Většina postsovětské inteligence "trpí marxistickým dogmatismem"

10. 2. 2021

čas čtení 2 minuty
Výzvy mnoha ruských intelektuálů a politiků k návratu sovětských časů odrážejí nešťastnou skutečnost, že většina z nich trpí marxistickým dogmatismem, který deformuje jejich pohled na ruskou minulost. Proto věří, že carské Rusko bylo natolik strašlivé, že akce bolševiků a dokonce i Stalina byly kvůli tomu potřebné, píše Alexandr Cipko.


Tato pomýlená vize minulosti nejenže prohlubuje současnou politickou a spirituální krizi, ale také likviduje jakoukoliv naději na budoucnost. Carská minulost byla lepší, než si tito lidé myslí - a sovětské časy mnohem děsivější.

Dnešní představy, že by se Putin měl řídit Stalinovým příkladem, vysvětlují důvody, proč byla antikomunistická revoluce roku 1991 poražena. Ukazuje se, že nelze provést antikomunistickou revoluci, pokud se tolik lidí domnívá, že země před bolševikem byla v horším stavu než za něj.

Antikomunismus předpokládá rozvinutou národní paměť a schopnost morálního hodnocení lídrů země. Ale marxismus samotnou svou povahou ničí zájem o pozitivní stránky života před komunismem. Zobrazuje carskou minulost ve výlučně černých barvách, aby o to jasněji vynikly sovětské časy.

Proto lidé zapomínají, že během experimentů s parlamentarismem bylo v Rusku mnohem více svobody než v SSSR. Za Mikuláše II. v parlamentu probíhaly ostré debaty a kritika carismu. Neexistoval ani GULAG, ani železná opona, žádné stalinské otroctví.

Otázkou nyní je, zda v Rusku je možné znovuzrození národní paměti, když prakticky veškerá inteligence se řídí nějakou formou marxismu. Nebo marxistická svěrací kazajka způsobí, že není cesty vpřed?

Ruský sociolog Pitirim Sorokin, který po bolševickém převratu emigroval, ve 20. letech napsal, že "pokud by nebylo bolševického zničení toho nejlepšího z našeho národa... Rusko bez jakéhokoliv Stalina by bylo jedním z lídrů světové civilizace."

Předrevoluční Rusko dalo světu náboženskou filozofii a velkou literaturu. Jeho sovětský následník dal světu jen Stalinovo pojednání o jazykovědě. Dokud to nebude uznáno, Rusko se těžko dopracuje budoucnosti, jakou by si kdokoliv přál.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6383

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021