Incident v Glasgow nebyl teroristický útok

26. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

V jednom hotelu v centru skotského Glasgow pobodal muž šest lidí, včetně policisty, a byl policií zastřelen. Ve Skotsku jsou takové incidenty nesmírně vzácné, léta nedošlo k něčemu podobnému.

Útočník, osmadvacetiletý Súdánec Badreddin Abedlla Adam, měl před útokem psychické problémy. Chtěl se vrátit zpět do vlasti, úřady však od března v důsledku koronaviru nefungovaly.  ZDE 

V hotelu, kde k útoku došlo, ubytovalo po dobu koronavirové karantény britské ministerstvo vnitra uprchlíky a žadatele o azyl. Glasgow má slavnou tradici vstřícného a velmi přátelského přijímání uprchlíků.

Policie oznámila, že nešlo o teroristický útok. Totéž konstatoval skotský ministr spravedlnosti Humza Yusaf: "Je deprimující, ale předpověditelné, že někteří lidé zneužívají tento děsivý incident pro svou ultrapravicovou agendu. Glasgow nebude tolerovat vaši konfliktní nenávist, tak se o to ani nepokoušejte."


Při předchozím útoku v Readingu, čtyři dny před tím, varoval v britském rozhlase bývalý vysoký pracovník britské rozvědky, že se při nejlepší vůli nedá vysledovat, když někdo dostane záchvat a rozhodne se na kolemjdoucí útočit nožem. Charitativní organizace v případě Glasgowa kritizovaly rozhodnutí britského ministerstva vnitra umístit uprchlíky za špatných podmínek do přeplněného hotelu bez jakékoliv pomocné péče.

0
Vytisknout
7012

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2020