Jak Izrael získal podporu Syřanů

25. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
V populární zpravodajské skupině na Facebooku nedávno syrský aktivista sdílel video Ahid Tamimiové, palestinské dívky vězněné za facku izraelskému vojákovi. Po celém světě se Tamimiová stala symbolem palestinského odporu vůči izraelské okupaci. Ale když aktivista sdílel video Amnesty International ohledně izraelské politiky zadržování dětí a zejména Tamimiové, většina členů skupiny - všichni Syřané - reagovali nevraživě, upozorňuje Elizabeth Tsurkovová v levicovém listě Forward.


  "Mají se mnohem lépe než my a vězňům se daří lépe ve srovnání s tím, jak s nimi zachází Asadova armáda a dokonce i revoluční frakce," napsal jeden Syřan z Latakíje.

"Kdyby syrská armáda byla jako izraelská armáda, nikdo by nebyl vyhnán z domova," napsal jiný komentátor z Daráa. ""Kdyby zvedla hlavu před syrským vojákem, namístě by ji popravil."

Tyto nikterak výjimečné komentáře jsou příkladem měnících se nálad mezi Syřany. Extrémní úroveň brutality páchané Asadovým režimem a jeho spojenci proti civilistům ve vzájemném srovnání zlepšila obraz izraelské armády.

17. dubna, kdy Palestinci slaví Den vězňů, populární syrský opoziční web publikoval infografiku srovnávající izraelské věznice z věznicemi Asadova režimu.

Zatímco v Izraeli je vězněno 7 000 Palestinců, v režimních vězeních zadržují 220 000 Syřanů. Od roku 1967 v izraelských vězeních zemřelo 210 Palestinců, zatímco v posledních sedmi letech v syrských žalářích zahynulo 65 000 osob.

Během prvních šesti let občanské války v Sýrii byl Izrael jediným zahraničním aktérem, který bombardoval Asadův režim a jeho spojence, tj. strany zodpovědné za zhruba 90 % civilních obětí války. A i když ne všichni v opozici podporují izraelské nálety, podpora je značná a otevřeně vyjadřovaná.

"Izraelská armáda je naše naděje," napsala syrská žena v reakci na (falešné) zprávy o náletech na režimní cíle v dubnu 2018.

I když Syřané uznávají, že Izrael bombarduje Hizballáh kvůli vlastním zájmům a ne proto, aby podpořil jejich revoluční cíle, rádi vidí režim a jeho spojence ponížené a oslabené.

Změnu názoru na Izrael doprovází stále negativnější obraz Palestinců mezi příznivci syrské opozice. V Sýrii všechny palestinské ozbrojené skupiny kromě jediné bojovaly na straně režimu jako pomocné milice. Tyto jednotky jsou zodpovědné za vážné porušování lidských práv.

Palestinské politické strany a organizace od Fatáhu přes OOP až po Lidovou frontu za osvobození Palestiny se buď přidaly k režimu, nebo o jeho zločinech mlčí.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11527

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2018