Indie po útocích na obchodní lodi přísahá pomstu

29. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Představitelé obrany v Novém Dillí slíbili, že postaví před soud ty, kteří jsou zodpovědní za nedávné útoky na dvě převážně indické obchodní lodě s převážně indickou posádkou, uprostřed probíhajících raketových a íránských raketových a bezpilotních útoků Húsiů a Íránu v Rudém moři i mimo něj.

Asertivní tón Indie k útokům v Rudém a Arabském moři přichází po útocích na MV Sai Baba a MV Chem Pluto, z nichž druhý byl zasažen beznávratovým útočným dronem pouhých 200 námořních mil od indického pobřeží.

Podle Pentagonu byl tento útok zahájen z Íránu namísto Jemenu, odkud byla většina útoků balistickými raketami a drony vedena do Rudého moře od začátku krize, která zardousila strategickou globální námořní trasu. Indie však zatím neoznačila pachatele, protože pokračuje ve vyšetřování zasažené lodi Chem Pluto v Bombaji.

Indický ministr obrany Rakša Mantri Šrí Radžnáth Singh nicméně slíbil odplatu za tyto útoky během slavnostního spuštění na vodu INS Imphal (D68), třetího torpédoborce indického námořnictva třídy Visakhapatnam.

"Ty, kteří provedli tyto útoky, najdeme i na mořském dně a budou proti nim podniknuty přísné kroky," řekl Šrí Radžnáth Singh.

Ministr obrany zdůraznil roli Indie jako "poskytovatele bezpečnosti v celém regionu Indického oceánu" a závazek udržet námořní trasy otevřené pro větší regionální obchod ve spolupráci s mezinárodními partnery.

Šrí Radžnáth Singh také připsal tyto útoky "rostoucí ekonomické a strategické moci" Indie, která "naplnila některé mocnosti žárlivostí a nenávistí".

Náčelník štábu námořnictva admirál Hari Kumar zdůraznil závazek Indie udržet námořní trasy otevřené. I když není známo, zda se Indie účastní operace Prosperity Guardian vedené Spojenými státy, Nové Dillí rozmístilo řadu svých prostředků v Rudém a Arabském moři.

Kumar řekl, že od začátku krize indické námořnictvo vyslalo do oblasti čtyři torpédoborce Kalkata a Visakhapatnam, aby čelily dalším útokům na obchodní plavidla. Admirál Kumar také prozradil, že letouny indického námořnictva P-8I Poseidon a MQ-9B SeaGuardian americké výroby byly také nasazeny v rámci úsilí o posílení dohledu. K tomuto úsilí přispívají také lodě a letadla indické pobřežní stráže.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2221

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2024