Výbuchy v ruském městě Bělgorod

27. 4. 2022

čas čtení 21 minut
- Závislost na ruském plynu, aneb Jak ČR naprosto zanedbala rozvoj ekologických energetických zdrojů:


-  Americká vláda ve středu oznámila, že na boj s nedostatkem potravin v důsledku ruské invaze na Ukrajinu poskytne potravinovou pomoc ve výši 670 milionů dolarů. Peníze půjdou z ministerstva zemědělství a americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID)

Agentury vyčlení 282 milionů dolarů v amerických potravinových komoditách pro šest zemí Afrického rohu: Etiopii, Keni, Somálsku, Súdánu, Jižnímu Súdánu a Jemenu. Dalších 388 milionů dolarů půjde na logistiku, včetně dopravy a přepravy.

Sucho ve východní Africe způsobilo v celém regionu vážný nedostatek potravin, který ještě zhoršily dopady války. Organizace spojených národů odhaduje, že v Etiopii, Keni a Somálsku se v důsledku sucha potýká s nedostatkem potravin více než 13 milionů lidí.

- Podle lotyšského zpravodajského serveru Meduza plánuje Kreml uspořádat v Doněcku a Luhansku na východě Ukrajiny "referenda" o připojení k Rusku

 - Putin varuje před bleskovou odvetou, pokud Západ zasáhne na Ukrajině

V dnešním projevu k zákonodárcům v Petrohradě Vladimir Putin varoval, že na jakýkoli pokus o vměšování na Ukrajině bude Moskva reagovat "bleskově".

Ruský prezident prohlásil, že Západ chce rozdělit Rusko na různé části, a obvinil jej, že tlačí Ukrajinu do konfliktu s Ruskem, a dodal:

    Pokud někdo hodlá zasahovat do probíhajících událostí (na Ukrajině) zvenčí a vytváří pro nás nepřijatelné strategické hrozby, pak by měl vědět, že naše odpověď na tyto údery bude rychlá, blesková.

Ruská vojska by neváhala použít nejmodernější zbraně, řekl Putin:

Máme k tomu všechny nástroje - takové, kterými se nikdo nemůže chlubit. A my se chlubit nebudeme. Použijeme je, pokud to bude potřeba. A chci, aby to všichni věděli.

Všechna rozhodnutí v této věci jsme již přijali.



- Bývalý šéf polské armády obvinil Borise Johnsona z "pokoušení zla", když prozradil, že ukrajinští vojáci byli v Polsku školeni v tom, jak používat britské protiletadlové rakety, než se s nimi vrátili na Ukrajinu.

Generál Waldemar Skrzypczak,  bývalý nižší ministr obrany, si stěžoval, že britský premiér toho Rusům prozradil příliš mnoho a že jeho výroky ohrozily bezpečnost zúčastněných vojáků.

V rozhovoru pro polský bulvární deník Fakt Skrzypczak uvedl, že Johnson prozradil "vojenské tajemství" a že "zlá slova jsou na rtech", když minulý týden na cestě do Indie sdělil podrobnosti o ukrajinském výcvikovém plánu.

"Vojenský výcvik je záležitostí armády, v takové situaci tajný. Ať se člověk zdrží a přemýšlí, než něco takového řekne," řekl bývalý generál novinám, které v pátečním článku popsaly jeho podrážděný tón.

"Premiér si to možná neuvědomuje, ale takovými výroky ohrožuje úspěch celé vojenské operace i bezpečnost vojáků," dodal Skrzypczak. "Takové výroky svádějí ke zlu."

Johnson při návštěvě prozradil, že Ukrajinci se v Polsku i ve Velké Británii učí používat zbraně standardu Nato. "Mohu říci, že v současné době školíme Ukrajince v Polsku v používání protiletadlové obrany a vlastně i ve Velké Británii v používání obrněných vozidel," řekl.

Britské jednotky v Polsku cvičí ukrajinskou armádu v používání raketových systémů protivzdušné obrany Starstreak. Je pravděpodobné, že potrvá několik týdnů, než budou moci být nasazeny na frontové linii, aby se zaměřily na ruské vrtulníky a letadla.


- Generální tajemník OSN António Guterres přijel na Ukrajinu poté, co se včera v Moskvě setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Guterres na Twitteru napsal, že "čím dříve tato válka skončí, tím lépe - v zájmu Ukrajiny, Ruska i celého světa".


- Ukrajinský velitel v obleženém městě Mariupol uvedl, že v ocelárnách Azovstal je více než 600 zraněných civilistů a bojovníků. Serhij Volyna, zastupující velitel 36. námořní brigády, uvedl, že stovky civilistů včetně dětí žijí v nehygienických podmínkách a dochází jim jídlo a voda. Oficiální představitelé již dříve uvedli, že ruské síly opět útočí na obrovskou ocelárnu.

- Při ruském ostřelování nemocnice ve východoukrajinském městě Sievierodoněck dnes zahynula jedna žena, uvedl regionální gubernátor Serhij Gajdaj. Nemocnice byla jednou ze dvou dosud funkčních v oblasti, uvedl spolu s videozáznamem, který ukazuje propadlé cihlové zdi, rozbité nemocniční postele, lékařské přístroje a sklo a trosky uvnitř budovy.

- Ukrajinský prezidentský poradce označil výbuchy, které byly ve středu slyšet ve třech ruských provinciích sousedících s Ukrajinou, za "karmu" a odplatu za válku na Ukrajině.
Prezidentův poradce Mychajlo Podoljak nepřipustil, že by za incidenty byla odpovědná Ukrajina.

- Bělorusko přistoupilo k zavedení trestu smrti za pokusy o teroristické činy poté, co se aktivisté pokusili sabotovat část železniční sítě, aby Rusku ztížili nasazení sil na Ukrajině pro jeho invazi.
Dolní komora běloruského parlamentu schválila změnu trestního zákoníku, která nyní potřebuje podporu horní komory a běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, aby vstoupila v platnost.

- Evropská komise navrhla pozastavit dovozní cla na všechny ukrajinské výrobky, aby pomohla ekonomice země během války s Ruskem.
Navrhované roční pozastavení, které by musel schválit Evropský parlament a 27 členských států, přichází den poté, co Velká Británie oznámila, že ruší veškerá cla na ukrajinské zboží.

    Ruské ministerstvo zahraničí vyhlásilo sankce proti 287 členům britské Dolní sněmovny a obvinilo je z "rozdmýchávání rusofobní hysterie".
Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že ti poslanci, kteří byli Ruskem postiženi sankcemi, by to měli považovat za "odznak cti".


-  Rusko varuje, že zastaví dodávky plynu do dalších zemí EU. Polsko uvedlo, že přerušení dodávek je "přímý útok"

- Premiér České republiky Petr Fiala řekl, že nemá žádné signály ani informace o přerušení dodávek plynu. ČR závisí na ruském plynu ze 100 procent, protože si nevypracovalo žádnou strategii obnovitelných zdrojů


Fiala uvedl, že jeho země - která je na ruském plynu téměř stoprocentně závislá - musí být připravena na všechny scénáře.

- Rusko varuje, že může přerušit dodávky zemního plynu do dalších zemí EU

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov varoval, že další zákazníci Evropské unie mohou být odříznuti od dodávek ruského zemního plynu, pokud odmítnou platit v rublech.

Jeho dnešní komentáře přišly poté, co Rusko zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska, což evropští představitelé odsoudili jako "vydírání".

Státem kontrolovaný ruský gigant Gazprom ve svém sdělení uvedl, že v souladu s výnosem prezidenta Vladimira Putina z minulého měsíce odpojuje Polsko a Bulharsko od zemního plynu, protože odmítají platit v rublech. Gazprom uvedl, že od začátku měsíce žádnou takovou platbu neobdržel.

- Polský premiér obvinil Rusko z "přímého útoku" přerušením dodávek plynu

Polský premiér Mateusz Morawiecki označil zastavení dodávek plynu ze strany Ruska za "přímý útok" na Polsko.

V projevu v dolní komoře polského parlamentu, Sejmu, Morawiecki uvedl, že Rusko posunulo hranice svého "plynového imperialismu", a obvinil Moskvu z útoku na evropskou ekonomiku prostřednictvím inflačních opatření.

Snažil se zákonodárce ujistit, že Polsko má dostatek plynu v zásobnících, a dodal:

Rusko nejenže provedlo brutální, vražedný útok na Ukrajinu..., ale Rusko také zaútočilo na energetickou a potravinovou bezpečnost celé Evropy.

Je to přímý útok na Polsko... S tímto vydíráním, s touto pistolí na hlavu se vypořádáme tak, aby se to Poláků nedotklo.

Polsko nebude potřebovat ruský plyn.



- Rusko je obviňováno ze snahy vydírat Evropu, když energetický gigant Gazprom potvrdil, že zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska, což vyvolalo krizová jednání v hlavních městech Evropy.

Ve středečním prohlášení ruský dodavatel uvedl, že tak jednal v reakci na to, že obě země EU nezaplatily své platby v rublech.

"Gazprom zcela pozastavil dodávky plynu společnostem Bulgargaz a PGNiG z důvodu absence plateb v rublech," uvádí se v prohlášení společnosti.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová tento krok odsoudila s tím, že ostatní země EU přijdou Polsku a Bulharsku na pomoc.

Řekla:  "Oznámení Gazpromu, že jednostranně zastavuje dodávky plynu zákazníkům v Evropě, je dalším pokusem Ruska použít plyn jako nástroj vydírání.

"Je to neodůvodněné a nepřijatelné. Znovu to ukazuje nespolehlivost Ruska jako dodavatele plynu. Na tento scénář jsme připraveni. Jsme v úzkém kontaktu se všemi členskými státy."

Gazprom rovněž uvedl, že pokud zjistí stažení objemu plynu z plynovodů v Polsku a v Bulharsku, zastaví tranzit plynu přes tyto dvě země EU do dalších zemí, například do Německa.

"Bulharsko a Polsko jsou tranzitní státy," uvedl Gazprom. "V případě neoprávněného stažení ruského plynu z tranzitních objemů do třetích zemí budou dodávky pro tranzit o tento objem sníženy."

Polská plynárenská společnost PGNiG potvrdila zastavení dodávek, ale její mluvčí uvedl, že její klienti stále dostávají palivo podle svých potřeb.

- Bulharský premiér Kiril Petkov prohlásil, že zastavení dodávek plynu do Bulharska ze strany Gazpromu kvůli požadavkům na změnu platebního režimu je hrubým porušením smlouvy a rovná se vydírání.

Podle agentury Reuters Petkov uvedl, že Bulharsko přezkoumává všechny své smlouvy s Gazpromem, včetně smlouvy o tranzitu ruského plynu do Srbska a Maďarska, protože "jednostranné vydírání je nepřijatelné".


- Bulharský ministr energetiky se pokusil uklidnit veřejnost, že země má dostatek energie, a to i pro nemocnice, a prohlásil: "Zajistili jsme náhradní množství na dostatečně předvídatelné období."

Podle sofijského zpravodajského serveru Novinite Alexander Nikolov ve středu  ráno na tiskovém brífinku vysvětlil rozhodnutí země nevyužívat nový platební systém Gazpromu:

Dvoustupňový platební postup navrhovaný Ruskem představuje značná rizika. V praxi bychom při platbě v amerických dolarech ztratili kontrolu nad svými penězi - protože za přepočet na rubly je odpovědná ruská banka, není jasný směnný kurz.

Bulharsko podle něj neporušilo smlouvy a zároveň uvedlo, že nepředstavuje hrozbu pro Srbsko a Maďarsko. Jejich dodávky plynu z Ruska pokračují a procházejí přes Bulharsko. Řekl:

"Pokud jde o Srbsko a Maďarsko, Bulharsko je loajálním partnerem všech sousedních zemí. Bulharsko není Rusko."

Nikolov rovněž prohlásil, že nedojde k žádnému posunu v postoji Bulharska. Novinite cituje jeho slova:

"Dokud budu ministrem a budu za to zodpovědný, Bulharsko nebude vyjednávat pod tlakem a se skloněnou hlavou. Bulharsko neustoupí a neprodá se za žádnou cenu."


- Předseda dolní komory ruského parlamentu, Dumy, prohlásil, že Gazprom učinil správné rozhodnutí, když zcela pozastavil dodávky plynu do Bulharska a Polska, a uvedl, že Moskva by měla učinit totéž s dalšími "nepřátelskými" zeměmi.

Vjačeslav Volodin podle agentury Reuters na svém kanálu Telegram napsal: "Totéž by se mělo udělat i vůči dalším zemím, které jsou vůči nám nepřátelské."

- Ruské síly opět útočily na obrovský ocelářský závod Azovstal, kde se ve městě Mariupol na jihu země ukrývají bojovníci a někteří civilisté, uvedl pobočník starosty města.

Podle agentury Reuters pobočník Petra Andrjuščenka rovněž uvedl, že ve středu nebylo dosaženo žádné dohody ohledně pokusu o evakuaci civilistů z Mariupolu.

Před týdnem Rusko změnilo taktiku a ruský prezident Vladimir Putin nařídil, aby byl komplex zablokován, "aby se tudy nedostala ani moucha", a nikoliv aby byl napaden.


 
- Místopředseda britské vlády Raab: Ruská hrozba "přiměřenou odpovědí" Spojenému království je "nezákonná".

Místopředseda britské vlády Dominc Raab se   zabýval výhrůžnou rétorikou ze strany Ruska namířenou proti Spojenému království.

Ruské ministerstvo obrany včera varovalo před okamžitou "proporcionální odpovědí", pokud bude Británie pokračovat v "přímých provokacích" vůči kyjevskému režimu poté, co britský ministr pro ozbrojené síly James Heappey označil ukrajinské údery na ruském území, které zasahují zásobování a narušují logistiku, za "zcela legitimní". Ve svém dřívějším rozhovoru pro Sky News Raab uvedl:

"Ruské prohlášení je nezákonné a to, co děláme my, je zákonné. Mezinárodní právo je v tomto ohledu zcela jasné. Státy mají právo poskytnout vojenskou podporu jakémukoli státu, který uplatňuje právo na zákonnou obranu proti agresivní invazi.   

A upřímně řečeno, pokud Rusko začne vyhrožovat dalším zemím, jen to dále posílí jeho status vyděděnce a jen to prohloubí solidaritu a shodu mezinárodního společenství, že je třeba ho zastavit.




- V ruském městě Belgorod nedaleko ukrajinských hranic se ve středu brzy ráno ozvala série výbuchů. Úřady hasily požár v muničním skladu.

Oblastní gubernátor Vjačeslav Gladkov v aktuálním příspěvku zveřejněném na Telegramu uvedl, že se probudil "do hlasitého  výbuchu" kolem 3:35 ráno.

"Zatím ani jedna služebna města a kraje nezjistila příčinu tohoto výbuchu," dodal.

Výbuchy prý vycházely z blízkosti obce Stará Nelidovka, která leží asi 40 km za ukrajinskou hranicí.

"Podle předběžných informací hoří muniční sklad. Nedochází k ničení obytných budov, domů. Mezi civilním obyvatelstvem nedošlo k žádným obětem," uvedl Gladkov.

Bělgorodská oblast sousedí s ukrajinskou Luhanskou, Sumskou a Charkovskou oblastí, které od ruské invaze na Ukrajinu před dvěma měsíci zažily těžké boje.



- Ruské síly po útoku na osadu Jampil nastolily kontrolu nad osadou Zarične
, uvedla ukrajinská armáda ve své nejnovější operační zprávě k středeční šesté hodině ranní.

V ruských osadách Belgorodské oblasti ukrajinský generální štáb ozbrojených sil sdělil, že ruské síly odpálily dvě divize raket OTRK "Iskander-M".

Ukrajinští obránci jsou nadále blokováni v závodě Azovstal v Mariupolu
, zatímco ruské síly provádějí "filtrační opatření" na civilistech, dodali úředníci.

Rusko se rovněž pokouší doplnit ztráty dopravou nové techniky na Ukrajinu po železnici, uvádí se ve zprávě.

 
-  Rusko od středy zastaví dodávky plynu do Polska a Bulharska. Varšava odmítla platit svému dodavateli, společnosti Gazprom, v rublech a již dříve oznámila, že uvaluje sankce na 50 subjektů a osob, včetně největší ruské plynárenské společnosti. Bulharsko, které je téměř zcela závislé na dovozu ruského plynu, uvedlo, že splnilo všechny své smluvní závazky s Gazpromem a že navrhovaný nový platební režim je v rozporu s ujednáním. Andrij Jermak, šéf štábu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uvedl, že Rusko "začíná Evropu vydírat plynem". Údaje ze sítě provozovatelů přepravních sítí plynu v Evropské unii, které viděla agentura Reuters, však ukázaly, že dodávky plynu na základě smlouvy o Jamalu do Polska se ve středu zvýšily.

-  Ruské ministerstvo obrany varovalo před okamžitou "proporcionální odpovědí", pokud bude Británie pokračovat v "přímém ponoukání" kyjevského režimu, poté co britský ministr pro ozbrojené síly James Heappey označil ukrajinské údery na ruském území, které zasahují dodávky a narušují logistiku, za "zcela legitimní".

- Volodymyr Zelenskij uvedl, že se domnívá, že se Rusko snaží destabilizovat situaci v moldavském Podněstří po sérii tamních výbuchů, a dodal, že ukrajinské ozbrojené síly jsou připraveny na možnou eskalaci ze strany ruských vojsk.. "Cíl je zřejmý - destabilizovat situaci v regionu, ohrozit Moldavsko. Ukazují, že pokud Moldavsko podpoří Ukrajinu, dojde k určitým krokům," uvedl Zelenskij ve svém posledním celostátním projevu. Rusko odmítlo vyloučit, že moldavský separatistický region Podněstří bude zatažen do války na Ukrajině.

- Zelenskij prohlásil, že "svobodný svět má právo na sebeobranu"
poté, co předpověděl, že Rusko má v úmyslu nejen zabrat území Ukrajiny, ale "rozparcelovat celý střed a východ Evropy" a "zasadit globální úder demokracii".

- Očekává se, že britská ministryně zahraničí Liz Trussová ve svém středečním projevu vyzve spojence Ukrajiny, aby "zvýšili" a "zdvojnásobili" vojenskou výrobu včetně letadel a tanků. Trussová uvedla, že nový přístup Spojeného království "bude založen na třech oblastech: vojenské síle, ekonomické bezpečnosti a hlubším globálním spojenectví". Očekává se, že vítězství Ruska by mělo "strašné důsledky po celém světě", uvede Trussová. "Musíme být připraveni na dlouhou dobu a zdvojnásobit svou podporu Ukrajině."

 - Německo schválí dodávku 50 protiletadlových systémů na Ukrajinu, uvedla německá ministryně obrany Christine Lambrechtová.
Lambrechtová uvedla, že vláda souhlasila s podpisem dodávky přibližně 50 protiletadlových zbraňových systémů Gepard. Švýcarsko uvedlo, že zablokovalo Německu zasílání munice švýcarské výroby používané v protiletadlových systémech Gepard na Ukrajinu.

-   Spojené státy přislíbily, že udělají všechno, co je v jejich silách", aby pomohly Ukrajině vyhrát boj proti ruské invazi, když v úterý hostily v Německu jednání o obraně se spojenci ze 40 zemí.
Setkání vedl americký ministr obrany Lloyd Austin po svém nedělním jednání se Zelenským. Austin uvedl, že Západ se připravuje na pomoc Ukrajině "na dlouhou trať", a vyzval ukrajinské spojence, aby "postupovali válečnou rychlostí" a dodali Kyjevu více zbraní.

- Austrálie pošle na Ukrajinu šest houfnic M777 a munici v rámci balíku v hodnotě 26,7 milionu australských dolarů v reakci na "brutální, neúprosnou a nezákonnou invazi z Ruska", uvedli ve středu ve svém prohlášení premiér Scott Morrison a ministr obrany Peter Dutton. Kanada hodlá "co nejrychleji" vyslat osm obrněných vozidel, oznámila ministryně obrany Anita Anandová.

- Generální tajemník OSN António Guterres odcestoval do Moskvy a na společné tiskové konferenci s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem uvedl, že OSN je "připravena plně mobilizovat své lidské a logistické zdroje, aby pomohla zachránit životy v Mariupolu". Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že OSN "nemá smysl", pokud z Mariupolu nepovede skutečný humanitární koridor. Guterres se setkal také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který situaci v obleženém Mariupolu označil za "tragickou" a "komplikovanou". Moskva a Kyjev pokračují v rozhovorech on-line, uvedl Putin.

- Rusko odmítlo návrh Ukrajiny uspořádat v Mariupolu mírové rozhovory.
Lavrov uvedl, že je příliš brzy hovořit o tom, kdo by případná jednání zprostředkoval, ale řekl, že Moskva je odhodlána k diplomatickému řešení.

- Šéf atomového dozoru OSN odsoudil ruskou okupaci černobylské jaderné elektrárny a označil ji za "velmi, velmi nebezpečnou".
Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi stojí v čele expertní mise, která má za úkol "dodat vybavení, provést radiologické hodnocení a obnovit monitorovací systémy záruk".

- Zelenskij prohlásil, že "nikdo na světě se nemůže cítit bezpečně" poté, co Rusko ohrozilo ukrajinská jaderná zařízení, a po setkání s generálním ředitelem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaelem Marianem Rossim vyzval ke "globální kontrole" ruských jaderných zařízení a jaderných technologií. "Žádná jiná země na světě od roku 1986 nepředstavuje tak velkou hrozbu pro jadernou bezpečnost, pro Evropu a svět," řekl.

- Britský premiér Boris Johnson uvedl, že neočekává, že by Putin na Ukrajině použil jaderné zbraně.
Podle Johnsona má Putin "velký manévrovací prostor" a mohl by ustoupit.

- Ukrajina si zachovává kontrolu nad většinou svého vzdušného prostoru,
protože ruská letecká aktivita se soustřeďuje především na jižní a východní Ukrajinu, uvedlo britské ministerstvo obrany.

0
Vytisknout
7531

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2022