Schválen íránsko-čínský plán spolupráce na příštích 25 let

24. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
Íránský kabinet ministrů v neděli pod vedením prezidenta Hasana Rúháního schválil finální návrh plánu pětadvacetileté komplexní spolupráce mezi Islámskou republikou Írán a Čínou.


Prezident Rúhání poukázal na dlouhodobé historické vazby mezi oběma zeměmi a dodal: "Historické vztahy mezi oběma zeměmi se projevily v různých kulturních, ekonomických a politických oblastech."

Označil nový stav vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi za "strategický význam" a dodal, "rozvíjení strategické participace mezi oběma zeměmi v regionálních a mezinárodních vztazích založené na přístupu win-win je hlavním a základním cílem tohoto dlouhodobého plánu."

Tato spolupráce pokládá základy pro íránsko-čínskou spolupráci na základních projektech a rozvoji infrastruktury, včetně projektu "Pás a stezka" a poskytne příležitost přitáhnout investice do různých oblastí ekonomiky jako je turistika, komunikace a informační technologie, zdůraznil.

Když zdůraznil sílící spolupráci v energetice, Rúhání označil dohodu za pozitivní krok směrem ke zvýšení významu globální energetiky a rozvoje ropných a plynových zdrojů, ale i obnovitelné energie.

Za "prospěšné" označil společné investice do zón volného obchodu a prosazování těchto zón v mezinárodní výrobě a obchodování.

Po studii pětadvacetileté spolupráce mezi Íránem a Čínou íránské ministerstvo zahraničí dostalo za úkol najít vhodné cesty k podpisu plánu na základě dlouhodobých společných zájmů obou zemí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6236

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2020