Jak neseriozní česká média rejžují na vyvolávání iracionálního strachu veřejnosti

25. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Víte, proč bude terorismus v 21. století považován čím dál více za úspěšnou strategii vedení boje? Teroristům na prvním místě nejde o počet obětí. V první řadě jim jde o psychologický efekt. Bez médií a veřejného mínění jde vyvolat panický strach jen těžko.

Je 48 hodin po útoku v Manchesteru, na iDNES.cz je k tomuto tématu zveřejněno 17 článků, napsal Lukáš Hendrych na Facebooku.

Do 48 hodin od teroristického útoku v Paříži v listopadu 2015 bylo na iDNES.cz zveřejněno 36 článků k této události.

Do 48 hodin od teroristického útoku v Bruselu v březnu 2016 bylo na iDNES.cz zveřejněno 34 článků k tématu.

Do 48 hodin od útoku v Nice v červenci 2016 17 článků.

Do 48 hodin od útoku na redakci Charlie Hebdo v lednu 2015 to bylo 20 článků.

A to mluvím jen o prvních 48 hodinách, samotné téma se pak povětšinou intenzivně probírá týden, klidně dva.


Víte, proč bude terorismus v 21. století považován čím dál více za úspěšnou strategii vedení boje? Teroristům na prvním místě nejde o počet obětí. V první řadě jim jde o psychologický efekt. Bez médií a veřejného mínění jde vyvolat panický strach jen těžko, 21. století je dobou přeinformovanosti, rychlosti, sociálních sítí. Máme demokracii, masy mají vliv. Máme mediokracii, veřejné mínění se utváří v médiích.

Omlouvám se, že jsem si vybral zrovna iDNES.cz, ale tam je to prostě nejvíce do očí bijící. Taky jsem tam pracoval, takže z vlastní zkušenosti vím, co se v redakci po takovém útoku děje.

Podávat relevantní informace seriózním způsobem je důležité. Je ale třeba najít tu míru mezi seriózností a neutuchající honbou za klikanci (kterých je sakra hodně, jsou to přímo žně). Mějme přitom na paměti, o co těm vymletým palicím s bombama na těle jde. Nebo spíš těm, kdo stojí za jejich radikalizací.

Během teroristických útoků v 60, 70., 80. a 90. letech v Evropě (které páchali původem Evropané z politických důvodů) šlo často taky o vyvolání paniky a o to dotlačit vlády liberálních demokracií, aby se pod tlakem veřejnosti uchýlily k nedemokratickým praktikám a samy tak liberální demokracii zničily. Nepovedlo se jim to. Je otázkou, jestli k takové strategii nejsou v této době lepší podmínky.

Když slyšíte Angelu Merkelovou říkat "Wir schaffen das", tak se prostě jen racionálně snaží uklidnit společnost a veřejné mínění. Ví totiž, jaké vlivy na nás působí. A komu tou panikou a strachem nahráváme.

0
Vytisknout
8288

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2017