Britské ministerstvo zahraničí: Západ by měl dodat Ukrajině nová letadla

29. 4. 2022

čas čtení 1 minuta
Britská ministryně zahraničí Liz Trussová naléhá na západní spojence, aby dodali Ukrajině bojová letadla a další těžké zbraně.

"A řekněme si to jasně – pokud Putin uspěje, přinese to další nevýslovnou bídu v celé Evropě a hrozné následky po celém světě. Už se nikdy nebudeme cítit bezpečně," řekla Trussová.

Rovněž zdůraznila, že Británie a její partneři by měli zdvojnásobit svou podporu Ukrajině.

"Takže musíme být připraveni na dlouhou trať a zdvojnásobit naši podporu Ukrajině." Těžké zbraně, tanky, letadla – sáhnout hluboko do našich zásob, navyšovat výrobu. To všechno musíme udělat," prohlásila Trussová podle zprávy.

Globální bezpečnostní architektura, "která byla navržena tak, aby zaručila mír a prosperitu, na Ukrajin+ selhala" a je zapotřebí "nový přístup", tvrdí Trussová.

Den předtím velitelství letectva zveřejnilo výzvu ukrajinského pilota esa Jurije Bulavky požadující přezbrojení ukrajinských vojáků novými letouny.

Sdělil, že ukrajinští vojáci mají plán co nejrychleji přeškolit piloty a inženýry, aby rychle zvládli nové vybavení.

"Americké [letouny] F-16, F-15 a možná i F-18 by stačily k získání výhody na naši stranu. Koneckonců, tato letadla mají výkonné palubní radary, technologické vybavení a hlavně – rakety s aktivními naváděcími hlavicemi," řekl.

Již dříve bylo oznámeno, že Británie v nadcházejících týdnech předá Ukrajině [protizemní] střely Brimstone.

Celý text v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
5430

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2022