Děti jsou na Západním břehu Jordánu Izraelem zabíjeny v bezprecedentní míře, konstatuje OSN

29. 12. 2023

čas čtení 12 minut
České ministerstvo zahraničí a Lipavský právem protestovali proti raketovému útoku Ruska na Ukrajině. Už však neprotestují proti masovému izraelskému vraždění civilistů v Gaze, rasisti a pokrytci. (JČ)

- Izrael v Gaze za posledních 24 hodin zabil 187 Palestinců, celkový počet obětí přesáhl 21 500 

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze v pátek uvedlo, že od vypuknutí války s Izraelem před téměř 12 týdny bylo na palestinském území zabito nejméně 21 507 lidí.

Podle agentury AFP tento údaj zahrnuje 187 obětí za posledních 24 hodin. Ministerstvo dodalo, že během bojů, které začaly 7. října po překvapivém útoku Hamásu uvnitř jižního Izraele, bylo v Gaze zraněno 55 915 lidí.

Kromě toho bylo od 7. října při izraelských náletech a bezpečnostních operacích na okupovaném Západním břehu Jordánu zabito 300 Palestinců.

Podle agentury Reuters bylo po izraelském náletu v Rafáhu zpod trosek zachráněno dítě jménem Mariam Abu Akel. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ašrafa al-Kidry nálet zabil 20 lidí a 55 zranil.

Arafat Barbakh uvádí, že kůže dítěte byla šedá od prachu a že vydávalo nějaké zvuky, když záchranáři sáhli do trosek, aby holčičce uvolnili nohy a vyzdvihli ji. Její rodina se ukrývala v domě rodiny Abu Edwanových poté, co utekla z vlastního domu.

Při úderu zahynula Mariamina matka a sestra, členové rodiny Abu Edwanů a lidé z dalších rodin, kteří u nich dočasně bydleli. Její otec a bratr Hamed, který je ještě batole, výbuch také přežili.

Když se Mariam podařilo vyprostit, běžel s ní v náručí záchranář, aby ji odvezl do nemocnice. Tam jí lékaři udělali stěry z řezných ran.

Na jiném místě leteckého útoku záchranáři vytáhli dvě nemluvňata. V sanitce si zdravotníci stírali z obličeje silnou vrstvu prachu, zatímco naproti nim seděl omráčený silně krvácející chlapec.

V nemocnici ležely děti k ošetření na podlaze. Chlapec s obvazy kolem hlavy a krví pokrytým obličejem plakal. Vedle něj ležel další chlapec s ortézou na krku. Dvě malé dívky  

Třináctiletá Nadeen Abdulatifová stála u hromady trosek vedle domu v Rafáhu, kam se s rodinou uchýlila poté, co byl jejich vlastní dům ve městě Gaza zničen leteckým útokem, jehož cílem byla sousední budova a při kterém zahynul její starší bratr.

Řekla, že nemůže přestat myslet na to, že byla zabita, nebo že zemřel její druhý bratr. Nálety v noci vyrazily okna a otřásly budovou.

"Můj bratr se třásl. Já jsem se třásla. Měla jsem strach. Nehnula jsem se z místa, protože jsem byla vyděšená," řekla.

 -Juliette Touma, ředitelka komunikace UNRWA, agentury OSN pro palestinské uprchlíky, řekla agentuře Associated Press, že v Rafáhu na jihu pásma Gazy "lidé využívají jakýkoli prázdný prostor ke stavbě chatrčí. Někteří spí ve svých autech a jiní pod širým nebem."

- Palestinská společnost Červeného půlměsíce evakuovala 8 obětí, včetně dětí, poté, co izraelské síly zaútočily na dům v Al Zawaidě v centrální části pásma Gazy, uvedla ve čtvrtek PRCS.

Na videu zveřejněném na Twitteru  je vidět, jak týmy PRCS prohledávají trosky uprostřed plamenů a jak jsou zranění Palestinci evakuováni do nemocnic.


Dětský fond OSN (UNICEF varoval, že počet zabitých dětí na Západním břehu Jordánu včetně východního Jeruzaléma dosáhl "bezprecedentní" úrovně

Za posledních 12 týdnů bylo na Západním břehu Jordánu zabito 83 dětí, uvedla ve čtvrtečním prohlášení regionální ředitelka UNICEFu pro Blízký východ a severní Afriku Adele Khodr. Toto číslo je podle ní více než dvojnásobkem počtu dětí zabitých za celý rok 2022.

"Letošní rok byl pro děti na Západním břehu Jordánu nejsmrtelnějším rokem v historii," dodala. Kromě toho podle ní bylo od 7. října zraněno více než 576 dětí a další byly údajně zadrženy. Dodala, že:

    Zatímco svět s hrůzou sleduje situaci v pásmu Gazy, děti na Západním břehu Jordánu zažívají vlastní noční můru. Život s téměř neustálým pocitem strachu a smutku je pro postižené děti bohužel příliš častý.

Agentura OSN podle ní naléhavě vyzývá všechny strany, aby dodržovaly své závazky "chránit děti před násilím spojeným s konfliktem a chránit jejich nejzákladnější právo, kterým je prostě být naživu", a dodává:

    Děti by se nikdy neměly stát terčem násilí, ať už jsou kýmkoli nebo kdekoli.


- Po útoku na uprchlický tábor, při kterém zahynuly desítky lidí, izraelská armáda uvedla, že "lituje zabití civilistů"

Podle údajů OSN bylo při izraelském leteckém útoku v táboře Maghazi na začátku tohoto týdne zabito asi 86 lidí


Izraelská armáda uvedla, že "lituje škod" způsobených úderem Izraelských obranných sil (IDF), při kterém začátkem tohoto týdne zahynuly desítky lidí v uprchlickém táboře Maghazi v centru Gazy.

Typ munice neodpovídal povaze útoku, což způsobilo rozsáhlé vedlejší škody, kterým bylo možné předejít.

V pozdějším prohlášení IDF uvedly:

Předběžné vyšetřování odhalilo, že při úderech byly zasaženy i další budovy nacházející se v blízkosti cílů, což pravděpodobně způsobilo neúmyslné škody dalším nezúčastněným civilistům.

IDF uvedly, že "litují újmy" způsobené nebojujícím osobám při tomto incidentu, a uvedly, že úder byl zaměřen na operativce Hamásu, ale způsobil neočekávanou "újmu" nezúčastněným civilistům.

- Americký ministr obrany Lloyd Austin ve čtvrtek  jednal s izraelským ministrem obrany Yoavem Gallantem o situaci v Gaze.


Dvojice hovořila o izraelské vojenské kampani na tomto území a o přípravách na stabilizační fázi, která bude následovat po velkých bojových operacích, uvedl podle agentury Associated Press tiskový tajemník Pentagonu Pat Ryder.

Austin podle něj zopakoval odhodlání USA zajistit, aby Hamás již nemohl ohrožovat bezpečnost Izraele, a zdůraznil také "důležitost ochrany civilního obyvatelstva v Gaze a urychlení humanitární pomoci".

Austin a Gallant jednali také o dalších hrozbách pro regionální bezpečnost, včetně aktivit Hizballáhu v jižním Libanonu, útoků Hútíů na lodě v Rudém moři a útoků Íránem podporovaných milicí na americké síly v Iráku a Sýrii, dodal Ryder.

- Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze, které řídí Hamás, bylo ve čtvrtek při izraelském náletu v Rafáhu na jihu pásma Gazy zabito nejméně 20 lidí a 55 jich bylo zraněno.

Malé dítě bylo vytaženo z trosek živé po náletu na Rafáh.

- Dvě katarská letadla vezoucí pomoc Palestincům v Gaze přistála v egyptském Al Aríši, oznámilo ve čtvrtek katarské ministerstvo zahraničí.


Obě letadla přivezla 49 tun pomoci, včetně potravin, lékařské pomoci a zásob přístřeší. Čtvrteční pomoc zvyšuje celkové množství katarské pomoci zaslané do Gazy na 1 642 tun.

- Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo ve čtvrtek při izraelském náletu v Rafáhu na jihu pásma Gazy zabito nejméně 20 lidí a 55 jich bylo zraněno. K incidentu došlo poblíž kuvajtské nemocnice, uvedla Al-Džazíra a dodala, že "zcela srovnal se zemí" obytnou budovu plnou vysídlených lidí.  Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito celkem 21 320 Palestinců a 55 603 jich bylo zraněno, uvedl ve čtvrtek mluvčí ministerstva zdravotnictví Gazy.

-  Egypt uvedl, že předložil rámcový návrh na ukončení konfliktu mezi Izraelem a Hamásem v pásmu Gazy, který zahrnuje tři fáze zakončené příměřím, a uvedl, že očekává reakce na tento plán. Egyptské bezpečnostní zdroje již dříve uvedly, že návrh zahrnuje vícestupňové příměří zahrnující propuštění vězňů Izraelem a Hamásem. Egypt poskytne další podrobnosti o plánu, jakmile obdrží tyto odpovědi, uvedl jeden z úředníků.

- Podle zpráv   se měl izraelský válečný kabinet sejít ve čtvrtek večer, aby projednal plán pro Gazu po skončení války s Hamásem. Schůzka se uskuteční po zprávách, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítá uspořádat jednání  o rozhodnutích týkajících se "dne poté" a plánů na kontrolu palestinského území.

- Hamás je "otevřen jakýmkoli návrhům na úplné a konečné ukončení agrese proti našemu lidu v pásmu Gazy", uvedl představitel palestinské militantní skupiny. Usáma Hamdan na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že Hamás nemá zájem o "částečné nebo dočasné zastavení agrese", a dodal, že zbývající rukojmí držená v Gaze budou propuštěna až po zavedení trvalého příměří.

- Hlavní těžiště bojů v Gaze se nyní nachází v centrálních oblastech, odkud izraelské síly v posledních několika dnech při postupu svých tanků vykázaly civilisty.
Desetitisíce lidí prchajících z obrovských čtvrtí Nusejrát, Burej a Maghází směřovaly ve čtvrtek na jih nebo západ do již tak přeplněného města Deir al-Balah na pobřeží Středozemního moře a tísnily se v narychlo postavených táborech z provizorních stanů. Vojenská kampaň Izraele a jeho opakované příkazy k evakuaci civilistů na jihu pásma Gazy vedly k vysídlení 85 % palestinského obyvatelstva.

- Joe Biden prohlásil, že je "zdrcen" zprávou o smrti Judith Weinsteinové, americko-izraelsko-Kanaďanky, která zemřela při útocích Hamásu 7. října. Kibuc Nir Oz v jižním Izraeli ve čtvrtek uvedl, že sedmdesátiletá Weinsteinová byla při útocích "smrtelně zraněna" spolu se svým izraelsko-americkým manželem, třiasedmdesátiletým Gadim Haggaiem. Uvedl, že těla manželů "zůstávají v zajetí Hamásu".

- Izraelské obranné síly (IOS) přiznaly, že "selhaly ve své misi" poté, co jejich vojáci začátkem měsíce omylem zabili tři izraelské rukojmí v Gaze.
Ve zprávě o konečných závěrech vyšetřování zabití z 15. prosince náčelník generálního štábu IDF Herzi Halevi uvedl, že "selhala v misi záchrany unesených" a že střelba "neodpovídala riziku a situaci".

- Mnoho rukojmích, které Hamás v listopadu propustil ze zajetí v Gaze, stále potřebuje intenzivní léčbu kvůli traumatu z týdnů v zajetí,
uvedl přední izraelský psychiatr. Mezi 14 propuštěnými rukojmími, kteří se léčili v lékařském centru Ichilov v Tel Avivu, byli dětští rukojmí, kteří byli svými vězniteli omámeni, ti, kteří byli vystaveni sexuálnímu zneužívání nebo byli jeho svědky, žena, která byla držena v malé kleci, a další, která se zhroutila poté, co byla několik dní držena v naprosté tmě, uvedla.

- Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) uvedla, že 40 % obyvatel Gazy je nyní ohroženo hladomorem. Každý den na palestinském území je "bojem o přežití, hledáním potravin a vody", uvedl Thomas White, ředitel UNRWA pro záležitosti v Gaze. Agentura uvedla, že "jedinou zbývající nadějí je humanitární příměří".

- Izrael dal předběžný souhlas Kypru ke zřízení námořního koridoru pro humanitární pomoc do Gazy, uvedlo izraelské ministerstvo zahraničí.
Cílem návrhu, na kterém se pracuje již více než měsíc, je dodávat Palestincům v Gaze velké množství pomoci. Přichází poté, co Rada bezpečnosti OSN minulý týden schválila rezoluci vyzývající k "bezpečnému a nerušenému dodávání humanitární pomoci ve velkém rozsahu" do Gazy.

- Podle francouzského ministerstva zahraničí dorazily do Francie dvě zraněné palestinské děti, aby se podrobily nemocničnímu ošetření.


Ministerstvo dodalo, že je nadále mimořádně znepokojeno humanitární situací v Gaze, uvedla agentura Reuters.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2659

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2024