Co může znamenat nárůst případů covidu v Jihoafrické republice pro Evropu?

3. 5. 2022

čas čtení 5 minut
 



Co se děje v Jihoafrické republice?

V Jihoafrické repuemi se objevuje vlna infekcí covidu, která souvisí se dvěma novými formami nebo "podliniemi" viru omikron: BA.4 a BA.5.

Dr. Nicole Wolterová z jihoafrického Národního institutu pro nakažlivé choroby  uvedla, že příčinou této vlny jsou pravděpodobně mutace v proteinu hrotu BA.4 a BA.5, což znamená, že virus se může do určité míry vyhýbat imunitě organismu, a také vadí slábnoucí imunita z předchozích vln.

"Kromě toho došlo k rozvolnění protiepidemických opatření a také přechází nyní Jihoafrická republika do zimy a k nižším teplotám."

Co víme o BA.4 a BA.5?

 

BA.4 a BA.5 byly nyní zjištěny v Evropě - i když v nízkém množství - a také v dalších zemích.

Wolterová uvedla, že probíhají práce na pochopení jejich vlastností.

"I když v poslední době došlo k mírnému nárůstu hospitalizací, je to z velmi nízké výchozí úrovně a v současné době nemáme žádné důkazy, které by naznačovaly, že tyto nové sublinie budou závažnější než ostatní sublinie omikronu," řekla.

Mezi sublinie omikronu patří BA.1, která se v Británii rozšířila ke konci roku 2021, a BA.2, která nyní v Britániií dominuje.

Wolterová dodala, že Jihoafrická republika má díky předchozí infekci a očkování vysokou imunitu, a to chrání před rizikem vzniku závažného průběhu covidu s BA.1. "V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by se to u BA.4/BA.5 mělo změnit. Situace však bude nadále pečlivě sledována," uvedla.

Zatím nerecenzovaný výzkum týmu, jehož členem byl i profesor Alex Sigal z University of KwaZulu-Natal, však zjistil, že neočkované osoby, které v minulosti prodělaly BA.1, mají jen malou ochranu proti nákaze BA.4 nebo BA.5.  Naopak ti, kteří dříve prodělali BA.1 a byli očkováni, měli mnohem lepší ochranu.

Další preprint, jehož autorem je profesor Tulio de Oliveira, ředitel Centra pro reakci na epidemie a inovace na Stellenboschově univerzitě, naznačuje, že BA.4 a BA.5 mají identické bílkoviny hrotu a zdá se, že mají podobnou větší nakažlivosti  oproti BA.2, jakou měla BA.2 oproti BA.1 - i když někteří tvrdí, že je příliš brzy na to, aby  se to určilo.

Co to znamená pro Evropu?

Wolterová  poznamenala, že je obtížné říci, jak by mohly být ovlivněny různé země, protože mají různou úroveň imunity.

Prof. Tom Wenseleers z KU Leuven rovněž poukázal na rozšíření BA.2 v Evropě. "Vzhledem k tomu, že BA.4 [a] BA.5 jsou geneticky velmi blízké BA.2, je naděje, že naše imunita proti infekci BA.4 [a] BA.5 by mohla být o něco lepší a že tyto varianty by měly menší výhodu a způsobily by menší vlnu u nás než v [Jižní Africe]," řekl.

Profesorka Christina Pagelová z UCL dodala, že ve Spojeném království se blíží léto, což znamená větší setkávání lidí venku a nižší míru nákazy, a  byla zrušena omezení, slábne imunita z očkování a neprovádí se  téměř žádné komunitní testování.

"Myslím, že [je] velmi pravděpodobné, že varianty BA.4 a BA.5 zde začnou převládat," řekla a dodala, že v nejlepším případě půjde o malou vlnu a v horším o podobnou vlnu jako u BA.1 a BA.2. Poznamenala, že by to mohlo zatížit zdravotnictví, narušit vzdělávání a zaměastnanost  a způsobit další nákazy dlouhým covidem.

A co vakcíny?

Prof. sir Andrew Pollard, ředitel Oxford Vaccine Group, uvedl, že očkovaná populace je v dobré pozici, protože očkováníproti covidu poskytuje dlouhodobou ochranu proti závažným onemocněním, přičemž u osob s vyšším rizikem mohou být užitečné posilovací očkovací  dávky - i když je třeba diskutovat o nejlepším přístupu k budoucím posilovacím dávkám.

Prof. Tim Colbourn z UCL navrhl, že by bylo dobré přejít na specifickou vakcínu proti omikronu, ačkoli současné očkování stále chrání před závažnými následky.

Pollard však poznamenal, že vysoká míra infekce  omikronem, a tedy i imunita proti němu, znamená, že je stále pravděpodobnější, že se v budoucnu bude šířit nová varianta. "Pokud by nová varianta byla podobná variantě omikron, vakcína proti omikronu by mohla být racionální volbou, ale dnes je obtížné předpovědět, která varianta na nás zaútočí příště, a proto není zřejmé, kterou variantu nebo varianty zahrnout do vakcíny," řekl.

Co bude dál?

Podle Wenseleerse situace v Jihoafrické republice naznačuje, že endemický covid může vyvolávat významnou vlnu každých šest měsíců - ačkoli dopad může záviset na způsobu zavádění nebo aktualizace posilovacích vakcín a na úrovni přirozené imunity.

Ne všichni s tím však souhlasí.

"I když si zatím můžeme být jisti, že covid tu zůstane, není zatím jasné, kde se míra přenosu viru ustálí, pokud jde o úroveň, ostrost nebo frekvenci šíření," řekl Pollard. "Rozhodně zatím nemůžeme předpovědět sezónní nebo periodický vzorec."

Zdroj ZDE

2
Vytisknout
6185

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2022