Koronavirus: První španělský region se kvůli druhé vlně vrací do karantény

24. 6. 2020

čas čtení 4 minuty
Zhruba 67 700 obyvatel Aragonie musí opět dodržovat bezpečnostní opatření v souladu s druhou fází vládního plánu. K jejich obnově došlo v pondělí, poté co celá země vstoupila do tzv. nové normality, napsala Jessica Mouzová.


Den poté, co Španělsko vstoupilo do "nové normality" následující po dlouhém koronavirovém deeskalačním procesu, malá oblast na severovýchodě země udělala několik kroků zpět kvůli novému rozšíření viru.

67 700 obyvatel tří comarcas - administrativních jednotek menších než provincie - v Aragonii se vrátilo zpět do 2. fáze španělského deeskalačního plánu, poté co prošlo čtyřfázovým procesem jedné z nejpřísnějších plošných karantén na světě.

Jde o první oblast, která obnovuje omezení poté, co Španělsko v neděli uvolnilo plošnou karanténu zavedenou v polovině března. Španělsko patřilo k zemím nejhůře zasaženým koronavirovou pandemií, která si zde oficiálně vyžádala 28 323 životů, ačkoliv počet mrtvých v meziročním srovnání přebývajících je přes 43 000.

Španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa prohlásil, že situace v Aragonii je pozorně sledována a infekce "bude pod kontrolou". Illa dodal, že zhruba 11 lokálních ohnisek dosud detekovaných ve Španělsku - včetně Madridu, Katalánska a Kanárských ostrovů - jsou izolovaná a ministerstvo si dělá největší starosti s Aragonií.

Obnovená omezení postihují comarcas Cinca Medio, Bajo Cinca a La Litera v provincii Huesca nedaleko hranice s katalánskou provincií Lleida.

Rozhodnutí obnovit karanténu bylo přijato poté, co zde bylo zaznamenáno několik infekčních ohnisek v municipalitách Binéfar, Zaidín, Fraga a Monzón. Ohniska se vesměs nacházela mezi sběrači ovoce pracujícími v oblasti, ačkoliv několik z nich bylo také zaznamenáno v rodinném prostředí. Ovocnářská a zelinářská společnost v Zaidínu byla uzavřena po zjištění 14 případů. Někteří z dělníků žijí mimo municipalitu a šířili virus v místě bydliště.

Generální ředitel veřejného zdravotnictví v Aragonii Francisco Javier Falo prohlásil, že infekce byly zaznamenány mezi mladými lidmi bez symptomů nebo jen s nevelkým množstvím symptomů choroby. Vyzval lidi, aby k záležitosti nepřistupovali lehkomyslně: "Tato infekce je kvantitativně důležitá a kvalitativně velmi významná, protože pokud se jí nebudeme věnovat, riskujeme ztrátu kontroly nad komunitním přenosem."

Fáze 2 znamená mezi jiným, že prodejny nápojů a jídla stejně jako obchody mohou fungovat jen na 40 % kapacity, zatímco náboženské objekty na 50 %. Noční kluby a dětská hřiště musejí zůstat uzavřené a bazény lze otevřít jen na třetinu kapacity.

Úřady nemohou znova zavést dalekosáhlá omezení pohybu a lze to udělat pouze ve stavu nouze. Tyto nouzové pravomoci vlády vypršely v neděli. Regionální úřady v Aragonii místo toho vyzvaly obyvatele, aby omezili cestování a varovali, že pokud se situace zhorší, mohou požádat centrální vládu o zavedení restriktivnějších opatření. Zákon o veřejném zdraví lze použít k vyhlášení zákazu vycházení na malém území jako je municipalita, bez potřeby vyhlásit stav nouze, ale je třeba schválení centrální vládou.

"Pokud nás epidemiologické podmínky přinutí k přijetí drastičtějších opatření z pohledu omezení mobility, obrátíme se na stát, který rozhodne o relevantních opatřeních, která by umožnila taková omezení," prohlásila regionální šéfka veřejného zdravotnictví Sira Repollésová.

Dosud je známo asi 50 případů a úřady očekávají výrazný nárůst diagnóz v nejbližších hodinách. "18. června jsme hlásili dva případy v Huesce, 19. června to bylo 19 případů, 10 případů následujícího dne a včera to bylo 25," uvedl Falo.

Zdroj ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
5358

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2020