2024 může být dobrý rok

4. 1. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut
Prognózy pro letošní rok se jen hemží výčtem hrůz a problémů, které nás prý čekají; jako kdyby byl letos prognostický pesimismus povinný, nebo aspoň očekávaný. Jsem přitom přesvědčený, že letošek může být - po třech skutečně nepovedených rocích - rokem dobrým, nebo přinejmenším normálním.

1) Inflace. Je zcela zjevné, že inflace ustoupila. Několikátá meziměsíční (jak u nás, tak v dalších ekonomicky významných zemích) je nepatrná - k dalším zdražovacím šokům nedochází. Není též důvod, proč by se měla znovu rozběhnout (musel by přijít nějaký brutální impuls zvenčí, ale opět není vidět, jaký a proč by měl přijít). Inflace byla zejména u nás dominantním problémem uplynulého roku a půl - ceny vystřelily o 30%, aniž byly doprovázeny adekvátním růstem mezd, což znamenalo velmi rychlé a vysoké příjmové zchudnutí. Tomu ale by měl být konec.

2) Ekonomika a dobíhající růst mezd. Rok 2024 už by měl zaznamenat ekonomický růst, a počítá se i se slušným růstem mezd (mj. je už stanoven celkem slušný růst minimální mzdy a tedy i dalších mezd zaručených - už tohle odpíchne mzdovou hladinu směrem nahoru). Mělo by tedy po dvou zlých letech dojít opět k růstu REÁLNÉ mzdy - tedy "ze své mzdy si letos koupím více než loni". I to je velmi zásadní obrat, který pocítí zejména nízko- i středněpříjmové vrstvy.

3) Světová ekonomika se dostane opět do kondice. Není vlastně důvod, proč by neměla. Brutální disrupce způsobené hlavně covidovými roky, a pak určitým šokem z náhlé války jsou pryč. Poptávka je slušná, zvyšuje se podnikatelský optimismus. Tání inflace doprovodí snižování úrokových sazeb, což je zásadní faktor pro ekonomický růst.

4) Válka na Ukrajině, válka v Gaze. Co se týká té druhé, dá se snad optimisticky říci, že postupně končí, utichá. Nějaké "dobré" řešení zde není vidět ani na obzoru, ale aspoň (snad) ustane umírání.
Ukrajinu rychlý mír (bohužel) nečeká - nejeví se to tak. A tato válka zůstává vlastně největším, nejhroznějším jevem pro letošní rok. Nicméně zde vidím několik pozitiv:

- není pravda, že by ustávala západní pomoc Ukrajině. Obří americký balík schválen bude (jsem si jistý), a i když se to nezdá, Evropa postupně svou pomoc zvyšuje. Navyšuje totiž krok za krokem zbrojní výrobu, která byla na kontinentu naivně téměř utlumena - jen ten náběh chvilku trvá. Tolik vyčítané dodávky dělostřelecké munice (momentálně zřejmě rozhodující "předmět" pro úspěch ve válce) rostou, fabriky se rozjíždějí.

- Rusko vojensky den za dnem slábne (ale samozřejmě i Ukrajina se vyčerpává). Není schopno ani s vypětím všech sil dobýt nic víc než jednu malinkou vesničku za dlouhou dobu, s obřími ztrátami. Denně ztrácí mnoho set vojáků a mnoho desítek kusů těžké techniky - zejména tuto není schopno doplňovat. Přichází o letadla a "slavná" Černomořská flotila se zmenšila o třetinu; nevyrobila za dva roky přitom ani veslo.

- Ukrajina se postupně učí ovládat stále pokročilejší zbraně: střely s delším doletem, přicházejí F-16.
Pokud Západ vydrží v pomoci, čas pracuje pro Ukrajinu. Bohužel za cenu hrozných obětí.

5) K domácí politice. Na preference politických stran, na posilování populistů a gaunerů se nedívá lehce. Věřím ale, že letošek bude rokem obratu, zejména z důvodů, které jsem uvedl v bodech 1 až 3: "It´s the economy, stupid". Začne-li se dařit lidem lépe, budou pozitivněji pohlížet i na práci politiků. Věřím navíc, že po dvou letech hašení požárů nenadálých (válka, inflace, energie) i těch očekávaných (úklid bince po Babišovi) už se vláda letos a příští rok odhodlá k nutným koncepčním a transformativním krokům, které jsou potřeba jako sůl.

6) Ekologická a klimatická agenda. Stále zůstává v dlouhodobém pohledu tou zásadní, a chápu, že lidé, které to velmi trápí, jsou nešťastní z pomalého pokroku. Ale zlepšuje a zrychluje se to rok od roku: podíl obnovitelných zdrojů roste (tedy jako kumulativní efekt), konec uhlí se blíží, nové technologie (např. v bateriích) budou znamenat velký boost pro obnovitelné zdroje ze slunce a větru (tj. vyplatí se v kombinaci s úložištěm), posilují se přenosové sítě, roste podíl elektromobilů. Jasně, je to závod s časem a možná jej tak docela nevyhráváme, ale pokroky zde jsou. Tedy i zde jsem mírný a opatrný optimista, byť s nadáváním, že by to mohlo jistě jít rychleji.
----
Jistě že se může něco pokazit - tak jako v předchozích letech, které byly ve znamení hned několika černých labutí, "jedna za druhou". Nebo i několik věcí najednou... černé labutě si přiletí kdy chtějí, s tím nic nenaděláme. Odmítám ale podvolit se situaci, že jejich přílet očekáváme jaksi automaticky, "tak co se letos zase po*ere"; odmítám přijímat toto sebenaplňující se proroctví a odmítám prognózovat zase samé hrůzy, jenom proto, že to je... módní?

Pokud nepřijdou nečekané pohromy, bude tento rok docela dobrý.

0
Vytisknout
4217

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2024