Human Rights Watch: Bouráním palestinských škol na Západním břehu páchá Izrael válečné zločiny

26. 4. 2018

čas čtení 2 minuty




Izrael opakovaně odmítá poskytnout Palestincům povolení stavět školy na Západním břehu Jordánu a zboural školy postavené bez povolení. Tím znemožňuje tisícům dětí získat přístup ke vzdělávání, konstatovala ve středu 25. dubna mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch.


44 palestinských škol je ohroženo zbouráním, protože izraelské úřady tvrdí, že byly postaveny bez jejich povolení.


Izraelská armáda odmítá povolit stavbu nových budov na 60 procentech území na Západním břehu. Izraelská armáda tam má plnou kontrolu nad plánováním a nad stavebními povoleními. Izraelská armáda zbourala tisíce palestinských příbytků, včetně škol, a vyvolává tím nátlak na Palestince, aby z této oblasti odešli. Když izraelské úřady zbouraly palestinské školy, nezajistily, aby měly palestinské děti přístup ke vzdělání,

"Izraelské úřady bourají základní školy a instituce pro předškolní docházku v palestinských komunitách už léta," konstatobval Bill Van Esveld z organizace Human Rights Watch. "Odmítání izraelské armády povolit stavbu škol a bourání škol je diskriminační a porušuje právo dětí na vzdělání."

Od roku 2010 zbouraly nebo zkonfiskovaly izraelské úřady nejméně 16 škol. Od roku 2016 došlo k 12 incidentům, kdy se izraelská armáda zaměřovala na ničení stále týchž škol. Více než třetina palestinských komunit v tzv. Oblasti C, zahrnující 60 procent Západního břehu, nad níž má plnou kontrolu izraelská armáda, nemá základní školy a 10 000 dětí je vyučováno ve stanech, v kůlnách či v jiných strukturách bez vytápění a bez klimatizace. Asi 1700 dětí musí chodit pěšky do školy na vzdálenost pěti kilometrů nebo více.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


0
Vytisknout
8559

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2018