Jak v USA sílí protesty, šíří se konspirační teorie o Georgi Sorosovi

24. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Rostoucí počet lidí na krajní pravici nepravdivě tvrdí, že liberální miliardář George Soros zorganizoval současné protesty v USA. Bez důkazů jej obviňují, že zaplatil demonstrantům a dokonce zajistil, aby nedaleko protestujících ležely hromady dlažebních kostek, informují David Klepper a Lori Hinnantová.


Tito lidé říkají, že Soros najal protestující a pronajímá autobusy, které je přivážejí. Někteří tvrdí, že má lidi na to, aby připravili dlažební kostky, jež jsou pak vrhány do výkladů nebo na policii.

Investor a filantrop Soros, který je dlouhodobě terčem konspiračních teorií, je nyní falešně viněn z organizování a placení protestů proti zabíjení černochů policií v USA. Online statusy distribuované rostoucím počtem ultrapravičáků a některými lídry Republikánů se v posledních týdnech lavinovitě rozšířily.

Doprovází je online reklama zaplacená konzervativními skupinami, která vyzývá úřady k "vyšetřování George Sorose za financování domácího terorismu a jeho dekády trvající korupci".

Devětaosmdesátiletý Soros věnoval miliardy dolarů ze svého osobního jmění na liberální a antiautoritářské kauzy po celém světě, což z něj udělalo oblíbený terč mnoha pravičáků. Maďaroameričan s židovskými kořeny se také stal terčem antisemitských útoků a konspiračních teorií.

Takové hoaxy se nyní prostřednictvím sociálních médií šíří dál a rychleji.

Během pouhých čtyř dní na konci května negativní twitterové posty o Sorosovi narostly ze zhruba 20 000 denně na 500 000 denně, uvádí analýza Ligy proti pomluvám.

Londýnský thinktank Institut pro strategický dialog, který se zaměřuje na extrémismus s politickou polarizaci, také zjistil výrazný nárůst na Facebooku, kde v květnu existovalo 68 746 zmínek o Sorosovi. Předchozí rekord 38 326 byl zaznamenán v říjnu 2018, kdy nahněvané statusy tvrdily, že pomáhá migrantům směřujícím do USA.

Novou vlnu vyvolaly celostátní demonstrace po zavraždění George Floyda policií v Minneapolis. Někteří trvají na tom, že Soros protesty financuje, zatímco jiní tvrdí, že se spiknul s policií, aby předstíral Floydovu smrt. Ale všechny dostupné důkazy naznačují, že protesty jsou tím, čím se zdají být: Shromážděními tisíců Američanů znechucených policejní brutalitou a rasovou nespravedlností.

"Myslím, že částečně jde o pokus odvést pozornost od skutečných záležitostí před námi - pandemie, protestů hnutí Black Lives Matter," říká Laura Silberová, hlavní mluvčí Sorosovy Open Society Foundation. "Je to dost ponižující pro lidi, kteří venku protestují, když někdo tvrdí, že jsou všichni placeni. Je to urážlivé."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6700

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2020