Rozhovor Britských listů 162.

Povede ožebračení v důsledku automatizace znovu k pokusům zavést komunismus?

27. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


"Jsem fascinován, že na Václavské náměstí jde 50 000 lidí protestovat proti Ondráčkovi, nikomu ale nevadí, že čeští politici katastrofálně zanedbávají společnost drastickým podfinancováváním školství. To na náměstí nikoho nepřivede, přitom je to daleko závažnější."

Šéf britské ústřední banky Mark Carney varoval, že dopad automatizace bude tak kataklysmatický, že se lidé budou znovu pokoušet nastolit komunismus. Jak se na to připravuje Česká republika? Nijak. O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. dubna 2018.

K tomu:  

Rozhovor Britských listů 147. Šedesát procent dětí je rodinám odebíráno ze sociálních důvodů


Rozhovor Britských listů 137. Měla jsem jako mentálně retardovaná navštěvovat zvláštní školu

Konference k 50. výročí Pražského jara na Cambridgské univerzitě

28. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

V Jesus College se z iniciativy Asociace českých a slovenských studentů studujících na Cambridge University (je jich tam asi 150!) konala v sobotu 28. dubna 2018 konference k padesátému výročí Pražského jara 1968.

Na výše uvedené fotografii jsou kromě studentů-organizátorů (v jejichž čele byl  Jakub Csabay) zleva bývalý český ministr zahraničí Jan Kavan (který pohovořil o své zkušenosti z Pražského jara, kdy byl radikálním, dvaadvacetiletým studentským aktivistou), emeritní profesorka slovanských studií na Cambridge university Jana Hewlett, za ní Jan Maxa z České televize (hovořil o své zkušenosti z normalizce osmdesátých let), novinář Jaroslav Veis, historik, disident a bývalý český velvyslanec Pavel Seifter, vepředu pak studenti organizátoři (první z nich je Jakub Csabay), vzadu Adam Hudek, Jan Čulík, slovenský filmový režisér Patrik Lančarič, a profesor Jan Kuklík z Právnické fakulty UK.  popředí je cambridgeský profesor Mikuláš Teich.

Doufáme, že brzo budeme moci zveřejnit videozáznamy z této konference.

Na fotografii zde níže jsou v diskusi Jan Čulík, Jaroslav Veis, Jan Maxa a Patrik Lančarič.

Nejnověji o brexitu: Britové zuří, že hlasováním zrušili volný pohyb obyvatelstva, a tak bude zrušen

28. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nejnověji o brexitu: Zuřivost - lidé, kteří hlasovali pro zrušení volného pohybu obyvatelstva, nyní zjistili, že zrušení volného pohybu obyvatelstva znamená, že se lidé už nebudou moci pohybovat volně:

Daily Mail:

NO TO SI SNAD EU DĚLÁ PRDEL! BRUSEL CHCE, ABY BRITŠTÍ TURISTÉ PLATILI VÍZOVÝ POPLATEK 180 KČ POKAŽDÉ, KDYŽ PO BREXITU NAVŠTÍVÍ JEDNU Z 27 ZEMÍ EU JAKO ŠPANĚLSKO NEBO ITÁLII!!


Britská ministryně vnitra lhala v parlamentě, že neví o deportačních kvótách

27. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V pátek večer se Ruddová hájila, že prý sice tajné memorandum přišlo do její kanceláře, ale ona ho nečetla.

Deník Guardian získal tajné memorandum, připravené pro konzervativní ministryni vnitra Amber Ruddovou a pro další členy britské vlády, v němž se praví, že britské ministerstvo vnitra "určilo pro rok 2017-18 kvótu 12 800 osob, které musejí být nuceně deportovány z Británie do zahraničí". Memorandum se vychloubá, že "my jsme tuto kvótu dokonce překročili".

Dokument vypracoval Hugh Ind, generální ředitel Úřadu pro vynucování imigrace, Immigration Enforcement Agency, který provozuje britské ministerstvo vnitra.

Ruddová lhala v parlamentě, že "o žádných deportačních kvótách neví".

Předáci Severní i Jižní Koreje přislíbili "trvající mír" pro korejský poloostrov

27. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Na vrcholné schůzce severokorejského předáka Kim Jong-una a jihokorejského prezidenta Moon Jae-ina vydali oba představitelé společné prohlášení, které neobsahovalo mnoho podrobnosti, avšak před schůzkou Kim Jong-una s Donaldem Trumpem působilo optimisticky.

Kin Jong un  a jeho bodyguardi:


Pro stoupence Czexitu: Rok od hlasování pro brexit poklesla míra investic do Británie o 300 miliard liber

27. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Peston, čelný britský ekonomický novinář: Podle nejnovějších údajů OECD došlo v meziročí 2016-2017 k ohromujícímu poklesu zahraničních investic do Británie o 300 miliard liber (8700 miliard Kč). S brexitem to samozřejmě nemá vůbec nic společného.


Doprava v Česku 1984 – 2084

27. 4. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


1984

Píše se Orwellův rok. Po silnicích jezdí pár osobních aut. Když čekáte na stop, to se načekáte. Když si chcete prohlédnout pořádný kamion, načekáte se ještě víc. Po kolejích duní nákladní vlaky, jejichž konec nedohlédnete. Čekání na šraňkách je tak na kýbl nervů (proboha ta baba to snad bude zdvíhat tejden(!). Po silnicích jezdí povíce zalátané plečky. Pořádné auto mají vyvolení šmejdi a pár géniů, které šmejdi nutně potřebují, aby systém neklekl. Magistrály se staví skrz obce, aby projíždějící viděli výstavná panelová sídliště vybudovaná díky pokroku a socialismu.

Rozhovor Britských listů 161.

Kdy bude mít konečně ČR vládu s mandátem parlamentu?

20. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Neměl by, podobně jako by tomu bylo ve všech ostatních evropských zemích, být stále ještě premiérem Bohuslav Sobotka? Rozhoduje se v ČR o důležitých otázkách nikoliv podle merita věci, ale podle kmenové loajality? A kdy bude mít konečně ČR vládu s parlamentním mandátem? Jan Čulík hovoří s politologem Jiřím Pehem o stavu politiky v dnešní České republice. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. dubna 2018.

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Americký televizní komik Bill Cosby byl shledán vinným ze znásilnění třicetileté ženy

27. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Obrovským úspěchem pro americké hnutí #MeToo je rozsudek nad americkým televizním komikem Billem Cosbym (80), kterého porota v Pennsylvánii shledala vinným, že v roce 2004 omámil narkotiky a znásilnil třicetiletou hráčku basketballu Andreu Constand. Cosby může být odsouzen až na 30 let do vězení.

Verdikt je ospravedlněním pro desítky žen, které veřejně obvinily Cosbyho ze sexuálního obtěžování či znásilnění.

Cosby se proti rozsudku odvolá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Tlak na britskou ministryni vnitra, odpovědnou za nelidskou deportační politiku občanů z Karibiku, sílí

27. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

V jejím volebním okrsku: Britská konzervativní ministryně Amber Rudd: "Může pro vás Amber něco udělat!?

"Ano. Rezignovat!"


Současná britská konzervativní vláda je nejenom hloupá, rasistická a krutá, ale také naprosto nekompetentní. Ministryně vnitra dodneška neví, kolik lidí z Karibiku bylo násilně deportováno z Británie. V parlamentě tvrdila, že její ministerstvo neuvalilo na své zaměstnance měsíční kvóty obětí, které měly být z Británie deportovány, jen pár minut poté, co mluvčí ministerstva přiznal, že od zaměstnanců ministerstva vnitra takové kvóty vynucovány byly:

RUDDOVÁ MUSÍ ODEJÍT! BEZCITNÉ MINISTERSTVO VNITRA MĚLO DEPORTAČNÍ KVÓTY:



David Lammy: Kdybych byl britským ministrem vnitra, odstoupil bych kvůli skandálu Windrush (britská vláda šikanovala a deportovala z rasistických důvodů z Británie dlouhá desetiletí v zemi žijicí přistěhovalce z Karibiku), odstoupil bych podruhé za lhaní parlamentu o údajné neexistenci deportačních kvót a odstoupil bych i napotřebí za to, že jsem lhal parlamentu, že o nich nevím. Ostudné.

Guardian: Ministryně vnitra věděla o deportačních kvótách, zjistili jsme z tajného dokumentu




 


Británie dneška: Devatenáct a je bezdomovec

27. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Nemá adresu, nemá průkaz totožnosti, nemá bankovní účet. Ryan vysvětluje Sky News, proč je pro něj nemožné uniknout bezdomovectví:

"Nemám adresu, nemám bankovní účet, nemám ani průkaz totožnosti."

Aktivistka: "Víte, oni očekávají, že lidi tyhle věci budou mít. Jak může získat účet v bance bez průkazu totožnosti? Víte? Je to prostě nemožné. Je mi to líto. (Obejme ho.) Máš aspoň stan, nebo tak něco?"

"Jo."

"Kolik je ti let, jestli se smím zeptat?"

"19."

"To je mi líto, opravdu je mi to líto."

Charlotte Hughes pořádá každý týden před zprostředkovatelnou práce v Ashtonu demonstraci. Pomáhá lidem, jako je Ryan, kteří jsou bezdomovci. Říká, že dnešní nový seškrtaný systém sociální podpory konzervativců Universal Credit nechává lidi, jako je Ryan, na holičkách.

Ryan: "Oni mi říkají, že když jsem už bezdomovcem tak dlouho a podařilo se mi přežít, ... že to ještě pár měsíců na ulici vydržím... A pak už s vámi vůbec nemluví. Nemám mobil, nemám přístup na internet. Nemůžu si na internetu hledat práci. Nemůžu si nechat vytisknout životopis, protože na to nemám peníze.  Nemám nic z toho, co potřebujete na to, abyste si našli zaměstnání. Nevím vůbec, co si počít. Jsem ztracený. "





Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Naprostou většinu antisemitských útoků v Německu páchají pravicoví extrémisté

27. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Z 1 453 antisemitských zločinů v Německu v roce 2017, devět z deseti spáchali členové ultrapravicových nebo neonacistických uskupení, upozorňuje Andrew Stroehlein.


Jan Švejnar v rozhovoru s Neue Zuercher Zeitung:

"Východoevropané se právem ptají: Pomáháme Západu svými nízkými platy?"

27. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

Švejnarova přednáška o roli středovýchodní Evropy v Evropě a v globální ekonomice, přednesená ve Vídni (anglicky)

Třicet let po pádu železné opony zůstává mezi východní a západní Evropou značný příkop, píše list Neue Zuercher Zeitung a interviewuje ekonoma Jana Švejnara, který se ve Vídni účastnil konference o střední, východní a jihovýchodní Evropě po třiceti let změn (program, anglicky ZDE)

Transformace ve středovýchodní Evropě byla podle Švejnara velmi úspěšná, přestože problémem zůstává korupce. Občané středovýchodní Evropy jsou však nespokojeni, protože očekávání byla vyšší než to, čeho bylo skutečně dosaženo. Mnoho lidí sice bere za samozřejmé, že mohou volně cestovat a demokraticky se vyjadřovat. Ale přitom si uvědomují, že jejich životní úroveň se nezlepšila tak, jak očekávali. Existuje široká vzdělaná střední třída, jako učitelů nebo lékařů, kteří mají pocit, že by se jim mělo dařit lépe. Neboť jejich mzdy nerostou tak jako ceny. S otevřením zemí bývalého východního bloku přišly také světově tržní ceny pro řadu výrobků i služeb. A lidé střední a východní Evropy chtějí nakupovat to, co jiní ve vyspělých zemích.

Trojúhelník umožňující skryté operace ISIS si vyžádá společnou irácko-syrsko-americkou operaci

27. 4. 2018

čas čtení 3 minuty

Podél syrsko-irácké hranice vzniká delikátní bezpečnostní trojúhelník, upozorňuje Hassan Hassan. Operační separační linie zde zabránily Spojeným státům, Iráku a Damašku ve spolupráci při boji s ISIS. Avšak nové komplikace si vynutily novou dynamiku, která USA umožňuje zaměřit se na ISIS také mimo vlastní sféru, a to prostřednictvím Iráku.

Trump a Johnson, dva klauni, idioti a lháři se přátelí. Svůj k svému

27. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Klaun a lhář Boris Johnson vítá návštěvu Donalda Trumpa v Británii:

"FANTASTICKÁ zoráva, že pan prezident Donald Trump konečně dne 13. července přiletí do Británie. Těším se na setkání s naším nejbližším spojencem a přítelem během NEJVĚTŠÍ návštěvy, jaká se kdy konala."


Přečetli jsme:

Jiří Pehe: Soumrak české levice. KSČM a ČSSD nejsou v dobrém stavu

27. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Sociální problémy, které vyvolávají nejrůznější aspekty globalizace, není už možné řešit jen na národní úrovni, jenže levice, která se pyšnila v minulosti tím, že je internacionalistická, zůstala vesměs uvězněná právě na národní úrovni. Národní stát je přitom sám pod tlakem globalizace a proti řadě globálních jevů bezmocný.

 

Celý text: ZDE

26311

Přečetli jsme:

Dnešní farizejové žijí z dětinské víry dospělých

27. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Děti učíme, že mají věřit rodičům, prarodičům a lidem, které dobře znají. Když se k nim přiblíží neznámý člověk, byť by se smál jako měsíček na hnoji, křičel Čau děcka! a nabízel koblihy, mají uhánět domů. U spousty dospělých to vůbec neplatí.

 

Celý text: ZDE

Jsme odsouzeni k zániku

26. 4. 2018

čas čtení 5 minut

 

"Bohatí lidé budou schopni se adaptovat, ale obyvatelstvo světa se vydá do těch regionů planety, jako je severní Evropa, které budou dočasně ušetřeny extremních dopadů globálního oteplování. A jak budou tyto regiony reagovat? Vidíme to už teď. Migrantům se zabrání v příchodu. Necháme je, aby se utopili."

Mayer Hillman,  šestaosmdesátiletý vědec argumentuje, že pokud bychom si konečně uvědomili, že lidstvo a jeho existence končí, mohlo by to paradoxně vést k jeho záchraně


"Jsme odsouzeni k zániku," konstatuje Mayer Hillman. "Výsledek je smrt a jeto konec většiny života na této planetě, protože jsme tolik závislí na pálení fosilních paliv. Neexistuje žádný způsob jak zastavit proces, v jehož důsledku tají polární ledové čepice. A skoro nikdo není ochoten to říct veřejně."
 

Romský vzdělávací fond vyhlašuje další kolo stipendií pro romské vysokoškoláky. Uzávěrka přihlášek je do 15.května 2018

26. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

 

 

Romský vzdělávací fond vyhlašuje nové kolo stipendií pro romské studenty vysokých škol pro akademický rok 2018/2019. Online přihlášky mohou romští studenti podávat již nyní až do 15.května 2018.


"Vyzýváme romské studenty, kteří se chystají nebo již studují vysokou školu denního bakalářského studia nebo denního či dálkové magisterského, aby se přihlásili a využili možnost získat stipendium pro své studium. Letos došlo k významné změně, a to že o stipendium nemohou žádat studenti dálkové formy bakalářského studia. Dálková forma je přípustná jen pro magisterské obory," uvedla pro server Romea.cz Denisa Maková, koordinátorka programu pro Českou republiku.

Miloš Zeman je škůdce

26. 4. 2018 / Libor Prudký

čas čtení 2 minuty

Podle Miloše Zemana nemá arcibiskup co mluvit do programu prezidenta. Otázka zní: je arcibiskup občan této země? Odpověď je jednoduchá: je. A jako občan má právo mluvit do toho, co činí občany zvolený nejvyšší představitel státu. Protože právě ten nejvyšší představitel státu je občanům zodpovědný za to, jak vykonává svou funkci. Protože tím reprezentuje i občany tohoto státu. Platí to vždycky. Ale tím spíš, když jde o záležitosti, které mají vztah přímo k obsahu toho, o co tato společnost, tito občané usilují.

O respektování odlišnosti

26. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

„Muxe“ (v Teotitlánu del Valle nazývané biza’ah) u zapotéckých kultur v mexické Oaxace – transgenderové osoby pokládané běžně za tzv. „třetí pohlaví“ se alespoň ve venkovských oblastech těší značnému respektu, často se dnes např. zapojují do politiky, a mít muxe v rodině je pokládáno za štěstí (ve větších „pozápadněných“ sídlech se však setkávají s diskriminací), píše na Facebooku Matouš Vencálek.

29882

Přečetli jsme jinde

Prezidentská kancelář soustavně klame veřejnost o stavu ekonomických vztahů s Čínou

26. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pět dní poté, co se minulý měsíc vyslanci hradu vrátili z Číny, tvrdil Miloš Zeman MF Dnes, že obdržel záruku že CEFC (společnost založená nyní nezvěstným poradcem Zemana pro česko-čínské vztahy Jie Ťien-mingem, pozn. redakce) zustane vlajkovou lodí čínských investic v ČR. Navíc Zeman prohlásil, že CEFC Europe posílí 49% vstup čínské investiční skupiny CITIC Group. O měsíc později, po schůzce Zemana s prezidentem CITIC Group Čhang Čen-mingem, hradní emisar Vratislav Mynář oznámil, že se společnosti CEFC Europe a CITIC Group na tomto 49% vstupu dohodly. Pro nezasvěcené to je potvrzením Zemanových slov. Ve skutečnosti to ale znamená opak. Mynářovo prohlášení očividně znamená, že CEFC Europe zůstává 100% ve vlastnictví hongkongské společnosti Shanghai Huaxin Group Ltd. s tajemnými vlastníky v pozadí. Je také velmi pochybné, že CITIC Group vloží peníze do aktiv, které získal Jaroslav Tvrdík se svým tajemným týmem. Proč by kupovali zajíce v pytli, když si mohou pouze vybrat? píše Fleet Sheet.

Pozn. Boba Kartouse: Pražský hrad, který v minulosti významně poškodil vztahy s Čínou tím, že do těsné blízkosti čínského prezidenta přivedl zakladatele pochybného podniku CEFC, čímž na sebe mimochodem upozornil a spustil proces, který vedl k převzetí CEFC pod kontrolu státní moci v Číně, svůj kolosální neúspěch vytrvale lakuje jako zdařilé pokračování čínských investic. Návštěva ze CITIC Group v ČR přitom má velmi pravděpodobně za cíl shromáždit informace o majetku CEFC v ČR, nikoliv potvrzovat jakýkoliv zájem investovat. CITIC Group je čínským státem vlastněná společnost, jejímž úkolem je rozkrýt majetkové a personální vztahy v CEFC. Návštěva u Zemana byla svým způsobem výslechem středoevropských diletantů a jejich "starosty". Prezentovat to jako "jednání o dalších investicích" je báchorka hodná intelektuální velikosti osazenstva hradu... 

29937

Nejpalčivější problémy české společnosti

26. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Shrnuje David Michal:


Žádná výuka jazyků ve školkách (kdy jindy začít než s nejmenšími), alespoň v menších městech nedostatek mimoškolních aktivit. Opět ve školkách mimořádně málo aktivit, minimum výletů, procházek, divadel apod. Suplují to soukromé školky ale těch je málo, navíc jsou používány spíše pro vyjádření společenské hiearchie, tzn. jsou nedostupné pro nižší střední třídu a níže. Školy zatím nevím, ale tam se obávám podobné mizérie a opět nedostupnosti soukromých.

Párové žití v izolaci nevhodné pro větší počet dětí. Jak máte tři děti a více začíná problém s dopravou, s prostorem. Tzn. Češi vymírají a potřebují, aby páry měly více jak dvě děti, ale nejsou k tomu stavěny byty, vyráběny auta, při absenci babiček nejsou chůvy. Vše je jakoby normalizováno na dva potomky.

Glosa

Krize české politiky má pouze politické řešení

26. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Všude čtu a slyším údiv nad tím, že Andrej Babiš odmítá odejít z premiérské funkce, pokud by byl nepravomocně odsouzen. Prý by se to na Západě nemohlo stát. Nejde ovšem o žádné pravidlo, jde o preference. Představte si, že by na Západě rostly preference trestně stíhaným politikům. Pak by možná dokonce o trestní stíhání usilovali.

29937

Jaké jsou nejpalčivější problémy české společnosti? Pojďte je pomoci shromáždit

26. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pojďme shromáždit palčivé problémy, které vyžadují veřejnou pozornost a řešení. Dopustím se svatokrádežného prohlášení: Imigrace není problém české společnosti. Ti vnímavější si toho už jistě všimli, jelikož jim imigranti nekomplikují život. Ti předvídavější jsou dokonce ochotni riskovat natolik, že to ani nepředpokládají. Ti méně vnímaví, což není urážka, nýbrž fakt, si ovšem s neuvěřitelnou radostí hnětou neexistující problém, místo aby se zabývali problémy skutečnými.

V Británii pokračuje šílený skandál rasistické šikany proti dlouholetým imigrantům. Ohrožuje postavení premiérky a ministryně vnitra

26. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

KRUTÁ BRITÁNIE

 (Dobová fotografie: Černoška s transparentem: Černoši a běloči MOHOU žít společně v harmonii!)

Theresa Mayová vystupuje jako kněžka integrity. Avšak za její vlády byla normalizována krutost vůči uprchlíkům, migrantům, žadatelům o azyl a osadníkům."

JE TO SKANDÁL, KTERÝ JE HANBOU BRITÁNIE



Sky News: V roce 2013 financovalo britské ministerstvo vnitra video, které oslavovalo deportaci občanů z Británie na Jamajku. Neuvěřitelně, se v tom videu praví, že "problém navázání na tamější život po absenci 20 nebo 30 let může být složitý". (!!) - V Británii má občan, který tam pobyl pět let, právo na trvalý pobyt. Britské ministerstvo vnitra se chovalo naprosto nezákonně.



Místo severokorejských jaderných zkoušek zkolabovalo

26. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Punggye-ri v hornaté oblasti na severovýchodě KLDR, hlavní místo, kde Severní Korea testovala jaderné zbraně, se pod dopadem jaderných explozí částečně propadlo a zřejmě že nebude moci být používáno k dalším zkouškám. KLDR tam od roku 2006 provedla šest jaderných testů.

Vědci z technické univerzity v Číně zjistili, že hora, obsahující tunely pro jaderné testy, se částečně propadla. Hrozí také únik radiace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Pro stoupence Czexitu: Britové cestující do EU budou za každý vstup na území EU muset platit 175 Kč

26. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

 




Evropská unie bude za každý vstup na své území požadovat od  Britů po odchodu z Evropské unie "cestovní autorizační poplatek" ve výši 7 euro. Je zjevné, že pokud by ČR odešla z EU, budou čeští občané platit stejný poplatek za cestu do Drážďan, do Krakova, do Vídně či do Bratislavy.

Britští občané po odchodu Británie z EU budou před cestou na území Evropské unie muset vyplnit na internetu vízový formulář a požádat o schválení své cesty, za což budou muset zaplatit poplatek 7 euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29766

Bodláky Václava Duška

Hořkosladké zapomínání

26. 4. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Mládí nevybouřené dozajista tropí neplechu. Staří jezevci i klapperschlange, Nudel, ochechule a břehule dávno zapomenuli, jakým byli trnem v oku jedubabám a zapšklým staříkům. Kdepak mladí hňupi, pryč s nimi, k ničemu se nehodí, samá plochá zábava, zahubí svět; dnes žehráme, jak nám ta drobotina fetuje – ale bývala doba, kdy fety nabíraly sílu… pamatuješ, kmete s lebkou naplněnou moudrem a silou myšlenek!? Připomenu: quajacuran, hysteps, fenmetrazin, rohypnol i vonná tráva se propašovala, a další dobroty k použití při cestě za svobodou a zbavení se ideologického otroctví, vysávajícího zbytky volnosti. Tance bývávaly divoké, pohoršující puritány, amerikánsky nestydaté, vyzývavé, nabádající k neposlušnosti; ve vyhlášené pražské tančírně zhaftli esenbáčtí drsňáci dvě holky z naší ulice – a obě vypadly bez milosti ze střední školy. V putyce poblíž viaduktu se strhla slovní mela o svobodu, zbytečně, jak jinak. 

Konec jemenské tragédie je v nedohlednu: Válečné strádání v uplynulých dvou letech připravilo o život 113 tisíc dětí

26. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Saúdskou Arábií vedený nálet v oblasti, kde se minulou neděli konala svatební slavnost, připravil o život nejméně 20 civilistů. Usmrceny byly hlavně děti a ženy včetně nevěsty. Zdravotníci a místní obyvatelé uvedli, že zraněno bylo dalších 46 osob, většinou dětí. Během víkendu provedl Rijád a spol. ještě nejméně dva nálety, při nichž přišlo o život 25 civilistů. Na začátku tohoto roku generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval, že se v Jemenu odehrává největší humanitární krize na světě.

Existují možnosti, jak ukončit konflikty v Sýrii a Jemenu?

26. 4. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Na Blízkém východě v současnosti probíhají dva zásadní válečné konflikty, jež jsou hanbou mezinárodního společenství. Mainstreamové sdělovací prostředky často upozorňují na nečinné přihlížení Západu vraždění v Sýrii a zveřejňují komentáře, jejichž autoři volají po efektivním vojenském zásahu západních států proti Asadovu režimu. Nicméně reálná fakta naznačují, že západní společenství má k dispozici recept, jak ukončit nebo alespoň zmírnit válečné strádání v Jemenu, leč nikoliv v Sýrii.          

Human Rights Watch: Bouráním palestinských škol na Západním břehu páchá Izrael válečné zločiny

26. 4. 2018

čas čtení 2 minuty





Izrael opakovaně odmítá poskytnout Palestincům povolení stavět školy na Západním břehu Jordánu a zboural školy postavené bez povolení. Tím znemožňuje tisícům dětí získat přístup ke vzdělávání, konstatovala ve středu 25. dubna mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch.


44 palestinských škol je ohroženo zbouráním, protože izraelské úřady tvrdí, že byly postaveny bez jejich povolení.

Jak Izrael získal podporu Syřanů

25. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

V populární zpravodajské skupině na Facebooku nedávno syrský aktivista sdílel video Ahid Tamimiové, palestinské dívky vězněné za facku izraelskému vojákovi. Po celém světě se Tamimiová stala symbolem palestinského odporu vůči izraelské okupaci. Ale když aktivista sdílel video Amnesty International ohledně izraelské politiky zadržování dětí a zejména Tamimiové, většina členů skupiny - všichni Syřané - reagovali nevraživě, upozorňuje Elizabeth Tsurkovová v levicovém listě Forward.

Nenávist vůči novinářům v ČR a na Slovensku výrazně stoupla. Obě země se drasticky propadly v indexu světové novinářské svobody

25. 4. 2018

čas čtení 4 minuty



Nejsilněji se v indexu novinářské svobody propadla Malta (o 18 míst na 65. místo), Česká republika (o 11 míst na 34. místo), Srbsko (o 10 míst na 76. místo) a Slovensko (o 10 míst na 27. místo). "Propad České republiky a Slovenska je neobyčejně výrazný," upozorňuje mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu Andrew Stroehlein



Index světové svobody tisku za rok 2018, který vypracovává globální organizace Reporters without borders (RSF) zaznamenal drastický vzrůst nenávisti vůči novinářům v České republice a na Slovensku. Česká republika se v indexu světové svobody tisku propadla z 11. na 34. místo. Analýza RSF zaznamenává, že se prezident Miloš Zeman dostavil na tiskovou konferenci s maketou samopalu s nápisem "Na novináře". Slovensko se propadlo z 10. na 27. místo. Slovenský premiér Robert FIco nazval novináře "špinavé protislovenské prostitutky" a "idiotské hyeny". V únoru 2018 byl na Slovensku ve svém bytě zastřelen slovenský reportér Ján Kuciak, pouhé čtyři měsíce poté, co byla usmrcena na Maltě investigativní novinářka Daphe Caruana Galizia (Malta se propadla o 18 míst na 65. místo).

Předák německých muslimů: Antisemitismus je hřích

25. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Předseda Centrální rady muslimů v Německu prohlásil, že antisemitismus je hříšný a je třeba se s ním vypořádat. Jeho vyjádření přišlo poté, co kancléřka Merkelová vyjádřila obavu kvůli "novému fenoménu" v podobě protižidovského sentimentu.

Šílenec v britské Konzervativní straně: "Za nezákonné deportace karibských přistěhovalců ze 40. let může socialismus"

26. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Jednou z nejneuvěřitelnějších karyatid  na britské politické scéně je konzervativní "poslanec pro 18. století", jak mu posměšně mnozí přezdívají, ultrakonzervativec Jacob Rees-Mogg. Britská establishmentová média mu neustále poskytují mediální prostor, protože jeho výroky jsou naprosto kontroverzní, obdobně, jak česká média neustále poskytují prostor blábolům lidí, jako jsou Roman Joch, Václav Klaus mladší či Alexander Tomský. Tím normalizují nenávist a činí přijatelným nenávistné a rasistické výroky, které by před několika lety byly zcela nepřijatelné.

Rees-Mogg aspiruje na šéfa Konzervativní strany a zjevně si myslí, že je současná premiérka Theresa Mayová nesmírně hloupá. Rees-Mogg navzdory všem věcným argumentům prosazuje co nejtvrdší brexit, bez ohledu na to, jak silně to Británii poškodí.

Prezidentský iluzionismus: Zeman ví lépe než Stropnický, co chce Stropnický

25. 4. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Prezident Miloš Zeman řekl včera televizi Nova, že ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický údajně chce ve vládě skončit a stát se velvyslancem v blíže neurčené zemi. Stropnický následně Zemanovo vyjádření neuznal za hodno komentáře ZDE. Hlava státu tak dosáhla nové jasnovidecké mety: Zatímco až dosud se věnovala zejména výkladu ústavy založenému na poněkud odvážném předpokladu, že základnímu dokumentu rozumí mnohem lépe než jeho autoři, nyní navíc dává na vědomí, že ministru Stropnickému údajně vlezla do hlavy - neboť jedině tak by dokázala zjistit jeho úmysly, aniž s ním osobně hovořila.

Libeňský most: Diskutovat, to umíme...

25. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


Aktivisté na výraz solidarity s uprchlíky protestovali v Alpách

25. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Zhruba stovka aktivistů se 22. dubna přidala k migrantům na cestě překračující hranici z Itálie do Francie. Došlo k tomu den poté, co okrajová ultrapravicová skupina ve stejné oblasti zorganizovala protiimigrantský protest. Aktivisté pochodující s migranty tvrdí, že chtěli odsoudit selhání francouzské policie, která nezasáhla proti ultrapravici.

Britský regulační orgán zkritizoval deník Times pro článek o adopci dívky do muslimské rodiny

25. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Článek v deníku Times z 28. srpna 2017



Rozhodnutí tiskového regulačního orgánu Independent Press Standards Organisation (IPSO) bylo zveřejněno ve středu na titulní straně deníku Times.

Loni v srpnu napsal deník Times, že "bělošské křesťanské dítě" je ztraumatizováno tím, že bylo umístěno pro adopci ve dvou muslimských rodinách v londýnské čtvrti Tower Hamlets. Ukázalo se ale, že je článek zkreslený, protože babička této dívky byla sama muslimka  a nemluvila anglicky.

Ruská válka proti internetu a její "vedlejší škody"

25. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Přátelé i cizinci mi řekli, že se nemohou podívat do jízdního řádu nebo koupit jízdenky na vlak, upozorňuje Táňa Lokšina. Někteří ztratili přístup ke svým Google diskům a nemohou se dostat k seznamu kontaktů. Hudební playlisty a hry v iPhonech přestaly fungovat. Některé online platby nelze uskutečnit. Některé pojišťovací produkty nelze zakoupit. Některé banky dokonce zažívají problémy s bankomaty. Populární obchody s potravinami nemohou zpracovat platební karty. Děti si stěžují, že nemohou zpracovat domácí úkoly, protože zdroje online zmiňované učiteli jsou nedostupné. Rodiče se nemohou dostat na stránky některých škol a školek.

Celý text v angličtině: ZDE

"Levice" Syřany kolektivně odepsala, ale požaduje podporu extrémistů z SDF/PKK

25. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta


  Zatímco americká "levice" Syřany kolektivně odepsala, výzva podepsaná jejich čelnými představiteli včetně Noama Chomského požaduje pokračování americké vojenské podpory pro kurdskou organizací PKK ovládané jednotky SDF. Tito lidé srovnávají útok na kurdskou enklávu Afrin (cca tříměsíční operace syrské opozice a turecké armády v ruské vlivové zóně, řádově stovky zabitých, z toho zlomek civilistů) se zločiny Asadova režimu.

Dopis ukazuje islamofobii čelných představitelů americké "levice" v celé její nahotě, zatímco "sekulární" fanatismus kurdských teroristů je považován přinejmenším za neškodný.

Finský experiment s nepodmíněným příjmem končí. Vláda projekt místo plánovaného rozšíření náhle zastavila a zpřísnila čerpání dávek

25. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Není přitom zřejmé, zdali se program vysloveně neosvědčil, nebo finská vláda jen přijala vyčkávací taktiku. Zástupci agentury Kela, která je obdobou české správy sociálního zabezpečení a která experiment pro finskou vládu zajišťovala, se však do médií vyjadřují skepticky. "Vláda v současnosti činí změny, které náš systém posouvají pryč od základního příjmu," řekl švédskému listu Svenska Dagbladet Miska Simanainen, výzkumník agentury Kela. Finsko například v prosinci loňského roku podmínilo pobírání sociálních dávek tím, že zájemci musí odpracovat alespoň 18 hodin během tří měsíců.

Závěry z celého experimentu budou k dispozici až po oficiálním ukončení programu, finské koketování se systémem automatických "peněz na ruku" však alespoň prozatím končí.

Celý text: ZDE

27112

Přečetli jsme:

Nepodceňujte komunisty. Jako Gottwalda, kterému se za první republiky v parlamentu smáli

25. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta

Řeknete, že komunisté už dávno ztratili své mocné kouzlo: že Evropa není rozdělena, že komunisté v naší zemi nevládnou, spíš živoří. Ale v podobné situaci byli i v době, kdy Gottwald tak překvapivě upřímně hovořil o kroucení krkem. Časy i slova se prostě mění, ale mění se s nimi i chutě?

 

Celý text: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

45645