Pronájmy vrtů v Mexickém zálivu jsou dalším Bidenovým selháním v oblasti klimatu

28. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Bojovníci za ochranu klimatu kritizovali amerického prezidenta Joea Bidena, že tento týden uspořádal soudem nařízenou aukci na práva k těžbě ve federálních vodách Mexického zálivu. Požadují mnohem odvážnější opatření proti klimatické krizi způsobené těžbou fosilních paliv, píše na webu commondreams.org Jessica Corbett.

Po vleklé právní bitvě o 73 milionů akrů, které jsou důležité pro ohrožené plejtváky, místní rybolov a cestovní ruch, se ve středu uskutečnil prodej pronájmu číslo 261, který vynesl 382 milionů dolarů od 26 společností včetně Anadarko, BP, Chevron, Hess, Equinor, Repsol a Shell.

Díky tomuto prodeji "jsme opět svědky toho, jak jsou naše vody a životní prostředí rozprodávány za výhodné ceny ropným a plynárenským společnostem, což je po roce rekordních veder prostě zničující," uvedl ředitel kampaně Zdravý záliv Raleigh Hoke. "Komunity na pobřeží Mexického zálivu jsou unavené z toho, že jsou obětní zónou. Bidenova vláda propásla historickou příležitost chránit naše lidi a planetu a upevnit svůj závazek ke klimatické spravedlnosti tím, že se postaví velkým ropným společnostem."

Hoke a další, včetně Kristen Monsell, právní ředitelky pro oceány v Centru pro biologickou rozmanitost (CBD), zdůraznili, že budoucí vrty v regionu by mohly ohrozit mořský život.

"Ropný průmysl a jeho spojenci vědí, že by plejtváci mohli vyhynout, pokud budou pokračovat v rozšiřování vrtů v Mexickém zálivu, ale agresivně upřednostňují své zisky a tento prodej uskutečnili," řekla Monsell.

"Neustálé pronajímání, nové projekty vývozu fosilních paliv a úniky ropy v zálivu vytvářejí pekelnou situaci pro mořské živočichy a komunity v první linii, která se jen zhoršuje. Nemůžeme už déle čekat, až se proti tomu prezident Biden postaví a postupně zcela zruší těžbu na moři."

Úřadující ředitel kampaně Oceana Michael Messmer poukázal na to, že "nenasytný apetit ropných a plynárenských společností vedl k tomu, že si již nahromadily tisíce nájemních smluv na milionech akrů v Mexickém zálivu. Další už nepotřebují."

"Prezident Biden sice musel s tímto prodejem pohnout na základě soudního příkazu, ale má pravomoc zabránit rozšiřování těžby na moři prostřednictvím výkonné moci, která trvale chrání americké vody a pobřeží," dodal Messmer.

"Spojené státy mohou stát v čele výzvy k odklonu od fosilních paliv, na níž se minulý týden na konferenci COP28 shodlo více než 200 zemí, ale pouze v případě, že se prezident Biden zasadí o trvalou ochranu našich vod před budoucími vrty na moři."

Závěrečná dohoda z COP28, klimatických jednání OSN, která skončila tento měsíc v Dubaji, výslovně schválila odklon od fosilních paliv - historicky první, ale zdaleka ne takový, jaký požaduje vědecká obec a mnoho zemí, které se potýkají s dopady globálního oteplování, včetně stoupajících moří, extrémnějšího počasí a ničivých požárů.

Joe Biden - který nyní usiluje o znovuzvolení v příštím roce - během kampaně v roce 2020 slíbil, že ukončí nové pronájmy veřejných pozemků a vod pro fosilní paliva, ale narazil na soudy a spojence průmyslu v Kongresu. Analýza CBD z ledna tohoto roku zjistila, že vláda během svých prvních dvou let povolila více povolení k těžbě na federální půdě, než bylo schváleno v letech 2017-18 za bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Zákon o snížení inflace, který Biden loni podepsal, obsahoval významná ustanovení o klimatu, ale zároveň také nařídil některé prodeje pronájmů - včetně toho, který se konal ve středu - a podmínil využití veřejných pozemků a vod pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie budoucími aukcemi na fosilní paliva. V souladu s tím vláda v pátek dokončila nový plán těžby na moři.

Pětiletý plán obsahuje nejméně prodejů v Mexickém zálivu v historii - v letech 2025, 2027 a 2029 se mají uskutečnit pouze tři. Zatímco velké ropné společnosti a jejich podporovatelé v Kongresu chtěli plán vstřícnější k průmyslu, kritici varují, že další vrty jsou neslučitelné s klimatickými ambicemi.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

 

0
Vytisknout
3838

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2024