Nové útoky zasáhly americké základny v Iráku a Sýrii, zatímco Írán stupňuje hrozby kvůli Gaze

8. 11. 2023

čas čtení 7 minut
Představitelé Bílého domu a Pentagonu uvedli, že budou Írán hnát k odpovědnosti za útoky jeho proxies na americké základny, píše Jared Szuba.

Američtí vojáci v Iráku a Sýrii se o víkendu stali terčem nových raketových útoků a útoků bezpilotních letounů, když Pentagon vyslal do regionu ponorku třídy Ohio s jaderným pohonem, aby se připojila ke dvěma úderným skupinám letadlových lodí ve snaze odradit Írán a jeho spojence od využívání izraelské války v Gaze.

Američtí vojáci na letecké základně Ajn al-Asad v irácké provincii Anbar a na třech různých základnách v Sýrii sestřelili od pátku nejméně šest samostatných útočných dronů namířených na jejich pozice, prozradil v pondělí Al-Monitor představitel obrany.

Jen v neděli američtí vojáci sestřelili bezpilotní letouny při třech útocích na leteckou základnu Ajn al-Asad v Iráku a po jednom na samostatné americké základny v at-Tanf a Tal Bajdar v Sýrii.

Americké síly na letecké základně al-Asad sestřelily dva pokusy o útok bezpilotními letouny v neděli ráno a odpoledne, než v neděli večer odpověděly na třetí palbu několika dronů a raket, uvedl činitel, který hovořil pod podmínkou anonymity.

Představitelé Pentagonu neřekli, které skupiny stály za posledními útoky, ale obvinili Íránem podporované milice z předchozích podobných incidentů, z nichž mnohé byly hlášeny mediální frontou spojenou s takovými milicemi. Představitelé Bílého domu a Pentagonu uvedli, že budou Írán hnát k odpovědnosti za útoky jeho proxies a vyhrazují si právo reagovat v sebeobraně.

Při posledních útocích nebyli hlášeni žádní zranění američtí vojáci a nebyly způsobeny žádné škody, řekl v pondělí novinářům tiskový tajemník Pentagonu brigádní generál letectva Pat Ryder.

Ani žádní američtí vojáci nebyli při útocích zraněni od 26. října, kdy prezident Joe Biden schválil nálety na dvě zařízení používaná íránskými Islámskými revolučními gardami (IRGC) a přidruženými skupinami ve východní Sýrii, řekl Al-Monitoru jeden americký vojenský představitel.

Ale počet amerického personálu, který hlásí traumatická poranění mozku v důsledku předchozích útoků, včetně dvou, které zasáhly leteckou základnu Ajn al-Asad a posádku At-Tanf ve dnech 17. a 18. října, se zdvojnásobil, oznámil v pondělí Pentagon.

Celkem 46 amerických vojáků nahlásilo zranění při těchto útocích, řekl Ryder, což znamená významný nárůst zpráv o příznacích otřesu mozku, které byly poprvé hlášeny Al-Monitorem. Celkem se američtí vojáci v Iráku a Sýrii od 17. října stali terčem útoků osmatřicetkrát.

Koaliční jednotky úspěšně zmařily většinu těchto útoků díky "robustní obraně", řekl americký představitel obrany Al-Monitoru.

Íránem podporované skupiny vyhrožují, že zesílí útoky na americké vojáky v regionu, protože izraelská válka proti palestinským militantům v pásmu Gazy trvá již druhý měsíc.

Pokračující útoky naznačují, že milice signalizují, že nemají v úmyslu ustoupit.

Asajb Ahl al-Hak v neděli vydal prohlášení, v němž vyhrožuje, že se zaměří na americkou ambasádu a základny v Iráku. Takzvaný Islámský odpor v Iráku, podezřelá mediální zástěrka pro milice podporované íránskými Islámskými revolučními gardami v Iráku, v pondělí na sociálních sítích tvrdil, že představil novou raketu připomínající dříve známé íránské modely.

Íránský ministr obrany Mohammad-Reza Aštianí v neděli veřejně varoval, že Američané "budou tvrdě zasaženi", pokud Washington "okamžitě nezastaví válku v Gaze a nezavede příměří," uvedl Iran International.

Prezident Biden a další američtí představitelé opakovaně varovali Írán a Íránem podporované skupiny, aby neprováděly oportunistické útoky na americké vojáky nebo jejich spojence.

"Budeme pokračovat v přizpůsobování našich sil v regionu, abychom se ujistili, že dokážeme ochránit naše vojáky a naše zařízení na zemi, a pokračovat ve vysílání silného odstrašujícího signálu," řekl v pondělí novinářům koordinátor Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se zastavil v Bagdádu, aby se setkal s premiérem, šíitou al-Súdáním, protože Washington usiluje o podporu iráckých bezpečnostních sil při potlačování útoků. Blinkenova zastávka v Iráku, která se uskutečnila uprostřed širšího diplomatického turné po regionu, nebyla před jeho příjezdem oznámena, což podtrhuje obavy Washingtonu o bezpečnost.

Bílý dům v pondělí potvrdil, že Bidenova administrativa stále nepodporuje vyhlídky na příměří, a to navzdory sílícím mezinárodním výzvám a opakovaným prosbám vrcholných představitelů OSN.

Americký prezident Joe Biden v pondělí diskutoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o možnosti zavedení "taktických pauz" v izraelském tažení, které by umožnily civilistům uprchnout a přivést humanitární pomoc do pásma Gazy, řekl Kirby.

"Věříme, že jsme na začátku těchto rozhovorů, ne na konci," řekl Kirby v pondělí novinářům. "Na začátku se Izrael velmi bránil tomu, aby se humanitární pomoc vůbec dostala dovnitř."

Asi 30 kamionů s humanitární pomocí vstoupilo od neděle do pásma Gazy z Egypta přes hraniční přechod Rafáh, což znamená celkem 476 kamionů od 21. října, což Kirby popsal jako "pramínek" a "nedostatek".

"Opakovaně jsem izraelským lídrům objasňoval, že ochrana civilistů v Gaze je jak morální odpovědností, tak strategickým imperativem," řekl americký ministr obrany Lloyd Austin minulý týden zákonodárcům v Senátu s odkazem na rozhovory, které se konaly během jeho návštěvy Izraele 13. října.

Kirby v pondělí naznačil, že američtí představitelé viděli známky toho, že se izraelské síly pokoušejí minimalizovat civilní oběti, ale neuvedl pro toto tvrzení žádné důkazy.

"Viděli jsme určité náznaky, že v určitých scénářích jsou uplatňovány snahy o minimalizaci, ale nechci to přeceňovat," řekl Kirby.

Zdravotnické úřady v Gaze kontrolované Hamásem oznámily, že v izraelském tažení, které začalo v reakci na teroristický útok ze 10. října, při němž bojovníci Hamásu zabili 1 400 lidí v jižním Izraeli, bylo zabito více než 10 000 Palestinců.

Izraelské síly v pátek bombardovaly hlavní sanitku v konvoji pěti lidí poblíž nemocnice aš-Šífa, největší v pásmu Gazy, zabily 15 lidí a více než 60 zranily, uvedl palestinský Červený půlměsíc.

Izraelské letectvo tvrdilo, že sanitka, na kterou se zaměřilo, byla používána "teroristickou buňkou Hamásu", ale v době zveřejnění nezveřejnilo žádné důkazy.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3257

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2023