Liberálové označují Maďarsko za bývalou demokracii

24. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Liberální komentátor tvrdí, že Maďarsko už není demokracií. Centristický kritik vlády souhlasí s většinou kritiky, ale tvrdí, že takové hodnocení je přehnané. Provládní analytik je přesvědčen, že hrozby demokracii přicházejí do země zvnějšku.


V ekonomickém týdeníku Heti Világgazdaság komentátor Tamás Ónody-Gomperz kritizuje ty, kdo věří, že režim v Maďarsku je demokratický, dokud lze vládu vyměnit volbami. Jak si mohou být jisti, ptá se, že vládu lze poslat pryč, pokud vyhrála několikery volby za sebou? Skutečnou otázkou je, zda tyto volby mají smysl - nebo ne. Zmiňuje nález Německého ústavního soudu kárající ministra vnitra za to, že popularizoval politiku své strany v rozhovoru s časopisem vlastního ministerstva. Stát a jeho instituce, prohlásil soud, musejí být politicky neutrální. Mezitím v Maďarsku vláda běžně používá veřejné zdroje k prosazování stranické propagandy. Podle standardů německého ústavního soudu, tvrdí Ónody-Gomperz, tedy Maďarsko demokracií není.

Komentátor centristického týdeníku Magyar Hang Szabolcs Szerető tvrdí, že názory na dané téma jsou nesmiřitelně rozděleny. Jedni považují Maďarsko za diktaturu, jiní věří, že jde o nejlepší příklad demokracie. Připomíná, že levicově liberální opozice již před 27 lety varovala, že první pravicová vláda použije vojenské síly, aby zabránila opozici ve vytvoření vlády, pokud by ta vyhrála volby. Nicméně Szerető si myslí, že chování úřadů nyní skutečně vzdaluje Maďarsko "normálně fungující demokracii".

Na nejposlouchanější stanici státního rozhlasu Kossuth Rádió politolog Tamás Fricz řekl, že demokracie je ve skutečnosti ohrožena mezinárodními elitami spíše než národními vládami, které závisejí na podpoře veřejnosti. S odvoláním na nedávný mezinárodní výzkum tvrdí, že veřejnost v Evropě stále výrazně preferuje demokracii - ale je stále nespokojenější se způsobem, jakým funguje. Značná část toho podle něj padá na vrub soustředění moci v rukou nadnárodních korporací a nadnárodních institucí. Lidé, kteří je řídí, tvoří zvláštní třídu, která je z velké části odtržena od místních komunit. Jejich rostoucí vliv a moc představují hlavní hrozbu demokracii, tvrdí Fricz.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6561

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2020