Americký torpédoborec a letouny Super Hornet sestřelují útočné drony a rakety íránských proxies v Rudém moři

29. 12. 2023

čas čtení 1 minuta
Americký torpédoborec s řízenými střelami a stíhačky z letadlové lodi USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) v úterý zničily tucet sebevražedných dronů a protilodních střel, uvedlo americké centrální velitelství.

Síly Húsiů odpálily 12 útočných dronů, tři protilodní balistické střely a dvě pozemní střely s plochou dráhou letu z Jemenu, uvádí se v prohlášení CENTCOMu.

Rakety a bezpilotní letouny "byly odpalovány Húsii po dobu 10 hodin, které začaly přibližně v 6:30 ráno (času v Sanáa) 26. prosince. V oblasti nedošlo k žádnému poškození lodí ani nebyla hlášena žádná zranění," stojí v prohlášení.

Útoky byly zastaveny torpédoborcem USS Laboon (DDG-58) a letouny F/A-18E/F Super Hornet z letadlové lodi. Od minulého týdne Eisenhower a jeho doprovod operují z Adenského zálivu.

Na druhé straně průlivu Báb al-Mandab Laboon operuje jako součást probíhající operace Strážce prosperity, která byla zahájena na ochranu obchodních lodí v Rudém moři.

Od 17. října se Íránem podporované síly Húsiů zaměřují na lodě, o kterých tvrdí, že mají spojení s Izraelem, aby projevily solidaritu s Hamásem v Gaze.

V úterý se také síly Húsiů přihlásily k odpovědnosti za neúspěšný útok na kontejnerovou loď MV MSC United VIII, uvedla agentura Reuters.

23. prosince síly Húsiů udeřily na ropný tanker MV Saibaba vlastněný Gabonem a pod indickou vlajkou útočným dronem vypuštěným z Jemenu, a vypustily útočný dron na MV Blaamanen plující pod norskou vlajkou, uvedly minulý týden USNI News.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2242

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2024