Ruská agrese na Ukrajině: Moskva zahájila vlnu raketových úderů po celé Ukrajině, včetně "masivního" útoku na Charkov

29. 12. 2023

čas čtení 13 minut
Počet obětí ruského raketového útoku na Ukrajinu stoupl na 13

Během zhruba 18hodinového útoku byly zraněny desítky lidí a neznámý počet byl pohřben pod sutinami, uvedli ukrajinští představitelé. Počet mrtvých se může zvýšit,   záchranné práce pokračují.

Mezi poškozenými budovami po celé Ukrajině jsou podle zpráv bytové domy, školy a porodnice.

Ukrajinští představitelé vyzvali západní spojence země, aby jí poskytli více prostředků protivzdušné obrany na ochranu proti leteckým útokům, jako byl ten páteční. Jejich výzvy přicházejí v době, kdy známky únavy z války zatěžují snahy o udržení podpory.

- Artem Mazhulin je v Charkově a popisuje, jak to vypadalo na místě, když Rusko zahájilo vlnu raketových úderů.

Včerejší noc v Charkově byla jako každá jiná. Několikanásobný nálet sirén, kterým nikdo nevěnoval pozornost. První výbuchy byly slyšet od pěti hodin ráno 29. prosince. Byl jsem ve svém bytě v jihovýchodním Charkově se svou matkou po operaci páteře. V 7.21 jsem měl jet vlakem do Kyjeva a ona měla mít v 8.30 schůzku s lékařem.

Počínaje několika prvními údery, které jsme neslyšeli, když jsem se v 5.30 vzbudil, abych se připravil na vlak, byli všichni moji přátelé vzhůru a město už bylo pod útokem. Objednal jsem si taxík, vyměnil si s řidičem názory na to, jak hlasité byly rány a zda je někdo zachytil, soudě podle zvuku - protože každý Charkovan je teď odborník.

Pak jsem dorazil na nádraží; lidé byli klidní. Nastoupil jsem do vlaku, při čekání na odjezd jsem slyšel několik výbuchů, ale byly daleko. Tak jsem se ani nepohnul. Vlak odjel podle jízdního řádu v 7.21 hodin. Moje matka přišla na schůzku s lékařem v 8.30 a řekla mi, že slyšela dva hlasité výbuchy. "Ale já už jsem byla uvnitř," řekla. "Čekala jsem ve frontě na magnetickou rezonanci."

Moji spolucestující se baví o nákupu oblečení na telefonech, někdo se polil kávou, v jedoucím vlaku mají všichni dost války. Všichni jsou na ni zvyklí.
 

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko přes noc vypálilo asi 110 raket a také bezpilotní letouny proti ukrajinským cílům v rámci zřejmě jednoho z největších ostřelování v tomto roce.

Zelenskij uvedl, že kremelské síly použily širokou škálu zbraní, včetně balistických a řízených střel.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl, že Rusko "zřejmě vypustilo vše, co má", proti cílům na celé Ukrajině.

Pokud se Zelenského počty potvrdí, jednalo by se o největší letecký útok kremelských sil od jejich plnohodnotné invaze v únoru 2022. Podle ukrajinského letectva byl předchozí největší útok v listopadu 2022, kdy Rusko proti Ukrajině vypálilo 96 raket.

Bombardování přišlo v době, kdy boje podél frontové linie do značné míry váznou kvůli zimnímu počasí, a poté, co letní protiofenzíva Ukrajiny nedokázala dosáhnout významného průlomu podél zhruba 1 000 km dlouhé linie dotyku.

Zhruba osmnáctihodinový nápor, který začal ve čtvrtek večer a pokračoval přes noc, zasáhl podle úřadů šest měst včetně hlavního města Kyjeva a další oblasti od východu po západ Ukrajiny.


Podle úřadů bylo v Charkově slyšet deset výbuchů, ruské rakety zasáhly šest měst po celé zemi
 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru napsal, že  po nočních raketových úderech "ruský teror musí prohrát.


Zelenskij uvedl: "V důsledku úderů bohužel došlo k obětem na životech a zraněním. Všechny služby pracují nepřetržitě a poskytují nezbytnou pomoc. Upřímnou soustrast těm, kteří přišli o své blízké. Zraněným přeji brzké uzdravení."




 

- Rusko utrpělo na Ukrajině obrovské lidské a materiální ztráty a jeho armáda vyjde z konfliktu oslabená, uvedl v pátečním rozhovoru zveřejněném v médiích vysoce postavený německý vojenský představitel.

Rozhovor vyšel v době, kdy Kyjev bojuje o udržení západní podpory své války proti ruským silám, které do země vtrhly v únoru 2022, píše agentura AFP.

Christian Freuding, který dohlíží na podporu Kyjeva ze strany německé armády, řekl deníku Sueddeutsche Zeitung:

    Víte, že podle údajů západních zpravodajských služeb bylo 300 000 ruských vojáků zabito nebo tak vážně zraněno, že již nemohou být mobilizováni do války.

Z úniku informací amerických zpravodajských služeb na začátku tohoto měsíce vyplývá, že od začátku války bylo na Ukrajině zabito nebo zraněno 315 000 ruských vojáků.

Freuding, který je rovněž klíčovým poradcem německého ministra obrany Borise Pistoria, uvedl: ,,V současné době je v Rusku mnoho zraněných:


    Ruské ztráty na lidech a materiálu jsou obrovské.


Předpokládá se, že Rusko ztratilo také tisíce bojových tanků a bojových vozidel pěchoty, dodal.


- Německý generál uznal, že Rusko projevuje větší "odolnost", než západní spojenci na začátku války očekávali.


    Možná jsme neviděli, nebo jsme nechtěli vidět, že jsou v pozici, kdy jim spojenci mohou nadále dodávat zbraně
 
Rusko v pátek podniklo vlnu raketových úderů po Kyjevě a dalších ukrajinských městech, při nichž podle úředníků zemřeli nejméně dva lidé a 18 jich bylo zraněno.

Podle agentury AFP došlo v pátek v časných ranních hodinách k několika silným výbuchům, zatímco ze skladiště byl vidět hustý černý dým.

"Tolik červené barvy jsme na našich monitorech už dlouho neviděli," uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat a vysvětlil, že ruské síly nejprve vypustily vlnu sebevražedných dronů, po níž následovaly rakety.

Prezidentův poradce Andrij Jermak uvedl na Telegramu:

    Dnes jsou lidé zabiti ruskými raketami, které byly odpáleny na civilní objekty, civilní budovy.

    Děláme vše pro posílení našeho vzdušného štítu. Ale svět musí vidět, že potřebujeme větší podporu a sílu, abychom tento teror zastavili.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že protivzdušná obrana hlavního města intenzivně pracuje a sedm lidí bylo hospitalizováno.

Podle něj byla poškozena stanice metra, jejíž nástupiště sloužila jako protiletecký kryt.

Sergej Popko, náčelník kyjevské vojenské správy, uvedl, že v severní čtvrti Podil hoří sklad o rozloze asi 3 000 metrů čtverečních.

V dalších čtvrtích města také hořel neobydlený vícepodlažní bytový dům a byl poškozen soukromý dům, uvedl Popko.

V centrální Ševčenkově čtvrti byl poškozen obytný dům a došlo také k požáru skladu, při němž bylo pravděpodobně zraněno šest osob, uvedl Popko.

Kličko na sociálních sítích napsal, že pod troskami skladu jsou zřejmě stále tři lidé, zatímco tři další byli zachráněni.

Noční útoky přišly několik dní poté, co Ukrajina udeřila na ruskou válečnou loď v okupovaném krymském přístavu Feodosie.

Drony a rakety v pátek zasáhly nejméně pět dalších ukrajinských měst, včetně Charkova na severovýchodě, Lvova na západě, Dněpru na východě a Oděsy na jihu, uvedli starostové měst a policie.

Igor Těrechov, starosta Charkova, řekl v televizi:

    V různých okresech Charkova jsme zatím napočítali 22 ruských útoků

    V současné době je v nemocnici sedm zraněných. Jeden člověk bohužel zemřel.

Ve Lvově gubernátor Maksym Kozytsky uvedl, že "jeden člověk byl zabit a tři zraněni".

V Dněpru starosta Borys Filatov uvedl, že jsou zde zranění a mrtví. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že porodnice ve městě byla "vážně poškozena".

V jižním přístavu Oděsa vzplála výšková budova poté, co ji zasáhly trosky ze sestřeleného dronu, uvedl starosta města.

Starosta Gennadij Truchanov na sociálních sítích uvedl:

    V důsledku dalšího nepřátelského útoku byla poškozena jedna z výškových budov. Požár byl okamžitě uhašen.

Jižní velení Ukrajiny uvedlo, že na jihu země bylo zničeno 14 útočných dronů a nejsou hlášeny žádné oběti.

Útoky přišly poté, co Kreml v úterý přiznal, že ukrajinský raketový útok poškodil jednu z jeho válečných lodí.

- Podle ukrajinských představitelů narazil v Černém moři na ruskou minu velkoobjemový tanker plující pod panamskou vlajkou, který mířil do dunajského přístavu naložit obilí. Zranilo to dva členy posádky. Incident, ke kterému došlo ve středu, byl nejnovějším případem, kdy civilní plavidlo narazilo na výbušninu v Černém moři.

-  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval USA za uvolnění posledního zbývajícího balíku zbraní, který má Ukrajina k dispozici v rámci stávajícího povolení.
Další pomoc Kyjevu provází nejistota. "Abychom bránili svobodu a bezpečnost nejen na Ukrajině a v Evropě, ale také ve Spojených státech, musíme i nadále reagovat na pokračující ruskou agresi," uvedl na sociálních sítích.

- Moskevský soud odsoudil dva muže k několikaletému vězení za účast na recitaci veršů proti ukrajinské kampani během loňského protestu proti mobilizaci. Třiatřicetiletý Arťom Kamardin dostal za recitaci básně sedmiletý trest a třiadvacetiletý Jegor Šťovba byl za účast na protestu odsouzen na pět a půl roku.

- Ukrajinské výsadkové jednotky uvedly, že tři vojáci, kteří byli podle ukrajinské prokuratury tento měsíc zajati a zastřeleni ruskými silami, byli příslušníky 82. výsadkové brigády. Rusko se k tomuto obvinění, které je již druhým obviněním ze zabití válečných zajatců vzneseným tento měsíc ukrajinskými prokurátory, zatím nevyjádřilo. Záběry údajného incidentu sdílené na sociálních sítích podle všeho ukazují tři neozbrojené postavy, které se po střelbě zhroutily..

- Běloruský autoritářský prezident se zúčastnil setkání s dětmi přivezenými z Ruskem kontrolovaných oblastí Ukrajiny, čímž otevřeně vzdorujemezinárodnímu rozhořčení nad zapojením své země do Moskvou prováděných deportací ukrajinských dětí. V projevu na akci u příležitosti příjezdu nové skupiny ukrajinských dětí před novoročními svátky prezident Alexandr Lukašenko slíbil, že "tyto děti přijme, přivede je k nám domů, bude jim teplo a učiní jejich dětství šťastnějším".

- Vyšetřování zpravodajské agentury Associated Press zjistilo, že ruské okupační úřady značně a záměrně podhodnotily počet mrtvých po záplavách, které následovaly po katastrofálním výbuchu, jenž v červnu zničil přehradu Kachovka v Chersonské oblasti na jihu země. Rusko uvedlo, že se na jím kontrolovaném území utopilo 59 lidí. Agentura AP však zjistila, že jen v jednom městě jich bylo nejméně 200 až 300.

- Ukrajina a Maďarsko připravují v blízké budoucnosti setkání Zelenského s premiérem Viktorem Orbánem, uvedl šéf štábu ukrajinského prezidenta v souvislosti s nedávnými kroky Maďarska, které zhoršily vzájemné vztahy. Andrij Jermak na Twitteru uvedl, že měl "produktivní telefonát" s maďarským ministrem zahraničí Peterem Szijjartem a že spolu hovořili také o pokroku Ukrajiny na cestě k evropské integraci.

- Ve čtvrtek pozdě večer vypukl požár v několikapatrové budově v černomořském přístavním městě Oděsa poté, co bylo nahlášeno, že do oblasti míří drony,
uvedly úřady. Oblastní guvernér Oleh Kiper v příspěvku na Telegramu uvedl, že informace o obětech se ověřují, a vyzval obyvatele města, aby v souvislosti s probíhajícím útokem dronů zůstali v krytech.

- Ostřelování zabilo dva civilisty a pět dalších zranilo ve vesnici na břehu frontové řeky Dněpr na jihu Ukrajiny, uvedly místní úřady. "Ruské ozbrojené síly provedly dělostřelecké ostřelování obce Bilenke Záporožské oblasti," uvedl ukrajinský generální prokurátor.

-  Zelenskyj uvedl, že ukrajinský alternativní černomořský exportní koridor - zavedený poté, co Rusko v červenci odstoupilo od dohody uzavřené OSN, která měla zaručit bezpečnou přepravu ukrajinského obilí - dosud vypravil 12 milionů tun nákladu. Ve svém nočním videoposelství dodal, že koridor přinesl "obzvláště významné výsledky".

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2519

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2024