Palestinci propuštění z izraelské vazby: Mučili nás

31. 12. 2023

čas čtení 3 minuty


Reportérka, Channel 4 News, sobota 30. prosince 2023: Takové zoufalství v Gaze jsme zaznamenali ve chvíli, kdy byl kamion s matracemi napaden nedaleko přechodu, kudy vjel. Střelba z bezpečnostních stráží řízených Hamásem děsí dav a ne poprvé je zde málo pořádku. Někteří lidé byli zraněni a zabiti, jen když se snažili získat základní věci.

Na trzích není skoro nic, do pásma se nedostává prakticky žádné obchodní zboží, dříve sem vjíždělo asi 500 nákladních aut denně, aby uspokojily potřeby obyvatel. Nyní jsou jejich potřeby sotva uspokojovány, denně sem přijede jen asi 100 kamionů.


Matka: "Umíráme hlady, chudobou a vůbec. Nemáme šampon na mytí vlasů, podívejte se, co se s těmi dětmi mi děje. Mají infekce kvůli špíně a hnusu.


Reportérka: Už teď je to jedno z nejpřeplněnějších míst na planetě. A přesto se Gazané ocitají natlačení na stále těsnějších kouscích země. Rafáh, úplně poslední zastávka na egyptské hranici. Mezi nacpanými stany se šíří nemoci.


Tamara Alifrai, pracovnice OSN: Gazané teď mohou velmi snadno zemřít na některou z šířících se nemocí. Původně domov pro zhruba 280 000 lidí, během posledních několika týdnů přišel do Rafáh asi milion dalších lidí, a to vysvětluje ten vizuální prvek extrémně přeplněných přístřešků, ale také extrémně přeplněného prostoru kolem přístřešků UNRWA.

Reportérka: Poté, co izraelská armáda ze vzduchu udeřila na nedaleký Chán Júnis, postupuje dům od domu, jak postupuje dále do jižního města. Izrael se domnívá, že se jedná o baštu Hamásu. Obyvatelé sdělují, že slyší intenzivní přestřelky mezi vojáky a bojovníky. Ministr obrany při návštěvě izraelské letecké základny označil tuto poslední etapu za zásadní pro zničení Hamásu:

Izraelský ministr: "V pásmu Gazy provádíme intenzivní akce, ve kterých budeme pokračovat, dokud nebude dosaženo našich cílů. V tuto chvíli se soustředíme na oblast jednotek kolem Chán. Naše úspěchy jsou přesné. Působivé a výsledky se nedostaví - až pozdě, za dlouho."


Reportérka: Ale v hlavní městské nemocnici by ty vojenské akce lékaři nenazvali přesnými. Ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem uvádí, že více než 8800 obětí této války jsou děti. 

Zpátky v Rafáhu se bratři Isinovi spolu s dalšími zadrženými zotavují ve škole, která se změnila v úkryt. Izraelské síly je právě propustily a oni se dělí o jizvy a příběhy z doby, kdy byli zadržováni. Říkají, že je bili, pálili cigaretami a mučili.

Mladík: "Vyslýchali nás pomocí vody, slané vody, mučení. Používali na nás elektřinu, típali o nás cigarety."


Reportérka: IDF tvrdí, že se zadrženými se zachází v souladu s mezinárodním právem.

Bratři byli odvedeni ze svých domovů na severu země, kde prý pracovali jako dělníci, jako mnoho jiných, z jejich domova zbyl jen prach a vzpomínky.

0
Vytisknout
4892

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2024