"Chtějí mě zabít!" Většina pacientů nakažených koronavirem má děsivé delirium

29. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
Kim Victoryová  (31) byla paralyzována v posteli a zaživa hořela. Na poslední chvíli ji někdo zachránil, ale pak se proměnila v sochu z ledu v jídelně luxusní zábavní lodi. Pak byla terčem experimentu v laboratoři v Japonsku. Pak na ni zaútočily kočky.

Noční můry tohoto typu pronásledovaly paní Victoryovou, když ležela v nemocnici a dusila se v důsledku nákazy koronavirem. Byla v takové hrůze, že si jedné noci vytrhla trubici ventilátoru, jindy spadla na jednotce intenzivní péče na zem, píší New York Times.

"Bylo to tak reálné a měla jsem strašný strach," vysvětluje.

 

Je ohromující, že mnoho pacientů postižených koronavirem mělo obdobné zážitky. Jmenuje se to nemocniční delirium a dosud to mívali jen starší pacienti, často už postižení demencí.

Nyní jsou nemocničním deliriem postihováni koronaviroví pacienti všech věkových kategorií, bez jakýchkoliv kongnitivních nemocí. Podle zpráv z nemocnic jsou tímto deliriem postihovány dvě třetiny až tři čtvrtiny pacientů.

Tyto noční můry mají záporné dopady dávno poté, co odezněly. Prodlužují pobyt v nemocnicích, zpomalují uzdravení a zvyšují riziko, že pacienti propadnou depresi a post trumatickému stresu. U dosud zdravých starších pacientům s deliriem vzniká demence dříve, než by tomu bylo normálně, a umírají dříve.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9132

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2020