Budování arzenálů bezpečnost nezvyšuje

4. 1. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Vraždění na Filozofické fakultě bylo výjimečné nejen množstvím obětí, ale také počtem a typem zbraní, která si vrah přinesl s sebou. Předchozí masové střelby, v Uherském Brodě v roce 2015 a Ostravě v roce 2019, se odehrály s použitím jedné, resp. dvou ručních zbraní. I když provedení a počet obětí v obou případech rovněž způsobil ve společnosti šok, nevedly tyto události k ustavení širšího hnutí, volajícího po změně zbraňové legislativy. Ať už šlo v obou zmíněných případech o zbraně držené legálně či nelegálně, na přítomnost ručních zbraní v populaci jsem „zvyklí“ a jejich majitelé a příznivci mohli vcelku oprávněně poukazovat na pouhé „zneužití“ zbraní určených k legitimní obraně života a zdraví.

31185

Stane se to znovu

4. 1. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

Je takřka jisté, že tragédie, která se odehrála na Filozofické fakultě UK, se bude opakovat. Můžeme ale udělat hodně proto, aby se pravděpodobnost významně snížila a zkáza nebyla tak rozsáhlá.

 21976

ČR: Úřady reagují na vraždění z 21. prosince jako idioti

3. 1. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta


Já si nemůžu pomoct, ale řešit bezpečnost na školách tím, že tam zakážete studenstvu nosit krosnu, když jedou po přenášce domů mimo Prahu, to asi nebude ten nejnápaditější krok, píše Matěj Metelec.

Bavme se o tom, kdo tu kope za zbraňovou lobby, kdo protlačil zbraně do Listiny základních práv a svobod, proč tam podobnou ptákovinu nemá žádná jiná země Evropské unie.

 22061

Izraelské bombardování civilistů v Gaze pokračuje

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Agentura AFP hovořila s obyvateli Gazy, kteří přežili izraelské údery přes noc na čtvrtek, zatímco jejich rodinní příslušníci a lidé ukrývající se poblíž nikoli.

Baha Abu Hatab uvedl, že jeho synovci byli zabiti při izraelském úderu na jihu Gazy, při kterém zahynuli vysídlení Palestinci žijící ve stanech.

Bydleli "ve stanu, který je chránil před chladným počasím, ale izraelské nálety je zasáhly ve spánku", dodal.

"Proč?" zeptal se. "Protože ohrožovali Izrael a Spojené státy?"

- Podle agentury AFP zuřily v centrální oblasti Gazy Deir al-Balah a v uprchlickém táboře Al-Maghazi požáry vyvolané bombardováním.

"Lidé byli ve svých domovech v bezpečí, dům byl plný dětí," řekl AFP obyvatel Ibrahim al-Ghimri. "Bylo tam asi 30 lidí. Najednou na ně spadly jejich domy... Co to ty děti udělaly?" dodal.


Izraelská velvyslankyně ve Velké Británii: "Každá škola, každá mešita, každý dům" musí být cílem izraelského útoku

4. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Izraelská velvyslankyně ve Velké Británii ve čtvrtek prohlásila, že "každá škola, každá mešita, každý dům" musí být cílem izraelského útoku. Tzipi Hotovelyová v ranním rozhovoru naznačila, že všechny budovy  v Gaze jsou pro Izrael cílem.



Vědci přivítali nové antibiotikum, které dokáže zničit bakterie odolné vůči lékům

4. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Zosurabalpin zlikvidoval kmeny pneumonie a sepse u myší. Vzbuzuje to naději pro testy na lidech


Vědci objevili zcela novou třídu antibiotik, která zřejmě dokáže zabít jednu ze tří bakterií považovaných za největší hrozbu pro lidské zdraví kvůli jejich rozsáhlé rezistenci vůči lékům.

Zosurabalpin porazil vysoce rezistentní kmeny Acinetobacter baumannii (Crab) odolné vůči karbapenemům v myších modelech zápalu plic a sepse a je nyní testován na lidech.

Rozhovor Britských listů 640. Do nového roku: Vyrovnáme se s naprosto nejasnou budoucností?

31. 12. 2023

čas čtení 19 minut

 

Před Vánocemi vydal Bohumil Kartous svou druhou knihu, Future On. Máme totiž dva docela zásadní problémy: 1. neřešené globální oteplování a 2. nebezpečí, že umělá inteligence (AI) změní naši existenci do několika málo let k nepoznání, třeba tím, že možná zlikviduje většinu pracovních příležitostí. Co s tím? Kartousova kniha se snaží zabývat se těmito zásadními otázkami. Nad ní s jejím autorem hovoří Jan Čulík.

Kompletní transkript tohoto rozhovoru je níže:

 22087

Izraelští vojáci zabili jeho rodiče a po bratrovi hodili granát, přišel o oko

4. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Izraelští vojáci jim vrhli do domu. Nejprve zastřelili jeho rodiče, otec držel bílou vlajku. Pak hodili granát na jeho bratra a zranili ho (přišel o oko). Pak ho vyslýchali hebrejsky a arabsky a přivedli psy, kteří ho očichávali a zastrašovali.

Chlapec: Byl pátek 15. prosince. Když k nám do domu vtrhli vojáci, zastřelili mého otce a matku. A můj malý bratr byl zraněn. Chystali jsme se k obědu, když jsme slyšeli, jak se vojáci navzájem svolávají. Pak jeden z nich začal bušit na dveře. A pak jsme slyšeli výbuch a zpod dveří se rozšířil kouř. Můj otec zvedl bílou vlajku. Ale oni ho zastřelili a mou maminku taky. Hodili po nás bombu a můj bratříček byl zraněn.

Holčička: Zastřelili mého otce a matku. Můj malý bratříček vypadl mamince z rukou. Byl zraněn na oku úlomkem bomby. Pak hodili bombu po nás. Manžel mé tedy ji odstrčil dál od nás. Zarazila se o gauč, který začal hořet. Přinesli jsme vodu a snažili jsme se to uhasit.

Dali nás do jedné místnosti a mluvili na nás hebrejsky. Řekli jsme jim, ať s námi mluví arabsky. Jsme civilisté.

Chlapec: Vyslýchali nás. Ptali se nás na zdroj, odkud jsou odpalovány rakety. Vzali mě do místnosti samotného. Přivedli psy, aby mě očichali. Bál jsem se těch psů. Pořád se mě ptali, kde jsou tunely.



 21399

Lékaři bez hranic: „Raději zemřu po boku své rodiny“. Byl nucen opustit Gazu, teď žije sám na Západním břehu

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Při přechodu izraelského checkpointu mu vojáci sebrali peníze a všechny osobní věci kromě telefonu. „Mám štěstí, že se mi podařilo projít i s telefonem. Ne každému se to podařilo. Ostatní byli zatčeni nebo zbiti,“ vysvětluje Abbás. 

Palestinců, kteří dříve pracovali v Izraeli, ale přesto žili v Gaze, bylo více než 6000. V důsledku války uprchli na Západní břeh Jordánu. Abbás* je jedním z nich. Nyní je v péči týmu psychologů Lékařů bez hranic v Nábulusu. Tamní program zaměřený na duševní zdraví, který funguje už více než dvě desetiletí, poskytl za minulý rok více než 2600 konzultací.

Za úsvitu si Abbás zapaluje cigaretu a dívá se do dálky na drsnou krajinu Západního břehu. Celou noc nespal, tížily ho myšlenky na rodinu, která přežívá pod palbou raket v Gaze vzdálené přes sto kilometrů. Dnes má jen jediný cíl, ostatně jako každý den: mít možnost s nimi mluvit.  

Petr Pavel úspěšně přispěje ke globální diskreditaci České republiky

4. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta


Ono zjevně nestačilo, že se Česká republika globálně zdiskreditovala, když jako skoro žádný jiný stát v Evropě dvakrát hlasovala v OSN proti příměří v Gaze. Bude to mít nepříjemné mezinárodní dopady. Petr Fiala už měl kvůli nekritické podpoře izraelského vraždění od české vlády problémy, když chtěl tuhle jet do Nigérie. (JČ)



Mezinárodní soudní dvůr bude pořádat slyšení o obvinění Izraele z genocidy v Gaze příští čtvrtek a pátek

4. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

TISKOVÁ ZPRÁVA: Ve čtvrtek 11. a v pátek 12. ledna 2024 se uskuteční veřejné slyšení #ICJ k žádosti #Jižní Afriky o vydání předběžných opatření ve věci #Jižní Afrika v. #Izrael. Sledujte v přímém přenosu ZDE: @UNWebTVhttps://t.co/kHMCQklbfQ pic.twitter.com/t8Pgf5T4Ly


Podrobná dokumentace k obvinění Izraele z genocidy v Gaze, sestavená Jihoafrickou republikou. Celá řada zemí její žádost podanou k Mezinárodnímu soudnímu dvoru podpořila.

Žalobu Jihoafrické republiky podpořila Organizace islámské spolupráce. Má 57 členských zemí a je druhou největší mezivládní organizací v OSN.



 20916

Human Rights Watch: Izrael: Dělníci z Gazy byli několik týdnů drženi v izolaci

4. 1. 2024

čas čtení 11 minut


Jeden muž uvedl, že byl cestou na Západní břeh zastaven na kontrolním stanovišti, byly mu zavázány oči, ruce pevně spoutány zipovými páskami a odvezen nejprve do věznice Ofer a poté na neznámé druhé místo. Tam, jak řekl: "Donutili mě svléknout si všechno oblečení... a vyfotografovali mě....Intenzivně mě bili, byl jsem při tom nahý, bylo to ponižující. Nejhorší bylo, když na [mě] útočili psi. Měl jsem zavázané oči a  ruce spoutané kovovými pouty, nevěděl jsem, jestli ty psy někdo ovládá, nebo je nechal, aby mě napadli, byl jsem vyděšen."

Druhý muž řekl, že byl hodiny bit, pak byl vláčen po štěrku obličejem dolů a připoután ke zdi nebo plotu za spoutané ruce a pak znovu bit: "Pokaždé, když jsem spadl na zem, byl jsem nucen vstát a opět další bití a já jsem spadl na zem. S každým bitím a pádem byla plastová pouta na rukou pevnější a bolestivější".

"Pátrání po pachatelích a podněcovatelích útoků ze 7. října neospravedlňuje týrání dělníků, kterým bylo uděleno povolení k práci v Izraeli."

(Jeruzalém) - Izraelské úřady zadržovaly po útocích ze 7. října několik týdnů tisíce dělníků z Gazy v izolační vazbě a přinejmenším některé z nich vystavily nelidským a ponižujícím podmínkám, konstatuje organizace Human Rights Watch. Další tisíce lidí zůstávají uvězněny na okupovaném Západním břehu Jordánu bez platného právního statusu a jsou ohroženy zatýkáním.

Osoby zadržené po 7. říjnu byly zadržovány izraelskými orgány v Izraeli a na Západním břehu Jordánu a některé z nich byly vyslýchány kvůli údajným vazbám na útoky nebo vědomostem o nich. Dne 3. listopadu bylo více než 3 000 palestinských pracovníků propuštěno ze zadržení a převezeno do Gazy. Izraelské úřady zatím neuvedly celkový počet pracovníků z Gazy v Izraeli 7. října ani počet pracovníků, kteří byli zadrženi nebo zůstávají ve vazbě. Izraelské úřady nesdělily, zda byli pracovníci z Gazy obviněni z nějakého trestného činu.

 18389

dTest: Co čeká spotřebitele v roce 2024?

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Rok 2024 přinese pro spotřebitele mnoho novinek. Spotřebitelé musí ve svých rozpočtech počítat s tím, že celá řada cen, daní a poplatků bude vyšší. Například dojde ke zdražení roční dálniční známky, budou dražší energie, zvýší se daň z nemovitostí, mzdy vypočtené z průměrné hrubé mzdy budou o něco nižší. Vedle těchto, pro spotřebitele negativních, změn, ale dojde i k některým zlepšením či zjednodušením. Řidiči nebudou mít povinnost předkládat řidičský průkaz, pokud se prokáží občanským průkazem. Komunitní energetika postoupí do další fáze – bude umožněno sdílení vyrobené elektřiny v předem definovaných skupinách spotřebitelů i sdílení elektřiny vyrobené na chatě s bytem ve městě, zjednoduší se stavební řízení.

 18993

V Anglii probíhá šestidenní stávka lékařů - desetitisíce nemocničních vyšetření byly zrušeny

4. 1. 2024

čas čtení 2 minuty


Charitativní organizace varují před riziky pro bezpečnost pacientů, lékaři zahájili nejdelší stávku v historii anglického zdravotnictví.


Desetitisícům pacientů byla  od středy v Anglii zrušena péče v důsledku šestidenní stávky lékařů, která je nejdelší v 75leté historii anglického státního zdravotnictví. (Skotští lékaři nestávkují, protože tam došlo s tamější relativně rozumnou vládou s lékaři už před mnoha měsíci k dohodě ohledně zvýšení platů.)

 22086

Dnešní USA: Rektorku Harvard University zlikvidoval šílený ultrapravicový miliardář

4. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

V čele útoků na rektorku Harvard University Claudine Gayiovou stál "tyran": šílený ultrapravicový miliardář

Americký manažer hedgeového fondu Bill Ackman zveřejnil po odchodu Gayové na Twitteru příspěvek o 4 000 slovech, v němž odsoudil "rasismus vůči bělochům".

Hlavním útočníkem na rektorku Harvard University Claudine Gayovou, který ji donutil, aby na svou funkci rezignovala, je Bill Ackman, miliardář, manažer hedgeových fondů a absolvent Harvardu.

Ackman, který Gayovou obvinil z údajného antisemitismu a plagiátorství, byl hlavním aktérem v ultrapravicové a rasistické kampani proti rektorce.

Jen za poslední měsíc tento sedmapadesátiletý muž na Twitteru více než stokrát útočil na Gayovou,  a to svému milionu sledujících. V úterý to završil na Twitteru rozvláčným příspěvkem o 4 000 slovech  o "rasismu vůči bělochům"; útočil na úsilí univerzit zvýšit diverzitu a  tvrdil, že studentské skupiny "podporují terorismus".

 22086

Vyhozená rektorka z Harvardu varuje v New York Times před širší válkou

4. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Den po své rezignaci první černošská rektorka univerzity upozorňuje, že výzva k podání svědectví o údajném antisemitismu na elitních amerických vysokých školách byla "dobře nastraženou pastí"
 

První černošská rektorka Harvardu, která v úterý rezignovala po úspěšné pravicové kampani za její sesazení, varovala, že taktika použitá proti ní byla "pouze jednou šarvátkou v širší válce s cílem rozvrátit důvěru veřejnosti v pilíře americké společnosti".

"Důvěryhodné instituce všeho druhu - od zdravotnických agentur po zpravodajské organizace - se budou i nadále stávat obětí koordinovaných pokusů podkopat jejich legitimitu a zničit důvěryhodnost jejich vedoucích představitelů," napsala Claudine Gayová ve středu v deníku New York Times, den poté, co oznámila, že rezignuje na svou funkci.
 

30742

Čeští elfové

Střelba na Filosofické fakultě – odraz události na dezinformační scéně

4. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Domácí dezinformační scéna tragickou událost střelby na Filozofické fakultě UK využívá - jako obvykle v podobných případech - k posílení svých stabilních protivládních, protizápadních a okrajově i protiukrajinských narativů, byť zatím méně razantně. Ruská propaganda o události aktivně zpravodajsky informuje, zatím ji však plně nevyužila v nepřátelské propagandě. 

31802

2024 může být dobrý rok

4. 1. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Prognózy pro letošní rok se jen hemží výčtem hrůz a problémů, které nás prý čekají; jako kdyby byl letos prognostický pesimismus povinný, nebo aspoň očekávaný. Jsem přitom přesvědčený, že letošek může být - po třech skutečně nepovedených rocích - rokem dobrým, nebo přinejmenším normálním.

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20965

Izrael plánuje vyhnat Palestince "dobrovolně" do Afriky nebo do Saúdské Arábie

3. 1. 2024

čas čtení 6 minut

Izraelský ministr: "Svět by měl podporovat humanitární emigraci"

Izrael jedná s Kongem a dalšími zeměmi o plánu "dobrovolné migrace" z Gazy

Vysoký izraelský úředník sděluje, že Jeruzalém pracuje na poválečném přesídlení Palestinců z pásma Gaza; někteří izraelští ministři uvádějí i Saúdskou Arábii jako cíl pro Gazany

"Dobrovolné" přesídlení Palestinců z pásma Gazy se pomalu stává klíčovou oficiální politikou izraelské vlády, přičemž jeden z vysokých úředníků uvedl, že Izrael vede rozhovory s několika zeměmi o jejich možném přijetí.

Zman Israel, hebrejský sesterský web deníku The Times of Israel, zjistil, že koalice premiéra Benjamina Netanjahua vede tajné kontakty pro přijetí tisíců lidí z Gazy kromě jiných zemí také s Kongem.

"Kongo bude ochotno přijmout migranty a jednáme i s dalšími," uvedl vysoce postavený zdroj z bezpečnostního kabinetu.


V Kongu je vysoká míra nerovnosti a podle Světového potravinového programu žije 52,5 procenta obyvatel pod hranicí chudoby.

 22078

Izraelští intelektuálové obviňují izraelskou justici, že ignoruje podněcování ke genocidě v Gaze

3. 1. 2024

čas čtení 6 minut



Dopis generálnímu prokurátorovi a státnímu zastupitelství požaduje opatření k zastavení "výslovných výzev ke spáchání krutých zločinů".

Skupina významných Izraelců obvinila justiční orgány země, že ignorují  "rozsáhlé a zjevné" podněcování ke genocidě a etnickým čistkám v Gaze ze strany vlivných veřejných činitelů.

V dopise adresovaném generálnímu prokurátorovi a státním zástupcům požadují, aby byla zastavena normalizace projevů, které porušují izraelské i mezinárodní právo.

31234

O prezidentově projevu, moru a Adenauerovi

3. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Prezidentův apel na to, abychom společně usilovali o větší bezpečnost, je podezřele předmoderní

Prezident Pavel ve svém novoročním projevu zmínil „ruku zla“. „Rukou zla“ prý zemřeli oběti toho vraha na Filozofické fakultě 21. prosince. Zlo asi sestoupilo na zem a střílelo. Jako příklad jiného přístupu bych nabídl mor. Černá smrt ve středověku pozabíjela třetinu, možná i více populace.

Bylo to zlo? Zabíjelo zlo? Byly pronášeny modlitby, stavěny morové sloupy, konána flagelantská procesí. K ničemu. Lidé umírali příšernou smrtí dále. Pak některé podivíny napadlo uvažovat nad tím, že nejde o zlo, ale o přírodní jev, který má nějaké zákonitosti a lze jej účinně zastavit. Ukázalo se, že v zásadě stačí moderní veřejná hygiena a je po moru.

 21646

Hospodaření OSBL za listopad 2023

6. 12. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

ačkoliv pro vydávání Britských listů potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru ve výši měsíčně přibližně 70 000 Kč, v listopadu 2023 čtenáři přispěli pouze částkou 47 932,72 Kč (v říjnu to bylo 54 813,93 Kč, v září 60 007,35 Kč). 

Výdaje byly 47 920,89 Kč. Nemohli jsme  našim redaktorům zaplatit řádný honorář. Zůstatek 30. 11. 2023 byl  214.88 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Írán: Více než 100 mrtvých při výbuchu u památníku zavražděného íránského velitele

3. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

K dvěma explozím došlo při ceremoniálu v Kermánu u příležitosti čtvrtého výročí zabití vysokého íránského generála Kásema Sulejmáního
 

Dva výbuchy zabily nejméně 103 lidí a další desítky zranily na vzpomínkovém obřadu v Íránu u příležitosti čtvrtého výročí zabití Kásema Sulejmáního, šéfa íránských sil Quds Force a jednoho z nejmocnějších mužů na Blízkém východě.

 20705

Pozor, Amerika zešílela: Více než třetina dospělých v USA zastává názor, že Bidenovo vítězství v roce 2020 nebylo legitimní

3. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

 
Nový průzkum veřejného mínění zjistil, že pouze 62 % dotázaných zastává názor, že Bidenovo volební vítězství nad Donaldem Trumpem bylo legitimní - oproti 69 % v prosinci 2021

 
Podle nového průzkumu veřejného mínění se více než třetina dospělých Američanů domnívá, že Joe Biden nebyl v roce 2020 zvolen prezidentem legitimně.

Třicet šest procent respondentů říká, že Bidenovo vítězství neuznáv
á.

Tento týden si připomínáme třetí výročí smrtícího útoku na Kongres z 6. ledna 2021, který Donald Trump podnítil ve snaze zvrátit svou definitivní porážku od Bidena z předchozího roku.

S útokem je spojeno devět úmrtí, včetně sebevražd strážců zákona. V souvislosti s výtržnostmi bylo obviněno více než tisíc lidí a stovky jich byly odsouzeny, někteří za pobuřující spiknutí.

Trump byl obžalován z podněcování vzpoury, ale byl zproštěn viny, když mu zůstal věrný dostatečný počet republikánů v Senátu.

 22086

Rektorka Harvard University rezignovala v důsledku "skandálu" o antisemitismu

2. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Rektorka  Harvardu Claudine Gayová odstoupila

Harvardské studentské noviny Crimson informují, že Gayová odstupuje poté, co čelila kritice za svědectví v Kongresu ohledně údajného antisemitismu na univerzitě.


Podle agentury Reuters, která se odvolává na studentské noviny Harvard Crimson, rezignovala rektorka  Harvardu Claudine Gayová odstoupila.

V horkém křesle se ocitla po údajně "kontroverzním" svědectví v Kongresu minulý měsíc, kde byla pranýřována za údajné antisemitské extrémní projevy studentských organizací na univerzitě, které vyzývaly ke genocidě v souvislosti s brutálními útoky  Izraele v Gaze po zločinech Hamásu ze 7. října.

Do centra pozornosti se dostala také kvůli vyšetřování obvinění z plagiátorství některých jejích prací.

 22086

Rektorka Claudine Gay byla odvolána z Harvardu. Vytváří to nebezpečný precedens vměšování velkých peněz do společnosti

3. 1. 2024

čas čtení 6 minut


Kvůli obviněním z plagiátorství a pokračujícímu rozhořčení velkých dárců Harvardu nad tím, že údajně neodsoudila Hamás a nebrání Izrael, oznámila prezidentka Harvardu Claudine Gayová svou rezignaci,
píše Robert Reich, bývalý americký ministr práce.
   
Zřejmě na tom trvala tajná dozorčí rada Harvardu, známá jako "Korporace".  

 "Po konzultaci se členy Korporace," napsala Gayová ve svém rezignačním dopise, "se ukázalo, že je v nejlepším zájmu Harvardu, abych odstoupila a naše komunita tak mohla projít tímto okamžikem mimořádné výzvy se zaměřením na instituci, nikoli na jednotlivce."

Prezidentské období dr. Gayové bylo nejkratší v historii Harvardu od jeho založení v roce 1636. Byla také první černošskou prezidentkou této instituce a druhou ženou, která stála v čele univerzity.

 20116

Haaretz: Netanjahu chce udělat z Kataru viníka masakru ze 7. října. Nedovolte mu to

3. 1. 2024

čas čtení 6 minut

Katar posílal do Gazy peníze na udržení režimu Hamásu na žádost Izraele

Katar léta financoval Hamás, ukrýval jeho vůdce a legitimizoval ho jako politickou sílu. Všechno, co dělal, však dělal s plným souhlasem a podporou Izraele.

Zeptejte se mnoha Izraelců a některých Američanů a rozzlobeně vám řeknou, že za všechno může Katar. Ať už je argumentace jakkoli chabá, v posledních třech měsících se v Izraeli stala bontónem: hlasitě obviňují Katar z finanční a politické spoluúčasti na podlém a brutálním teroristickém útoku Hamásu ze 7. října.

Tito kritici tvrdí, že Katar štědře financoval Hamás, ukrýval jeho vůdce a umožnil této skupině, že ji legitimizoval jako politickou sílu. Stručně řečeno, za všechno může Katar.

Zcela to postrádá politické souvislosti. Jako takový je to líně pohodlný způsob, jak určit obětního beránka, aby se odvedla pozornost a odvrátila kritika, a přesunout odpovědnost od těch, kteří by ji měli nést - zejména od premiéra Benjamina Netanjahua.

 20785

Co psaly Britské listy před pětadvaceti lety: Dobrý projev Václava Havla

2. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 17 minut

(Komentář vyšel v Britských listech v pondělí 4. ledna 1999 ZDE)

Václav Havel přednesl 1. ledna velmi dobrý novoroční projev. Ondřej Neff ho v Neviditelném psu v sobotu 2. ledna charakterizoval jako "projev s několika kontroverzními pasážemi". Nechápu. Znamená to snad, že by Havel neměl mít právo vyjadřovat se otevřeně k současné české skutečnosti, tak, jak to právo má každý český občan? Nebo že by vadilo, že v situaci, kdy většina nejvýznamnějších sdělovacích prostředků národ spíše ukolébává, že je všechno vlastně v pořádku, hlavně abychom se bavili (třeba i povrchními, bulvárními zprávami o chaosu a neštěstích) Havel projevil ostřeji kritický pohled? Tak mu řekneme, že sám není dokonalý, a nemá tedy co kecat?

Líbila se mi v Havlově projevu jeho základní lidská slušnost, když poděkoval starším lidem, kteří často v dnešní České republice strádají nedostatkem, přesto jsou to většinou nejvzdělanější, nejcivilizovanější a a snad nejdůstojnější příslušníci národa, kteří navzdory všem protivenstvím často pevně podporují myšlenku demokracie.

 22084

Útoky Izraele v Gaze a v Libanonu: Hizballáh plánuje "trest" za smrt vysokého představitele Hamásu; izraelské síly jsou prý "v nejvyšší pohotovosti"

3. 1. 2024

čas čtení 8 minut

Foto: Izraelem zabité dítě v Gaze

- Severní Gaza po "zpracování" Izraelem:

- Humanitární pracovníce OSN navštívila nemocnici Al-Amal v Gaze, místo dnešního izraelského raketového útoku, při kterém bylo hlášeno pět mrtvých, včetně pětidenního dítěte.

"Svět by měl být naprosto zděšen. Svět by měl být naprosto pobouřen, dnes zde bylo zabito dítě, dnes zde byli zabiti další čtyři lidé, a to v prostoru, který by měl být bezpečný," uvedla Gemma Connellová, vedoucí úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí, na videu zveřejněném na Twitteru

"Jsem v nemocnici, která je zařízením Palestinské společnosti Červeného půlměsíce, jasně označené červeným znakem půlměsíce na střeše.

"Žádné dítě na světě by nemělo být zabito, natož dítě ukrývající se pod emblémem humanitární organizace. Tato válka musí skončit. V Gaze není žádný bezpečný prostor a svět by se měl stydět."


 22085

Americké ministerstvo zahraničí: Odmítnutí nezodpovědných izraelských prohlášení o přesídlení Palestinců mimo Gazu

3. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

 

Tiskové prohlášení

Matthew Miller, tiskový mluvčí amerického ministerstva zahraničí


2. ledna 2024

"Spojené státy odmítají nedávná prohlášení izraelských ministrů Bezalela Smotricha a Itamara Ben Gvira, kteří se vyslovili pro přesídlení Palestinců mimo Gazu. Tato rétorika je pobuřující a nezodpovědná. Izraelská vláda, včetně premiéra, nám opakovaně a důsledně sděluje, že taková prohlášení neodrážejí politiku izraelské vlády. Měla by okamžitě přestat.

Jasně, důsledně a jednoznačně jsme prohlásili, že Gaza je palestinská země a zůstane palestinskou zemí, jejíž budoucnost již nemá pod kontrolou Hamás a kde žádné teroristické skupiny nemohou ohrožovat Izrael. O takovou budoucnost usilujeme v zájmu Izraelců a Palestinců, okolního regionu i světa."

Reakce Itamara Ben Gvira:

Velmi oceňujeme Spojené státy americké, ale se vší úctou již nejsme hvězdou v americké vlajce. Spojené státy jsou naším dobrým přítelem, ale my uděláme to, co je dobré pro stát Izrael: odchod stovek tisíc lidí z Gazy umožní obyvatelům této enklávy vrátit se domů a žít sebevědomě a udržovat tam vojáky IDF.



 18535

Konec "konce dějin"

3. 1. 2024

čas čtení 20 minut

Za posledních šest měsíců se Fukuyamovi nevysmívali jen líní – a všichni bez výjimky se smáli zaslouženě. Ohlášený "konec dějin", po němž by měl následovat globálně blažený světový řád podle vzorů "západního světa" a ve stínu spřátelených Tomahawků Spojených států, se ukázal být stejně směšnou naivitou, jako salónní sny z počátku 20. století o podobném "konci dějin", kdy nikdo nepůjde do války jen proto, že války jsou ekonomicky nerentabilní a letectví zničí státní hranice narýsované na zemi, píše Dimitrij Savvin.

31234

Jenom soucit s křehkostí duše a tváře nás může zachránit….

2. 1. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

K novoročnímu projevu Petra Pavla...

Na začátku fašistické éry Walter Benjamin napsal: Nur um Hoffnungslosen willen ist uns die Hoffnung gegeben. (Naděje je nám dána jen kvůli beznadějným).

Milí a stateční sociálně a zdravotně oslabení občané, starší občané, osamocení občané, ekonomicky chudí občané, občané ve velmi nekvalitním ubytování nebo bez obydlí, občané v prekarizovaných povoláních, kdy Vás často ani tři práce neuživí, občané vykořisťovaní ve švarcsystému a pod pracovními agenturami, občané, dlouhá léta žijící v nesmyslných exekucích, která Vás nutí prakticky žít mimo systém státu, občané velmi postižení stále přetrvávajícím rasismem a anticiganismem, občané Ukrajiny, kteří jste zde našli domov před šílenou válkou ze strany Ruska a teď se vás skrytě stát zbavuje, další uprchlíci ze všech koutů světa, kde již nelze žít díky rozpadlému státu, násilí nebo změně klimatu…..

 20999

Nad Izraelem se vznáší hrozba Hizballáhu

3. 1. 2024

čas čtení 6 minut

Naprostá brutalita útoků Hamásu ze 7. října šokovala slušné lidi po celém světě. Izraelci byli hluboce otřeseni ohromujícím selháním zpravodajských služeb a neschopností židovského státu ochránit své občany. Izraelci – a kdokoli jiný, kdo dával pozor – by však infiltrací, masovými vraždami a únosy neměli být překvapeni, protože Hamás dává jasně najevo své záměry provést akci jako 7. říjen už nejméně deset let, upozorňují Enia Krivine a Shannon Walsh.

 20967

Sálih al-Arúrí: zavražděný vůdce byl spojkou Hamásu s Íránem a Hizballáhem

3. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Zabití Sáliha al-Arúrího v Bejrútu je prvním úderem v rámci kampaně atentátů v zahraničí, kterou izraelští představitelé slibují již několik měsíců
, píše odborník na Blízký východ Jason Burke.

Cíl byl pečlivě vybrán - jeden z nejvyšších představitelů Hamásu a hlavní spojka organizace s Íránem a libanonskou milicí Hizballáh. Arúri měl vliv i na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde se narodil a kde v posledních měsících prudce vzrostlo násilí.

Někteří izraelští představitelé se také domnívají, že 57letý Arúri mohl o plánu krvavých útoků na Izrael vědět předem, ještě před útokem ze 7. října, při kterém zahynulo více než 1 200 Izraelců, převážně civilistů.

 22078

Izrael a jeho spojenci se musí podívat pravdě do očí: jedinou cestou vpřed jsou mírové rozhovory, do kterých se musí zapojit i Hamás

3. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Jsem přítelem Izraelců i Palestinců a všechny mé zkušenosti mi říkají toto: tvrdým jednáním se dosáhne toho, čeho nelze dosáhnout bombami, píše lord Peter Hain, bývalý britský labouristický ministr

Po teroru Hamásu ze 7. října a děsivé odvetě Benjamina Netanjahua v Gaze je třeba vyslovit několik dávno opožděných pravd. Za prvé, Izraeli se nepodaří "zničit Hamás", jak slibují jeho představitelé - a to ani zničením Gazy.

Ačkoli Izrael Hamásu vojensky škodí, možná i významně, mnoho jeho tunelů bylo zlikvidováno a jeho bojovníci prchají, Hamás je hnutí a ideologie, které v mnoha ohledech pomohl prosadit Netanjahuův extremismus.

25594

Izraelská strategie v Gaze: Vytvořit fakta na místě, která nepůjde zvrátit

3. 1. 2024

čas čtení 6 minut

 
Izrael po desetiletí vytvářel "fakta na místě", aby rozšířil a upevnil svou kontrolu nad Západním břehem Jordánu a zároveň se bránil mezinárodnímu odsouzení. Nyní, po útoku Hamásu ze 7. října, používá Izrael stejnou strategii k dosažení nového cíle: etnického vyčištění Gazy, píše Tariq Kenney-Shawa,  politický pracovník pro USA v neziskovém think tanku Al-Shabaka, který se zaměřuje na palestinské otázky.

Tím, že Izrael vyhnal 2 miliony lidí z jejich domovů, zničil kritickou infrastrukturu a buldozerem zcela srovnal se zemí obrovské rozlohy, způsobí, že v době, kdy utichnou zbraně, bude Gaza neobyvatelná a nezbude jiná možnost než masové vysídlení.

Co psaly Britské listy před dvaceti lety: Klausův novoroční projev byl rozumný

2. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Původně vyšlo 2. ledna 2004, ZDE

Mnozí komentátoři si stěžovali, že se Václav Klaus loni na jaře prý choval státnicky a rozumně jen před volbou českého prezidenta - jakmile měl funkci v kapse, začal vystupovat kontroverzně. Na zahraniční scéně začal znovu projevovat své ostře euroskeptické názory, které se silně odlišují od oficiální politiky vlády, s níž by snad prezident země neměl být v ostrém konfliktu. Pokud jeho slova nezkreslil americký reportér, charakterizoval Klaus Čechy, žijící v zahraničí jako cizince... :) Vyjádřil se, že princip demokratické odpovědnosti nemůže fungovat výše než v pouhém národním státě... ZDE, anebo o tom, jak vlastně socialističtí občané komunistickou totalitu svou pasivitou záslužně vytunelovali...

 19262

Vývoz ruského plynu se propadl na úroveň roku 1985

3. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Pokus zmrazit Evropu s cílem vynutit si ústupky na Ukrajině přišel Gazprom draho. Poté, co ruský plynárenský monopol přišel o svůj největší zahraniční trh, který před válkou představoval 80 % exportu Gazpromu a dvě třetiny jeho příjmů, se vrátil o téměř čtyři desetiletí zpět.

 18489

"Papouškování Putinovy propagandy": Exodus byznysu kvůli Ukrajině nebyl žádnou ruskou bonanzou

3. 1. 2024

čas čtení 10 minut

Političtí reportéři bez zkušeností s ekonomickou žurnalistikou se někdy dopouštějí nehorázných chyb ve svém zpravodajství o podnikatelském exodu z Ruska Vladimira Putina – a dokonce se nechají nachytat na ekonomickou fasádu ve stylu Potěmkinovy vesnice, upozorňují Jeffrey Sonnenfeld, Timofij Mylovanov, Natalija Šapovalová a Steven Tian.

 22080

Zapomenutá Západní Sahara: O hodnotové politice jinak

2. 1. 2024 / Petr Partyk

čas čtení 7 minut


V současnosti větší než malé množství politiků, novinářů, publicistů a jiných více či méně povolaných osobností hovoří a píše o nutnosti provádět hodnotovou zahraniční politiku. Ta bývá často personifikována a stavěna do kontrastu s politikou pragmatickou a realistickou. Často se terčem kritiky stává bývalý prezident Miloš Zeman a jeho spojení s podnikatelskými skupinami, které mají své zájmy v Číně a v Rusku. 

 20333

O co jde Húsiům v Jemenu

3. 1. 2024

čas čtení 11 minut

Húsiové se pokoušejí vzkřísit imámát, který kdysi vládl Jemenu, ale chybí jim podpora většiny Jemenců, napsala v analytickém článku pro al-Džazíru Nadwa Al-Dawsari.

Japonsko. Po srážce na tokijském letišti začalo hořet letadlo společnosti Japan Airlines

2. 1. 2024

čas čtení 4 minuty


Pět členů posádky letadla pobřežní stráže zahynulo a 379 lidí muselo evakuovat hořící letadlo společnosti Japan Airlines po děsivé srážce na ranveji letiště Haneda v Tokiu.


Letadlo společnosti Japan Airlines se při přistávání na letišti Haneda v Tokiu srazilo s letadlem pobřežní stráže a v plamenech sjelo z dráhy, než bylo všech 379 cestujících a členů posádky bezpečně evakuováno.

Pět ze šesti lidí na palubě letadla pobřežní stráže zahynulo, uvedl v úterý ministr dopravy Tetsuo Saito. Kapitán letadla, které vezlo zásoby v rámci pomoci Japonsku při zemětřesení, byl zraněn.

 22053

Válka Izraele proti Gaze: Izrael v noci zintenzivnil útoky na jih Gazy a izraelské tanky a letadla zintenzivnily bombardování východní a severní části Chán Júnisu

2. 1. 2024

čas čtení 12 minut

- Hamás potvrdil, že při údajném útoku izraelského dronu zahynul jeho vysoký činitel


Podle úterních zpráv byl při útoku izraelského bezpilotního letounu v Bejrútu zabit zástupce šéfa Hamásu Sálih al-Arúrí. Jeho smrt, kterou potvrdila rozhlasová stanice Hamásu, by byla pro tutop skupinu v Gaze významnou ranou.

Podle libanonské státní televize se izraelská střela z bezpilotního letounu zaměřila na regionální kancelář Hamásu na jižním bejrútském předměstí Dahíja, kde se měl Arúri nacházet.

Rozhlasová stanice Hamásu Al-Aksá potvrdila, že mezi mrtvými je i Arúri. Při výbuchu byly zabity nejméně čtyři osoby.

Arúri byl jedním ze zakladatelů vojenského křídla Hamásu a vedl přítomnost skupiny na Západním břehu Jordánu, uvedla agentura Associated Press. Agentura uvedla, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu mu vyhrožoval zabitím ještě před zahájením války mezi Izraelem a Gazou 7. října

Izraelská armáda na otázky agentury Reuters odpověděla, že na zprávy zahraničních médií nereaguje.


- Několik mrtvých a zraněných po izraelském útoku na sídlo Palestinského červeného půlměsíce v Chán Júnisu

Společnost Palestinského červeného půlměsíce oznámila, že v jejím sídle v Chán Júnisu došlo k "několika úmrtím a zraněním" poté, co se stalo terčem izraelského útoku.


Ve zprávě zveřejněné na sociálních sítích napsala:

    Okupace již podruhé obnovila bombardování sídla Červeného půlměsíce v Chán Júnisu, což mělo za následek několik obětí a zraněných mezi 14 000 vysídlenými osobami, které se nacházejí v prostorách Červeného půlměsíce a přilehlé nemocnice Al-Amal.

 Izrael zaútočil na osmé patro sídla, což si vyžádalo "několik obětí a zraněných", a izraelské bezpilotní letouny pokračují v ostřelování okolí nemocnice Al-Amal a sídla PRCS.

Izrael opakovaně tvrdí, že Hamás využívá nemocnice jako krytí pro teroristickou činnost, což Hamás popírá.

- Podle aktualizovaných údajů ministerstva zdravotnictví bylo při izraelských vojenských akcích v Gaze zabito nejméně 22 185 Palestinců a více než 57 000 jich bylo zraněno. Podle něj bylo za posledních 24 hodin zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze řídí Hamás. Údaje nerozlišují mezi civilisty a bojovníky. Samostatně izraelská armáda prohlásila, že během své kampaně zabila v pásmu Gazy přibližně 8 000 bojovníků. Kromě toho bylo od 7. října na okupovaném Západním břehu izraelskými vojáky nebo osadníky zabito nejméně 321 Palestinců. Novinářům se nepodařilo nezávisle ověřit údaje o počtu obětí, které byly během konfliktu zveřejněny.

31799

Idel-Ural, aneb Neznámá Evropa

2. 1. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 20 minut

Na cestu za poznáním regionu Idel-Ural (Povolží) si nemusíte pracně sestavovat svůj cestovní itinerář – stačí, když se v teple svého domova, pohodlně usadíte na své oblíbené

pohovce, či ve svém milovaném křesílku a začtete se do nejnovější knihy, respektive do prvního dílu z připravované osmidílné série „literárně-etnograficko-politologických cestopisů“ o současném reálném Rusku, jejímž autorem není nikdo jiný než známý český cestovatel, politolog, nakladatel a spisovatel F. R. Hrabal–Krondak.

Foto: Lev Trockij - Muzeum občanské váIky, ostrov Svijažsk, Tatarstán

 22083

Ruská agrese na Ukrajině: Pět lidí zemřelo při ruských raketových útocích na Ukrajinu

2. 1. 2024

čas čtení 8 minut

- Ruské raketové útoky zabily na Ukrajině pět lidí

Ruské raketové a bezpilotní útoky na Kyjev a severovýchodní město Charkov zabily v úterý nejméně pět lidí a desítky dalších zranily, uvedli ukrajinští představitelé. Dříve se uváděly čtyři osoby.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko napsal na Telegramu, že dva lidé zemřeli poté, co se výšková budova vznítila od ruského raketového útoku v Solomjanské čtvrti ukrajinského hlavního města.

V Charkově zahynula 91letá žena při raketovém útoku, který zanechal metr hluboký kráter v blízkosti poškozených obytných budov, uvedl Oleh Synehubov, charkovský oblastní gubernátor.

V oblasti u Kyjeva byl zabit manželský pár a 11 lidí bylo zraněno, uvedla regionální správa.
 
 

 16578

Kabáty či Dalskabáty?

2. 1. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Rčení „kam vítr, tam plášť“ vymyslela věru nadčasová hlava. V listopadu 89 byla v Československu z mnoha důvodů úžasná doba. Asi nejvíc jsem byl v úžasu z charakterů některých lidí, když je transparentní čas posvlékal do naha. 

Hned potom mnohdy nastal úžas z obleku, který na sebe někteří navlékli. Čest charakterům, samozřejmě, kterých bylo také dost. Například jedna kolegyně v práci si před sametovou revolucí požádala o přijetí do KSČ, protože oni už holt byli taková rodina... nikomu nikdy, co vím, neublížila. Červenou knížku jí soudruzi přinesli někdy po Novém roce 1990. Ona pěkně poděkovala a zeptala se, kdy bude první schůze. Není to úžasné (bez ohledu na cokoli)?

 22082

Britská komerční televize o šokujícím poštovním skandálu

2. 1. 2024

čas čtení 7 minut

Od Nového roku v hlavním vysílacím čase v 21 hodin vysílá záslužně britská komerční televize ITV  čtyřdílnou dramatizaci šokujícího britského skandálu týkajícího se poštmistrů, vedoucích malých venkovských pošt. Kolem roku 2000 zavedla britská pošta nový počítačový systém japonské firmy Fujitsu jménem Horizon. Jak - až po MNOHA letech - postižení poštmistři dokázali, nový počítačový systém byl nefunkční a samovolně poštmistrům vytvářel obrovské deficitní finanční částky. Britská pošta postiženým poštmistrům lživě tvrdila, že každý z nich je jen jediný v Británii, jemuž z účtu jeho pošty zmizely desetitisíce liber, stíhala je za údajné krádeže, mnohé nevinné poštmistry poslala do vězení a stovkám lidí zničila existenci, někteří spáchali sebevraždu. Japonská firma Fujitsu lživě tvrdila, že její počítačový systém Horizon funguje bezchybně. Poštmistři se zorganizovali a dokázali, že to všechno byly lži. Jenže jim to trvalo DVACET LET. Nyní probíhá vyšetřování a poškození poštmistři mají dostat nějaké odškodné. Stále ještě všem nebyly zrušeny nespravedlivé kriminální rozsudky. Ale co je nejhorší, vedoucí pracovníci britské pošty, dostávající astronomické platy, kteří o nesmyslném stíhání poštmistrů celou dobu věděli, nebyli potrestáni. Tehdejší ředitelka britské pošty stále zasedá v Horní sněmovně, byla "povýšena do šlechtického stavu" za své "pracovní zásluhy". Astronomické prémie ani státní vyznamenání jim nebyly odebrány.

Šokující čtyřdílný seriál je ale povzbuzením, a má, jak na to poukazují recenzenti, širší mezinárodní význam: Že nakonec je možné povstat, vzbouřit se a zvítězit nad korporátní zločinností. (JČ)

Zcela zkolabovala představa, že je Británie slušná a civilizovaná země.

Zde je shrnutí recenze čtyřdílné dramatizace televize ITV z deníku Guardian:

 22081

Nicholas Winton zachránil mého otce před nacisty - jenže nový film o jeho životě je sentimentální hloupost

2. 1. 2024

čas čtení 6 minut

Foto: Nicholas Winton v Praze v roce 2009

Nový film o britském humanitárním pracovníkovi, který zachránil 669 českých židovských dětí opomíjí přesvědčivější realitu a přidržuje se sentimentalismu
, argumentuje syn jednoho ze zachráněných židovských dětí Matthew Reisz.

V době, kdy Nicholas Winton v roce 2015 ve věku 106 let zemřel, byl nejbližší britskou obdobou světce.

Jeho základní příběh byl vyprávěn mnohokrát. Na konci roku 1938 se všichni v Praze připravovali na blížící se německou invazi. Když Wintona jeden přítel požádal, aby se přijel na vlastní oči přesvědčit o rozvíjející se humanitární krizi, pustil se do organizování série osmi kindertransportů, které nakonec přivezly 669 českých židovských dětí do bezpečí v Británii.

 22060

Haaretz: Izraelští státní úředníci se obávají, že Mezinárodní soudní dvůr by mohl Izrael obvinit z genocidy v Gaze

2. 1. 2024

čas čtení 7 minut

 

Mezinárodní soudní dvůr má velký vliv na utváření mezinárodního práva. Jeho uznání nároku Jihoafrické republiky může upevnit názor, že Izrael páchá v Gaze genocidu, říká Dr. Shelly Aviv Yeini, odborník na mezinárodní právo.


Izraelské bezpečnostní instituce a státní zastupitelství se obávají, že Mezinárodní soudní dvůr v Haagu obviní Izrael z genocidy v pásmu Gazy - a to na žádost Jihoafrické republiky, která o víkendu podala k soudu petici.

Haaretz zjistil, že vysoce postavený právní expert zabývající se touto záležitostí v minulých dnech varoval vedení IDF, včetně náčelníka generálního štábu Herzla Haleviho, že existuje reálné nebezpečí, že soud vydá příkaz vyzývající Izrael k zastavení palby s tím, že Izrael je vázán rozhodnutími soudu. Armáda a státní zastupitelství se již začaly připravovat na vyřízení stížnosti a v pondělí se na ministerstvu zahraničí mělo uskutečnit slyšení v této věci.

Britské listy: Nejčtenější články za rok 2023

1. 1. 2024

čas čtení 4 minuty


1.

Turecko po odstoupení Ruska od dohody o exportu obilí posílá na Ukrajinu dělostřelectvo

10. 7. 2023

Ukrajina brzy obdrží z Turecka pásové samohybné houfnice T-155 Firtina, řekl v rozhovoru pro Ukrinform brigádní generál Oleksij Gromov, zástupce náčelníka hlavního operačního ředitelství generální...

63963

2.

ODS se už úplně zbláznila

20. 12. 2023

Petr Fiala a jeho šovinističtí stoupenci v ODS ("velký národní úspěch pro ČR")  jásají nad tím, že se jim podařilo přimět Evropskou unii, aby výrazně omezila snížení emisí nově vyráběných benz...

38847

3.

"Definitivní kolaps SSSR" se odehrává právě teď

11. 12. 2023

S kroky Arménie směřujícími k rozchodu s Moskvou a Ruskem vedenými organizacemi bývalých sovětských republik jsme svědky konečného rozpadu SSSR - v podobě odpadání jeho "fragmentů" z oběžné dráhy ...

28661

4.

Zničili Británii a odejít se nechystají

28. 4. 2023

Přišel vám článek o Británii z  německého časopisu Der Spiegel deprimující? Zde je totéž v deník...

27806

5.

Důchodová reforma nebo tupý útok na slabší část společnosti = staré a většinou nemocné(?)

28. 1. 2023 / Beno Trávníček Brodský

Co by to bylo za důchodovou reformu, která vsadí na...

26984

 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Volodymyr Zelenskyj se zapřísáhl, že v roce 2024 rozpoutá "hněv" proti ruské armádě

1. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se zapřísáhl, že v roce 2024 rozpoutá "hněv" proti ruským silám, a prohlásil, že Ukrajina se s blížícím se třetím rokem války stala silnější.

Zelenského  dvacetiminutový novoroční projev, který pronesl ze své kyjevské kanceláře, však neobsahoval téměř žádnou přímou zmínku o situaci na tisíc kilometrů dlouhé frontové linii nebo o omezeném úspěchu protiofenzívy zahájené v červnu.

Nezmínil se ani o politických a diplomatických obtížích při zajišťování další vojenské a jiné pomoci ze strany amerického Kongresu i Evropské unie.

Zelenskij uvedl, že válka naučila Ukrajince odolávat ruským útokům a přizpůsobit se těžkostem, včetně výpadků elektřiny, fungování průmyslu a ohrožení lodní dopravy jejího vývozu.
 
Ukrajina sděluje, že na Silvestra byl vypuštěn rekordní počet ruských dronů

Ukrajina uvádí, že 87 z 90 dronů bylo úspěšně sestřeleno

Rusko v hodinách předcházejících Novému roku vypustilo "rekordní počet" útočných dronů, uvedlo dnes ráno ukrajinské letectvo.

V aktualizaci na platformě pro zasílání zpráv Telegram uvedlo, že 87 z 90 dronů bylo úspěšně sestřeleno.

"Na Silvestra 2024 nepřítel použil rekordní počet útočných bezpilotních letounů typu 'Shahed'," uvedlo.

"Útok byl veden ve vlnách ze čtyř směrů."
 

 22078

Haaretz: Neexistují pro americkou podporu Izraele žádné červené čáry?

1. 1. 2024

čas čtení 9 minut


7. října byl ohavný zločin. Ale kolik Gazanů musí zemřít, kolik izraelských ministrů musí podporovat etnické čistky, kolik selhání musí Netanjahu popřít - aby USA přehodnotily svou nemorální, bezpodmínečnou podporu zvrácené války vedené izraelskou vládou?
ptá se David Rothkopf


Zřejmě zabití 20 000 Palestinců, zranění dalších 50 000, vysídlení dvou milionů lidí a vládnoucí koalice, jejíž součástí jsou vysocí představitelé, kteří aktivně podporují etnické čistky, zdaleka nestačí k tomu, aby Amerika snížila nebo pozastavila svou podporu izraelské vládě.

 22078

Válka Izraele v Gaze: Izraelský ministr požaduje vyhnání Palestinců z Gazy

1. 1. 2024

čas čtení 9 minut

- Izraelský ministr financí Bezalel Smotrich podle agentury AFP vyzval k návratu židovských osadníků do pásma Gazy po skončení války a uvedl, že palestinské obyvatelstvo Gazy by mělo být povzbuzeno k emigraci. "Abychom měli bezpečnost, musíme území kontrolovat," řekl Smotrich izraelskému armádnímu rozhlasu v odpovědi na otázku týkající se vyhlídky na obnovení osídlení v Gaze. "Abychom mohli území dlouhodobě vojensky kontrolovat, potřebujeme civilní přítomnost." Izraelská vláda pod vedením Benjamina Netanjahua od vypuknutí války 7. října oficiálně nenavrhla plány na vystěhování obyvatel Gazy nebo na návrat židovských osadníků na toto území.

- Mluvčí Izraelských obranných sil kontradmirál Daniel Hagari uvedl, že konflikt by mohl pokračovat po celý rok 2024. Řekl: "Cíle války vyžadují prodloužení bojů a my se na to připravujeme. Moudře plánujeme řízení sil působících v poli, zabýváme se systémem záloh, ekonomikou, obnovou sil a pokračujeme v procesech bojového výcviku v IDF. IDF musí plánovat dopředu a chápat, že po nás budou v průběhu tohoto roku vyžadovány další úkoly a válečné akce.

Stalo se tak poté, co premiér Benjamin Netanjahu v sobotu prohlásil, že válka bude pokračovat "ještě mnoho měsíců" a že Izrael převezme kontrolu nad stranou Gazy na hranici s Egyptem.



Japonsko vydalo varování před tsunami pro západní pobřeží po zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály

1. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Varování Japonské meteorologické agentury platí pro prefektury Ishikawa, Niigata a Toyama.

Japonsko vydalo varování před tsunami pro tři prefektury na centrálním západním pobřeží po sérii zemětřesení v Japonském moři, z nichž jedno mělo předběžnou sílu 7,6 stupně.

Bylo potvrzeno, že do města Wajima v prefektuře Ishikawa dorazila vlna tsunami o výšce 1,2 metru. Japonská veřejnoprávní televize NHK varovala, že přívaly vody mohou dosáhnout až 5 metrů.



 18993

Průzkum veřejného mínění: Brexit pro Spojené království zcela selhal. To je názor drtivé většiny Britů

31. 12. 2023

čas čtení 6 minut

 

Pouze jeden z deseti respondentů v dnešní Británii má pocit, že odchod z EU pomohl jejich financím, zatímco jen 9 % tvrdí, že prospěl britskému zdravotnictví, přestože brexitéři tvrdili, že odchod z EU zajistí britskému zdravotnictví částku 350 milionů liber týdně, kterou prý Británie platila do EU. Byla to lež, nikdo se to nestalo, britské zdravotnictví kolabuje a na vyšetření čeká osm milionů lidí.
 
Podle průzkumu společnosti Opinium, který byl proveden u příležitosti třetího výročí odchodu Spojeného království z jednotného trhu a celní unie, nyní jasná většina britské veřejnosti zastává názor, že brexit byl pro britskou ekonomiku katastrofou, zvýšil ceny v obchodech a ztížil vládní pokusy o kontrolu imigrace.

Průzkum, kterého se zúčastnilo více než 2 000 britských voličů, také zjistil, že nápadně málo lidí zastává názor, že brexit prospěl jim nebo jejich zemi.

 22077

Palestinci propuštění z izraelské vazby: Mučili nás

31. 12. 2023

čas čtení 3 minuty



Reportérka, Channel 4 News, sobota 30. prosince 2023: Takové zoufalství v Gaze jsme zaznamenali ve chvíli, kdy byl kamion s matracemi napaden nedaleko přechodu, kudy vjel. Střelba z bezpečnostních stráží řízených Hamásem děsí dav a ne poprvé je zde málo pořádku. Někteří lidé byli zraněni a zabiti, jen když se snažili získat základní věci.

 21726

Gaza: Čtvrtina tamějšího obyvatelstva je do roka ohrožena smrtí na epidemie a nemoci. Tedy půl milionu lidí

30. 12. 2023

čas čtení 5 minut

Nejde jen o kulky a bomby. Nikdy jsem ještě neviděla, že by se zdravotnické organizace obávaly tak silně nemocí v Gaze tak jako nyní, varuje Devi Shridhar, profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku


Válka Izraele v Gaze vytvořila několik světových rekordů. Pro novináře je to nejsmrtonosnější konflikt za posledních 30 let. Způsobila největší jednorázové ztráty na životech zaměstnanců OSN v historii této organizace. Má na svědomí historicky nejhorší celkový počet útoků na zdravotnická zařízení a jejich personál a zdevastovala školy, přičemž 51 % vzdělávacích zařízení bylo poškozeno. Mezinárodní pravidla, jako jsou Ženevské úmluvy, nejsou dodržována: terčem útoků se staly nemocnice a sanitky, napadeny Izraelem byly zdravotnické organizace jako Lékaři bez hranic (MSF) a Save the Children, které přišly o své zaměstnance.

Válka Izraele v Gaze je smrtící i pro děti,  jde o nejsmrtelnější konflikt pro děti v poslední době: podle Světové zdravotnické organizace bylo minulý měsíc denně zabito zhruba 160 dětí. Srovnejte to se třemi denně v nedávném konfliktu v Sýrii, dvěma denně v Afghánistánu a 0,7 denně na Ukrajině. Celkový počet zabitých dětí je již více než 5 300, uvádí Unicef, Dětský fond OSN, další odhady jsou až dvojnásobné. Ty děti si nevybraly, že se narodí v Gaze, a jsou nevinné, ale nesou hlavní tíhu těchto útoků.

 22069

Haaretz: Izrael zná počet kalorií potřebných k přežití obyvatel Gazy. Jak málo je válečný zločin?

30. 12. 2023

čas čtení 11 minut

 
Gazané sbírají plevel na přípravu jídla a matky nemohou kojit, protože jsou tak slabé. Pokud Izraelce nedokáže dojmout morální katastrofa, měly by je dojmout právní důsledky - které mohou přimět k tomu, aby se k němu otočili zády i jeho největší příznivci.


Obrázky a videozáznamy přicházející z pásma Gazy a zprávy arabských a světových médií (takových, jak8 v Izraeli prakticky neexistují) hovoří o hladomoru, nemocech, žízni a vážném nedostatku léků a zdravotnického vybavení. Na stanicích pro rozdělování potravin stojí stovky malých dětí v dlouhých frontách uprostřed příšerné tlačenice a drží hrnce, kelímky, plastové bedny a kbelíky na potraviny, které jsou k dispozici.

 22068

Naše utrpení není nevyhnutelné. Je to okupace způsobená člověkem

30. 12. 2023

čas čtení 14 minut

Jak se vyrovnáme s více než tisícovkou palestinských dětí amputovaných bez anestezie? Slyšíte jejich křik? Cítíte jejich bolest? Dokážete si představit, že by to byly vaše vlastní děti?

Projev palestinského velvyslance v Radě bezpečnosti OSN v pátek 29.12. 2023
Zabíjení palestinských civilistů není vedlejším efektem války. Tento izraelský útok se záměrně opírá o masové a nerozlišující zabíjení civilistů. Humanitární katastrofa v Gaze není důsledkem války.

Je to nástroj použitý Izraelem. K nátlaku na lidi a jejich vytlačení. Probíhající hladomor není nežádoucím důsledkem války. Je to hladomor jako metoda války.

Kolaps zdravotnického systému není nepředvídatelným důsledkem války. Je to výsledek promyšlených útoků na nemocnice a zdravotnický personál.

Nevybíravé zabíjení, masové zatýkání, ponižování Palestinců, násilná zmizení a únosy a popravy bez soudu mají za cíl terorizovat palestinský lid jako celek.

 22066

Moskva zneuživá izraelské vraždění civilistů v Gaze ke své snaze zalíbit se globálnímu jihu

30. 12. 2023

čas čtení 6 minut


Kdysi se Netanjahu oháněl  přátelskými vztahy s Putinem - ještě loni během předvolební kampaně v Izraeli používal billboardy, na nichž se zobrazoval vedle Putina - události ze 7. října a propalestinský postoj Ruska po nich přinesly do jejich vztahů rozhodující rozkol, píše Pjotr Sauer.


"Vazby obou zemí jsou naprosto na nejnižším bodě od pádu Sovětského svazu," řekl Nikolaj Kožanov, bývalý ruský diplomat v Teheránu a nyní docent na Katarské univerzitě.


Kreml vyzdviduje "katastrofální humanitární situaci v pásmu Gazy" a Putin prohlásil, že vojenská reakce Izraele na teroristický útok Hamásu  neměla vést "k tak hrozivým následkům pro civilní obyvatelstvo".

 22067

Izrael vyvraždil dalších 200 lidí, zabil i novináře

30. 12. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Zabitý palestinský novinář Issam Abdallah

- Podle sobotního vyjádření vysokého zdravotnického představitele bylo během posledních 24 hodin při izraelských úderech v centrální části Gazy zabito přibližně 100 Palestinců a 158 jich bylo zraněno.

V Násirově nemocnici v Chán Júnisu, největším a nejdůležitějším zdravotnickém zařízení na jihu této malé, přelidněné enklávy, ukazují snímky Červeného půlměsíce zveřejněné na internetu sanitky operující uprostřed rozbitých ulic, které převážejí zraněné děti, píše agentura Reuters.

- Palestinský novinář pracující pro televizi Al-Kuds byl spolu s několika členy své rodiny zabit při leteckém útoku na jejich dům v táboře Nuseirat v centrální části pásma Gazy, uvedli zdravotníci a kolegové novináři.

Podle vládního mediálního úřadu v Gaze, který je pod správou Hamásu, bylo při izraelské ofenzívě zabito 106 palestinských novinářů, uvedla agentura Reuters.

Výbor na ochranu novinářů (CPJ) minulý týden uvedl, že prvních deset týdnů války mezi Izraelem a Gazou bylo pro novináře nejsmrtonosnějších, přičemž nejvíce novinářů bylo zabito v jednom roce na jednom místě.

Většina novinářů a pracovníků médií zabitých ve válce byli Palestinci. Ve zprávě CPJ se sídlem v USA se uvádí, že je "obzvláště znepokojena zjevným způsobem, jakým izraelská armáda útočí na novináře a jejich rodiny".

Začátkem tohoto měsíce vyšetřování agentury Reuters zjistilo, že posádka izraelského tanku 13. října v Libanonu zabila novináře agentury Reuters Issama Abdalláha a zranila šest reportérů tím, že vypálila dva granáty v rychlém sledu, zatímco novináři natáčeli přeshraniční ostřelování.

 20461

Zrada Ukrajiny Západem se blíží a bude to katastrofa, protože s kriminálníkem Putinem nelze uzavírat žádné dohody

30. 12. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Daniel Veselý má pravdu, že Západ krátkozrace ustupuje od finanční a vojenské podpory Ukrajiny, zejména velkým problémem jsou Spojené státy, které se potenciálně propadají do autoritářství a kde vede už nynější prezident Biden velmi spornou zahraniční politiku, a i on nyní zdá se ustupuje od podpory Ukrajiny, avšak ke skutečné katastrofě dojde, až v listopadu 2024 v amerických prezidentských volbách zvítězí Donald Trump. Na to právě Vladimír Putin čeká.

Daniel Veselý ovšem absolutně nemá pravdu, když doporučuje, že Západ a Ukrajina by měly s kriminálníkem Putinem vyjednávat. Ten totiž nedodržuje vůbec žádné smlouvy. Nikdy je nedodržoval. Jeho politika je léta založena na vraždění a útlaku.

Západ si neuvědomuje, že Evropa je Putinem ohrožena, pokud ho nechá vyhrát, a co je horší, pokud Západ nechá Putina vyhrát, zcela se rozloží už tak rozkolísaný systém mezinárodního práva, neboť si budou diktátoři a autoritáři po světě dělat zcela beztrestně, co se jim zachce.

K tomu samozřejmě přispívá i šokující západní tolerance vraždění civilistů a dětí, které provádí Netanjahuův ultrapravicový režim v Gaze. To vede k destabilizaci mezinárodního práva, protože velká část světa právem poukazuje na pokrytectví západních zemí.

 20418

Schyluje se ke konci ukrajinského konfliktu?

30. 12. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Jak se rok 2023 blíží ke svému konci, existuje malá, byť reálná naděje na ukončení naprosto zbytečného a destruktivního konfliktu na Ukrajině. Prakticky jediné, co je k tomu zapotřebí, je vůle západní komunity v čele se Spojenými státy k navázání dialogu s Putinovým režimem, jenž má nyní v opotřebovávací zákopové válce navrch, nemluvě o drtivé početní převaze v lidském potenciálu a dělostřelecké munici. V opačném případě nelze vyloučit ani další územní ztráty pro Ukrajinu a nekonečnou devastaci země periodickými údery Kremlu na její infrastrukturu, neboť v následujícím roce se patrně staneme svědky dramatického poklesu vojenských dodávek a financí ze Západu, jakož i nedostatku Ukrajinců schopných a ochotných bojovat za ztracenou věc.  

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
13452