativa expertízy totiž jinak skončit nemůže.

0
Vytisknout
10204

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2018