Otřesné české soudy. Chcete skutečně v takovéto zemi žít?

7. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Muž v době nouzového stavu ukradl pět housek, půjde na rok a půl do vězení

ČTK

Muže, který v Brně v době nouzového stavu ukradl v obchodním domě pět kusů pečiva, krajský soud poslal za krádež na 1,5 roku do vězení. Muž původně dostal od brněnského městského soudu trest dva roky vězení, krajský soud mu ho po odvolání snížil. Rozsudek je pravomocný. Muži kvůli nouzovému stavu v době spáchání krádeže hrozilo až osm let vězení.

Kompletní článek ZDE

Rozhovor Britských listů 298. Koronavirus: Proč se v Karviné systematicky netestuje obyvatelstvo?

6. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



V Karviné je v současnosti podle informací MZ ČR 211 osob nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel. Vede to k ostré a neférové kritice ostatních občanů ČR vůči lidem z Karviné, kteří se prý chovali neodpovědně. Ve skutečnosti se naopak odpovědně chovali, protože horníci vědí, že při nedodržování předpisů v dolech jde o životy. Ovšem navzdory koronavirové epidemii státní doly nikdy nezastavily provoz. Proč se v Karviné systematicky netestuje a netrasuje obyvatelstvo? Situace je "absolutní proval", zdůrazňuje v tomto rozhovoru Britských listů karvinský podnikatel Marek Beneš, jehož interviewuje Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 8. července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

„Anti“komunistická „pornografia“

7. 7. 2020 / Igor Daniš

čas čtení 18 minut

 

(Jan Novák: Kundera, Český život a doba)

Kto bol najväčším zločincom alebo darebákom v minulom storočí? Adolf Hitler? J.V. Stalin? V. I. Lenin? Viliam II.? Leopold II.? Hirohito? Mao Ce-tung? Kim Ir-sen? Jorge R. Videla? Augusto Pinochet? Saddám Husajn? Nicolae Ceausescu? Pokiaľ by niekto čítal ich životopisy bez udania ich mena a zločinov, iba ich motivácie, zázemie a psychologickú analýzu, a dostal k nim aj biografiu Jana Nováka o Milanovi Kunderovi, kde by sa tiež neuvádzalo jeho meno, by samozrejme Kundera nevyšiel ako najväčší zločinec, ale ako najväčší darebák možno áno. Taká negatívna biografia je len o málokom napísaná. Milan Kundera je podľa Nováka veľký spisovateľ, ale iba čiastočne, len niektoré jeho diela sú vynikajúce, ale inak je to darebák, podvodník, chorobný klamár a čiastočne psychopat na pohľadanie.

Důležité. K tomu:

Petr A. Bílek, Recenze: Novák je diletant, o Kunderovi a literatuře tak vůbec má chabou představu

Rozhovor Britských listů s Petrem Fischerem: Je nová kniha o Kunderovi komunistická?

Rozhovor Britských listů s Karen von Kunesovou: Detektivní záhada: Nakolik byl Kundera udavačem?

Koronavirus: Možná se vám nedostane lékařské pomoci

7. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Na tohle často myslím ohledně koronavirové pandemie a omlouvám se, že tady o tom píšu tak dlouze, napsala na Facebooku Senja Andrejević-Bullock. Všichni lidé, kteří naprosto hodili opatrnost do větru, to učinili na základě jakési analýzy rizika, kdy se rozhodli, že je nepravděpodobně, že by byli COVIDEM nakaženi, anebo že je nepravděpodobné, že by koronavirem vážně onemocněli, anebo že pokud by vážně onemocněli, dostane se jim lékařské pomoci.

Tak dobře.

Jenže.

Předpoklad, že se vám dostane lékařské pomoci, je problematický.

Průběžné zpravodajství

Počet úmrtí na koronavirus v USA překročil 130 000. Bílý dům tvrdí, že "USA svět obdivuje"

7. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  7.7.  bylo v ČR registrováno   12566   nakažených (registrovaný nárůst za posledních 24 hodin  je 51 nových nákaz), v nemocnici bylo 132 osob a údajně celkem zemřelo 350 osob. (Netušíme, jak je možné, že MZČR počet úmrtí v posledních dnech snižuje!)   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je  v ČR nyní  0.8. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Ve Spojených státech dochází k masivnímu nárůstu koronavirových nákaz, což vykolejilo pokusy restartovat ekonomiku. Nakažených jsou nyní téměř 3 miliony lidí, přesně 2 911 888. Tisková mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnany řekla v pondělí odpoledne: "Myslím, že na nás svět pohlíží jako na vůdce v boji proti COVIDU-19."  V USA nyní dochází denně k nárůstu nákaz o 55 000 případů.

- Během svátečního víkendu v USA rychle vzrostl počet nových nákaz v Kalifornii. Za posledních čtrnáct dní stoupl počet hospitalizovaných osob o 50 procent na asi 5800.

- V týdnu do 5. července zaznamenaly Spojené státy nárůst nákaz o 27 procent ve srovnání s předchozími sedmi dny. 24 amerických států má míru nákaz vyšší, než jakou Světová zdravotnická organizace charakterizuje jako znepokojující.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro trpí příznaky nákazy koronavirem a čeká na výsledek testu.

- Brazílie zaznamenala 20 229 nových nákaz za posledních 24 hodin a 620 dalších úmrtí.

- Počet nákaz v Kataru překročil 100 000. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Volně šířený podvod

7. 7. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Dotaz do pléna, ideálně na zdepřítomné právníky: tohle není "na zavření"? Opravdu je možné tady legálně prodávat jakési mašinky na koronavirus (cenové rozpětí 12 000 - 150 000 (!!) Kč za kus), prostě koupíš, naťukáš frekvenci, ono to nějak zavrní a koronáč je pryč?

Jasně že oni tam kdesi dole malinkým písmem říkají že to NENÍ zdravotnický přístroj, a všechno je to v rovině "možná-údajně-jugoslávští vědci zjistili", takže kličkují před postihem jak dovedou. Ale to vyvolávání dojmu že je to něco co pomáhá proti Covidu tam je naprosto jasné. Fakt na toto nejsou paragrafy?

Průběžné zpravodajství

V USA zemřel na koronavirus slavný herec Nick Cordero (41)

6. 7. 2020

čas čtení 4 minuty


- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  6.7.  bylo v ČR registrováno   12515   nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 75 nových nákaz), v nemocnici bylo 130 osob a údajně celkem zemřelo 348 osob. (Netušíme, jak je možné, že MZČR počet úmrtí v posledních dnech snižuje!)   Potíž je, že v ČR se systematicky netestuje a netrasuje, ani v Karviné, postižené novou vlnou epidemie, takže těžko říct, jak je tomu ve skutečnosti s nákazou. Číslo R  je  v ČR nyní  0.9. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Na koronavirus zemřela americká divadelní hvězda Nick Cordero (41). Cordero hrál v populárních muzikálech na Broadwayi jako Waitress, A Bronx Tale a Bullets Over Broadway. Strávil v nemocnici více než 90 dní. Byl v nemocnici od 30. března, utrpěl sérii minimrtvic, sraženin krve, sepsi, tracheostomii a dočasně mu implantovali pacemaker. Byl napojen na ventilátor, byl v bezvědomí a museli mu amputovat mu pravou nohu. ZDE

- Počet případů na logaritmické škále, ze dne 5. července. V USA jsou nyní nákazou vážně postihovány republikánské státy, které Trump musí vyhrát.


- Pro většinu lidí je Covid-19 krátkodobá nemoc. Avšak existuje podstatná menšina pacientů, kteří zápolí s příznaky nemoci po dobu měsíce nebo i déle. Lidé trpí únavou, bolestivými svaly a nejsou schopni se soustředit. Světová zdravotnická organizace uvedla v únoru, že v mírných případech se lidé uzdraví z Covidu-19 přibližně do čtrnácti dnů po vzniku příznaků, ve vážných případech to trvá tři až šest týdnů. Avšak v řadě případů se nyní ukazuje, že případy, které byly zpočátku mírné, trvají dlouhé týdny až měsíce. Ti, kteří v akutní fázi nemoci měli vážný průběh, trpí úbytkem svaloviny, což vede k únavě. U jiných pacientů jsou poškozeny plíce, zjizveny, což způsobuje dýchavičnost a únavu. Je známo, že nemoc působí krevní sraženiny v plicích i v jiných částech těla a neurologické příznaky od mrtvic až po úzkost a depresi. University of Leicester nyní zahajuje projekt, v jehož rámci bude vyšetřovat tyto příznaky u 10 000 pacientů. ZDE  

Nechápu, proč musí být česká společnost tak neuvěřitelně rasistická

6. 7. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut


Není mi dost dobře jasné, proč značná část české společnosti vzdorně, iracionálně a zuřivě reaguje proti rozumným, férovým a spravedlivým postojům, projevujícím se v mezinárodní společnosti. Před vznikem koronavirové pandemie se mnozí Češi posmívali mladým lidem, kteří po celém světě právem poukazovali na brutální nebezpečí, které hrozí lidské civilizaci z nyní už možná nezastavitelného globálního oteplování. Chtějí tito posměváčci skutečně svou vlastní, osobní zkázu?

Drastické usmrcení Američana George Floyda policií, jen proto, že to byl černoch, vyvolalo po celém světě oprávněné a hluboké protesty proti zabíjení a diskriminaci nebělochů, stejně jako oprávněný požadavek, aby západní společnosti přestaly oslavovat své otrokáře, na jimiž vytvořeném bohatství jsou tyto společnosti v mnoha ohledech dodnes založeny. Proti diskriminaci nebělochů dnes protestují už i děti.

Jenže možná je vlna rasismu, která se v ČR vzedmula v reakci na hnutí Black Lives Matter, pochopitelná v zemi, kde Romové nemohou získat k pronájmu byt a romské děti rodiče bělošských dětí vyhánějí ze škol.

Rasová diskriminace je ovšem velmi závažná, nejen v USA, ale i v Británii. Pohlédněte na tento děsivý případ z Londýna:

Šíření nenávisti JE reálný problém

6. 7. 2020 / Vít Kučík

čas čtení 5 minut

Ano, žijeme v době, která chce znovu redefinovat hranici, CO je nenávist a co osobní názor reflektující osobní zkušenost, KDE leží hranice mezi kriminální nenávistnou propagandou a svobodou slova. 

Ale fakt, že tu hranici zatím neznáme, že ji teprve v nových podmínkách globalizovaného kyberprostoru hledáme, není omluvou pro stupidní myšlenkový lapsus, že ona hranice neexistuje.

Když se vytáhne příklad povolení nenávistné propagandy vůči židům z Německa 30. let, ihned protistrana spustí pokřik, že jde zase o omílaný "argument ad Hitlerum", že to přirovnání je neadekvátní, že koncentráky a plynové komory již nikomu nehrozí a po té hrozné zkušenosti nikdy hrozit nebudou, atp.

Přitom události nacistického Německa stále JSOU velmi dobrým příkladem onoho nenávistného mechanismu právě proto, že je souhra historických okolností nechala proběhnout v krystalicky čisté podobě bez omezení od počátku až do konce, píše Vít Kučík.


Hospodaření OSBL za květen 2020

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

V květnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 283.03 Kč,  výdaje byly 64 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


K státnímu svátku: Zpráva o smrti Mistra Jana Husa

6. 7. 2020 / Petr z Mladoňovic

čas čtení 8 minut

Než mu však dali na hlavu pro posměch papírovou korunu, řekli mu mezi jiným: ,,Odevzdáváme duši tvou ďáblu.'' A on sepjav ruce a pozdvihnuv oči k nebi pravil: ,,A já ji odevzdávám nejmilostivějšímu Pánu Ježíši Kristu''. A uzřev onu korunu: ,,Pán můj Ježíš Kristus pro mne bídného ráčil nésti korunu trnovou, mnohem tvrdší a těžší, nevinně jda na smrt nejpotupnější; a tak já bídný hříšník tuto korunu, mnohem lehčí, byť potupnou, chci nésti pokorně pro jeho jméno a pravdu.'' Byla pak ta papírová koruna kulatá, skoro loket vysoká, a na ní byli namalováni tři hrozní ďáblové, jak chtějí zmocniti se duše a rozsápati ji drápy. A na té čepici byl nápis s označením jeho viny: ,,Toto jest arcikacíř.'' I řekl král: vévodovi Ludvíku, synu Klema bavorského, který před ním stál slavnostně drže zlaté [říšské] jablko s křížem: ,,Jdi, přijmi jej.'' A onen syn Klemův převzal Mistra a dal jej do rukou pochopům a vedl na smrt.

Dramatickým předchůdcem moderních novinářů se stal při kostnickém procesu s Mistrem Janem Husem Petr z Mladoňovic [nar. kolem 1390], který se účastnil kostnického koncilu jako tajemník pana Jana z Chlumu. Pětadvacetiletý tajemník si pečlivě zaznamenával všechny podrobnosti a napsal o procesu s Janem Husem asi stopadesátistránkovou zprávu, která se zachovala ve dvou verzích, v češtině a v latině. Přinášíme poslední část závěrečné, velmi dramatické kapitoly v moderním překladu. Svou živostí a věcností připomíná současnou televizní reportáž. Až do Bílé hory se tato kapitola četla v českých protestantských kostelích na svátek Jana Husa namísto evangelia. V Husovi se střetl ve své rané formě moderní, pluralistický relativismus a právo na individuální úsudek a názor s monolitní hegemonií středověké, totalitní praxe.

Lidská důstojnost, věrozvěstové a Mistr Jan Hus

6. 7. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Vždy pro mne bylo bizarní, jak může někdo byzantské věrozvěsty chápat jako národní symbol. Jsou tak neuvěřitelně mezinárodní, nadnárodní, že to víc asi ani není možné. Jejich zvěst je pro všechny lidi.

Přinášejí svou zvěst zdaleka, nikoli ze své vlasti, ale až z Palestiny, odkud ji sami dostali, a míří do ještě větší dálky: k věčnosti, kde se všichni sejdeme a kde nám bude houby platné, že jsme Češi nebo Němci nebo Rusové nebo Řekové.

Ani jeden z hrdinů jejich Knihy není Čech a nepřišli za námi proto, že právě Češi mají tuhle zvěst dostat, ale proto, že jsme lidé, a ta zvěst je pro všechny lidi.


Svědomí a moc

6. 7. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 10 minut

Hus a ústava

(Projev k pietní vzpomínce na M. Jana Husa – 5. července 2020 v Táboře)

Vážené dámy a vážení pánové, milé sestry a bratři,

mám s připomínkou Jana Husa na den jeho smrti problém. Nechci, aby se podobně jako v případě Milady Horákové nebo Jana Palacha a dalších osobností vzpomínalo pouze na jejich smrt, snad někomu z vás zní v uších monolog z Krylovy písně: „Úloha osobnosti v dějinách se stává z ochoty dotyčné osobnosti zemřít, nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat!“ Jsem si ale vědom prapůvodu oné vzácné úcty, spojující život, smrt a odpověď na obě výzvy Boží, promlouvající ve svědomí člověka. Má-li kdo v ústech křesťanskou civilizaci, musí si být vědom, že jejím základním kamenem je právě vzdor vůči smrti, výhost strachu v učení, konání a ano utrpení Ježíše Krista na Golgatě. Ježíš zemřel, aby Kristus mohl žít v etice, svědomí, aby spojil židy a pohany, aby byl úhelným kamenem víry odpouštějící, a tudíž osvobozující, solidární a tedy k solidaritě, bratrství vedoucí.

Vzpomínka na krutou smrt jako vykázanou „daň za svobodu svědomí“?

6. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut


V českých poměrech kdekdo ví, že 6. července 1415 byl v Kostnici vykonán ortel nad náboženským reformátorem Janem Husem; jeho nelítostným upálením zaživa na hranici. V Kostnici (Konstanz) zrovna zasedal církevní koncil, který měl konečně „udělat pořádek“ v římské církvi; především normalizací poměrů při její organizační správě a respektem k církevně vyhlašovaným zásadám víry.

Průběžné zpravodajství

Podle Trumpa "vítězí" USA nad Covidem, počty nákaz však rekordně stoupají

5. 7. 2020

čas čtení 4 minuty


Trump také zakázal epidemiologům vystupovat v televizi

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  5.7.  bylo v ČR registrováno   12440   nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 121 nových nákaz), v nemocnici bylo 132 osob a 351 osob zemřelo.  Číslo R  je v  v ČR  1.2. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

Týdeník v Kansasu, jehož vydavatelem je místní předseeda Republikánské strany, zveřejnil na své Facebookové stránce kreslený komentář, který přirovnává exekutivní příkaz Demokratické guvernérky Kansasu, která zavedla povinné nošení roušek, k vraždě milionů židů v Holocaustu. Na obrázku má Kellyová roušku s židovskou hvězdou, za ní jsou lidé nakládání do dobytčáků. Titulek zní: "Karanténíí Laura nařizuje: Vezmete si roušku a nastoupíte do dobytčáku." (Obrázek viz výše.)

- V sobotu při svém vystoupení v Bílém domě k americkému Dni nezávislosti se Donald Trump znovu chválil, jak vynikající práci dělá v boji s koronavirovou pandemií. "Vedli jsme si lépe než jakákoliv jiná země v historii ... a pak jsme byli zasaženi tím strašlivým morem z Číny a nyní se přibližujeme tomu, že se z toho dostaneme," řekl Trump, zatímco počty nákaz stoupají ve 37 amerických státech. Navzdory tomu Trump tvrdil: "Naše země se navrací, počty pracovních příležitostí jsou vynikající, a děje se spousta věcí, které lidi ještě nevidí. Směřujeme k obrovskému vítězství. K tomu dojde a bude to velké. Naše země bude větší než kdy předtím."

Svátek významných věrozvěstů

5. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Konstantin a Metoděj přišli na Moravu na jaře roku 863 (přesněji to datum určit nelze). Nemělo takto ovšem teprve začít pokřesťanšťování Slovanů ve střední Evropě, nýbrž měl být dán energický počátek samostatné církevní organizace ve Velkomoravské říši, která byla zatím církevně spravována z Pasova, z tehdejšího území východofranského krále Ludvíka Němce. Velkomoravský kníže Rastislav se nejdříve obrátil se svou prosbou o „učitele“ do Říma, aby připravili cestu k nové církevní organizaci nezávislé na Pasovu (už roku 860; k papeži Mikulášovi I.). Tehdejší papež zřejmě měl odlišné preference. Rastislav dlouho nečekal a poslal poselstvo se stejným zadáním k byzantskému císaři Michalovi III.; což automaticky znamenalo případný odklon od latinského rituálu k navenek řecké ortodoxii a mimo přímou vazbu na římského papeže. Císař žádosti vyhověl a vyslal na Moravu nejen nábožensky, ale rovněž jazykově kvalifikovanou misii (tu z jara roku 863, v čele s Konstantinem). Díky Konstantinovi vzniklo i zcela nové staroslovanské písmo („glagolice“).

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Proglas

5. 7. 2020

čas čtení 6 minut


Kdo může povědět všechna podobenství,
jež usvědčují národy bez knih,
nehovořící řečí srozumitelnou?
Ani umí-li všechny řeči,
nedovede vylíčit jejich bezmoc.

Veršovaná předmluva k evangeliu, autorství je přisuzováno svatému Konstantinovi (826 nebo 827 až 869). 5. 7. slavíme svátek svatých věrozvěstů Cyrila (Konstantina) a Metoděje, kteří v druhé polovině devátého století přinesli na Velkou Moravu staroslověnskou vzdělanost. Vytvořili slovanské písmo a do "staroslověnštiny" (makedonského nářečí starobulharštiny; před více než tisíci lety si byly slovanské jazyky bližší, takže lidé na Moravě rozuměli) přeložili části bohoslužebných knih. Zachovaly se také originální, ve staroslověnštině psané legendy "Život Konstantinův" a "Život Metodějův", které zajímavým způsobem mísí propagandu s dodnes živými a zajímavými fakty.

Proglas definuje lidskou bytost jako bytost vzdělanou, která se odlišuje od zvířete právě schopností komunikovat a jásá nad tím, že Slovanům bylo poskytnuto písmo, nástroj ke komunikaci, asi tak, jak mnozí v současnosti jásají nad vznikem internetu - obojí je ve své době - může být - nástroj k osvobození (ale i k zotročení) lidí.

Tato nejstarší dochovaná slovanská báseň je chvalozpěv na slovanský překlad Písma jako základ psané kultury. Báseň pochází patrně z 9. století a je možná od svatého Konstantina-Cyrila, který sám pořídil první překlady bohoslužebných knih do slovanštiny. Předmluva ukazuje, že Konstantin chápal svou překladatelskou činnost jako prostředek k šíření vzdělanosti podle zásady rovnoprávnosti jazyka. Snažil se téměř moderním, renesančním způsobem, povýšit vynálezem písma člověka z úrovně zvířete na úroveň stvoření blízkého Bohu
(JČ):

"
Nahé jsou zajisté všechny národy bez knih
a nemohou bojovati bez zbraní
s protivníkem našich duší,
uchystáni za kořist věčné muky."

Zveřejňujeme moderní český překlad staroslověnského textu. (Ďábla je možno interpretovat jako metaforu nevědomosti.)

Rozhovor Britských listů 296. Nebráníme se před dezinformacemi z Ruska a z Číny

1. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta




Informační chaos v kyberprostoru, šíření lživých informací, manipulativních teorií a vyvolávání strachu z nesmyslů je vážným problémem v dnešní době všude, nikoliv jen v České republice. S Jakubem Kalenským z organizace Atlantic Council hovoří Bohumil Kartous o tom, do jaké míry je dnes Česká republika destabilizována lžemi a vyvoláváním strachu na internetu z Ruska a z Číny a zda na to země efektivně reaguje. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Muslimské země se neodváží kritizovat masové věznění a sterilizaci uighurských muslimů v Číně

4. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Koncentrační tábor pro uighurské muslimy v Číně


Muslimské státy, které se prezentují jako obránci islámské víry, se neodváží pozvednout hlas proti koncentračním táborům pro muslimy v Číně


Když Čína  v roce 2010 uvalila obchodní sankce na Norsko za to, že udělilo Nobelovu cenu míru uvězněnému disidentu Liu Xiaobo, použila slovo, na které jsme u propagandistů ateistického komunistického režimu nebyli zvyklí, ale měli bychom si na to zvyknout teď. "Je to rouhání," řekl čínský stranický propagandista.

Takže se kritika největší diktatury na světě nyní stala svatokrádežnou.

Dopis nejvyšším českým ústavním činitelům: Podpořte svobodné volby v Bělorusku

4. 7. 2020

čas čtení 4 minuty



Otevřený dopis nejvyšším ústavním činitelům České republiky


Kopie:

Předsedovi vlády ČR

Předsedovi Senátu Parlamentu ČR

Předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Vážený pane prezidente,

obracíme se na Vás jménem Bělorusů a Bělorusek žijících v České republice a českých občanů, jimž není lhostejný osud této geograficky i historicky blízké evropské země a jejího lidu.

Dne 9. srpna tohoto roku se mají v Bělorusku konat řádné prezidentské volby. Probíhající předvolební kampaň se vyznačuje nebývalou aktivitou běloruské občanské společnosti, ale i bezprecedentními represemi a manipulacemi ze strany státu.

Tady něco nehraje aneb jak (ne)vypsat konkurz

4. 7. 2020

čas čtení 13 minut

 

Fakt, že klíčem k dobré škole je vynikající ředitel, je nyní opakován v každé diskusi o stavu českého školství. Víme to, přesto podle toho nejednáme, píše Marek Adler.

Město Jesenice u Prahy otevře v září 2021 svou druhou školu. Ta původní praská ve švech, sbírá nejen místní děti, ale také děti z řady okolních obcí. Stavba byla zahájena 25. května 2020 a měla by veřejné rozpočty přijít přibližně na 400 milionů korun. Stavba je spolufinancována státem z programu Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT), dále EU z Operačního programu Životní prostředí, Středočeským krajem a městem Jesenice. Škola celkem pojme maximálně 18 tříd, 540 žáků.

To je veselejší část příběhu. Jenže budova školu nedělá, tu dělají lidé. A poslední léta ukazují, že v českém školství je klíčová role ředitele školy. Právě na něm v nejvyšší míře závisí, jaká škola bude. A jesenický příběh ukazuje, že když zřizovatel (v tomto případě město Jesenice) dokáže získat finanční prostředky a začít stavět, ještě není zdaleka vyhráno.

Klausova strana používá totéž rasistické gesto jako vrah z Nového Zélandu

4. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Kandidát "Trikolóry", populistického uskupení okolo Klause jr.,  se na svém předvolebním vizuálu prezentuje nejen stupidním heslem potvrzujícím politickou úroveň tohoto spolku, ale i gestem, které používají rasisté výraz sounáležitosti.  Je to gesto, které nese význam "White Power", "bělošská nadřazenost".

Původní význam (“OK”)  tohoto gesta  pomáhá maskovat  ideologickou sounáležitost s tvrdým rasismem osob prosazujících nadřazenost bělochů.

Gesto v různých situacích používá kandidát "Trikolóry" na vizuálu i na selfie s představitelem xenofobní organizace "Slušní lidé", stejně jako vrah desítek lidí na Novém Zélandu Brenton Tarrant:


Trump na Mount Rushmore: Ameriku ohrožuje "levicový fašismus"

4. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Při akci u Mount Rashmore v Dakotě v předvečer svátku americké nezávislosti, který připadá na 4. července, realizoval Donald Trump vzdornou oslavu bělošské identitární politiky a varoval, že jsou Spojené státy ohroženy "ultralevicovým fašismem".

Americký prezident před davem stoupenců bránil symboliku soch a památníků. Akce se vyžívala v politické nekorektnosti, záměrně kalkulované tak, aby posílila konflikt v USA a rozzuřila liberální kritiky. Skoro nikdo neměl roušky a účastnici byli téměř výlučně běloši.

"Náš národ je svědkem nemilosrdné kampaně s cílem vymazat naši historii, pomluvit naše hrdiny, zlikvidovat naše hodnoty a indoktrinovat naše děti," řekl Trump. "Zuřící chátra se snaží bourat sochy našich zakladatelů, poškozovat naše nejsvětější památníky a vyvolat vlnu násilné zločinnosti v našich městech."

V roce 1967 chtělo Československo kopat do Jugoslávie tunel

3. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

V roce 1967 vznikly futuristické, ale zjevně vážně míněné plány propojit Československo s Jugoslávií podzemním tunelem, který by končil na ostrově v Jaderském moři, vlastněném Čechy a Slováky. Teď zprovozil Jančura do Rijeky přímý vlak, podotýká Mirna Šolić. 

Pro české covid-idioty na Karlově mostě a v Jančurových vlacích do Chorvatska:

Muž, který šel na mejdan, varoval den před smrtí na COVID-19: "Nebuďte blbci jako já!"

3. 7. 2020

čas čtení 1 minuta




"Kvůli svému idiotství jsem ohrozil zdraví své matky a svých sester a své rodiny," napsal na Facebooku kalifornský řidič kamionu Thomas Macias. Účastnil se party, kde nikdo neměl na sobě roušku. Dověděl se až poté, že jeden jiný účastník byl nakažen koronavirem, ale myslel si, chybně, že nikomu nemůže uškodit, když nemá žádné příznaky.

Avšak jednapadesátiletý Macias byl také ohrožen, byl zvlášť zranitelný, protože měl cukrovku a nadváhu. Den poté, co napsal výše zmíněné věty na Facebook, 20. června, zatelefonoval své matce, že nemůže dýchat. Řekla mu, ať rychle jede do nemocnice.

V 21 hodin téhož dne byl mrtvý.

Rozhovor Britských listů 295. Je nová kniha o Kunderovi komunistická?

26. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Prozaik Jan Novák napsal rozsáhlou, kontroverzní knihu o Milanu Kunderovi. Je na hranici mezi dokumentem a fikcí. Vychází dnes, v pátek 26. června 2020. Paradoxně, argumentuje kritik Petr Fischer, stejně jako Kundera, ani Novák nezvládl přechod od modernismu k postmodernismu ani celkové rozvolnění veškerých hodnot. Jan Novák se nám snaží vnutit pevné hodnoty předchozí éry a paradoxně končí se svou knihou v ideologii, která hodně připomíná komunismus. O tomto a o dalších zajímavých problémech tohoto díla muví s Petrem Fischerem v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

Florida zaznamenala rekordní nárůst nákaz: 10 000 případů za den

3. 7. 2020

čas čtení 4 minuty


- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  3.7.  bylo v ČR registrováno   12178   nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 132 nových nákaz), v nemocnici bylo 132 osob a 353 osob zemřelo.  Číslo R  je v  v ČR  1.3 ! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Florida porušila ve čtvrtek veškeré své rekordy, když registrovala více než 10 000 nových nákaz, je to tam největší nárůst počtu případů od začátku pandemie. Nákaza roste v Texasu, v Kalifornii, na Floridě a v Arizoně rychlostí, jaká nebyla zaznamenána od dubna. V červnu vzrostl na Floridě počet nákaz o 168 procent na více než 95 000 nových případů. Počet pozitivních testů se zvýšil na 15 procent, z 4 procent na začátku května. Na Floridě žije 21 milionů obyvatel. Zaznamenává nyní více denních nákaz než jakákoliv evropská země na vrcholu pandemie. Guvernér Floridy nechce nařídit nošení roušek ani zavést karanténu.

Rozhovor Britských listů 294. Mariánský sloup na Staroměstském náměstí je oktrojování dějin

23. 6. 2020

čas čtení 1 minuta




Po světě se odstraňují sochy zločinců a rasistů, v Praze naopak postavili kopii Mariánského sloupu, který byl výrazem jásotu habsburského režimu nad totálním vítězstvím absolutismu v českých zemích. Jak to máme interpretovat dnes, je postavení Mariánského sloupu vedle Husova pomníku výrazem pluralismu, anebo naopak znepokojujícím vítězstvím ultrapravicového křídla katolické církve, která zapomněla na svůj ekumenismus? A proč vlastně se takovéto kulturní války o náboženství, smysl historie, o rasismus a o ekologii v českém prostředí vedou? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Odpovědi, nad kterými se zamyslete sami

3. 7. 2020 / Raphael Fabisiewicz

čas čtení 22 minut


Odpověď Američana panu Stonišovi

Vydáním  Reflexu z 18. června se rozpoutala urputná debata. Do očí čtenářů se prázdně dívá černá Hitlerova tvář na hlavě hráče amerického fotbalu Colina Kaepernicka, známého tím, že v roce 2016 kleknutím protestoval během zpěvu národní hymny proti policejní brutalitě. „Poklekneme před všemi zločinci, kteří se prý chtěli polepšit?“ ptá se Reflex s odkazem na George Floyda, kterého zabili policisté.

Ačkoli podle redaktorky Reflexu Kateřiny Kadlecové „stanovisko ‘našeho’ listu opět nevyjádřilo názor drtivé většiny redaktorů”, za obálkou stojí její šéfredaktor Marek Stoniš. Píše v komentáři, že kdo chce „vědět více o mém postoji k hnutí Black Lives Matter, nechť si přečte aktuální úvodník Reflexu.“ Tam položí čtenářům několik otázek o současných událostech. Vyzývá je názvem „Otázky, na které si odpovězte sami.“

Já jakožto Američan pravidelně slyším nebo čtu podobné otázky v amerických médiích nebo na sociálních sítích. Vidím, jak jsou přitažlivé, respektive přitahují implicitní odpovědi. Pro mnohé lidi jsou ty odpovědi tak zřejmé, že ani nestojí za zmínku. Zdá se mi, že pan Stoniš je toho názoru.

Ale stojí. Přitažlivost otázek je, myslím si, povrchní. Ale při podrobném zkoumání se jejich podstata rozpadá. Je navýsost důležité zabývat se – a nikoli pominout – názory druhých, především těmi, se kterými nejvíc nesouhlasíme. A já s panem Stonišem nesouhlasím. To řeknu otevřeně a naplno hned na začátku. Proto, když vyzve, aby si čtenář odpověděl na jeho otázky, tuto výzvu přijímám. Jenom Vás prosím, zejména Vás, kteří považujete Stonišovy otázky za přesvědčivé, abyste mi dopřáli jen chviličku Vašeho času a abyste mi opravdu dali možnost přidat americké stanovisko k těžkému – ale nutnému – rozhovoru.

.* * *

Rozhovor Britských listů 293. Od potravinového blahobytu k hladomoru je jen krůček

19. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



České republice hrozí sucho. Co by se proti tomu mělo bezodkladně dělat? O tom mluví Bohumil Kartous s Danielem Pitkem, laureátem Ceny Josefa Vavrouška a "sedlákem od Milešovky". Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Španělsko zavírá takřka polovinu uhelných elektráren

3. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Z patnácti španělských uhelných elektráren jich k 30. červnu ukončilo provoz sedm. Další čtyři budou zastaveny zanedlouho, což posouvá Španělsko na cestu k bezuhlíkové energetice. Země před dvěma a půl roky uzavřela všechny uhelné doly kvůli evropskému zákazu státní pomoci pro toto odvětví, informuje Michelle Lewisová.

Rozhovor Britských listů 292. Nevěřte, že autokratický stát se umí vypořádat s krizemi lépe

13. 6. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)

" Myslím, že bychom měli být ostřejší v tom, jakým způsobem provážeme peníze s principy, které očekáváme, že budou [v Maďarsku] dodržovány." 

V druhé části rozhovoru Bohumila Kartouse s Věrou Jourovou, místopředsedkyní Evropské komise, se mluví o nebezpečí nesnášenlivosti, rasismu, nacionalismu a populismu především v nynější koronavirové krizi pro budoucnost Evropské unie. Věra Jourová zdůrazňuje, že chování Maďarska, které porušuje základní hodnoty Evropské unie, je nepřijatelné, a bude nutno proti tomu podnikout přísnější kroky. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. června 2020.


"I am of the opinion that we should be stricter in linking the disbursement of money to Hungary with the principles that we expect to be adhered to."

In this second part of the Britské listy interview with Věra Jourová, the Vice President of the European Commission, we discuss how intolerance, racism, nationalism and populism, in particular in today's coronavirus crisis, threatens the future of the European Union. Věra Jourová says that the behaviour of Hungary, which infringes the fundamental values of the European Union, is unacceptable and it will be necessary to take stricter measures against this. The interview is broadcast by the Czech TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 17th June 2020.


See also: Věra Jourová: What will the European Union do against disinformation on the internet. A TV interview in Czech with English subtitles.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 290. Přežije letecký průmysl?

8. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Koronavirová krize měla katstrofální dopad na leteckou dopravu. Vzpamatuje se z toho letecký průmysl nebo ne? Budou po koronavirové krizi letenky dražší nebo levnější než dnes? Měl by stát sanovat firmy jako Smart Wings a pokud ano, tak jak? O těchto tématech hovoří Bohumil Kartous s Martinem Štulajterem, ředitelem letecké společnosti Air Explore. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 11. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 289. Krize a protesty v USA

5. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



O krizové, chaotické situaci v USA v obecném politickém a ekonomickém kontextu hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s performerem a grafickým umělcem Milanem Kohoutem, který žije a pracuje v americkém Bostonu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zadarmo drahej

3. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Když Viggo Mortensen coby Diego Alatriste ve filmu Agustína Díaze Yanese dostane za úkol získat zpět pro krále loď s odcizeným pokladem, komentuje situaci hořce ironickou poznámkou: "Někdo někde ukradl víc než měl."

Rozhovor Britských listů 297. Kdo jsou mezi Čechy šiřitelé dezinformací?

3. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Výzkumná společnost STEM zjistila zajímavá data o šiřitelích dezinformací v České republice. Bohumil Kartous o tom hovoří s psychologem ze společnosti STEM Nikolou Hořejšem. STEM zjistil, že šiřitelé dezinformací v ČR nejsou sociálně ani ekonomicky deprivovaní. Hlavními dvěma kategoriemi jsou jednak "spontánní šiřitelé", kteří nerozumějí ničemu, a pak "experti", kteří jsou hluboce přesvědčeni, že vládne celosvětové spiknutí. Hlavní motivací šiřitelů dezinformací je zjevně potřeba být slyšen. Proto by se s nimi mělo hovořit a osvobodit je od bludů. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. července 2020.

Analýza společnosti STEM je zde: https://www.stem.cz/siritele-dezinformaci/


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30624

Injustice and oppression no one seems to care about

2. 7. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


You escape being press-ganged into an Al Shabaab military unit and end up in prison in Greece


The "Vial" refugee camp on the Greek island of Chios is in reality an open concentration camp, which has been set up by the Greek government in front of the eyes of apathetic Europe, says Bohumil Kartous who visited the camp recently. (This is a summary of his testimony, written in Czech.)

Sapry is a boy from Somalia, he is 18. He was born in Saudi Arabia where his parents worked. After reaching in the "Vial" refugee camp on the island of Chios, where Sapry helped the international charities to distribute material and medical help, in March of this year, he was put in prison by the Greek authorities as a result of their unwillingness to distinguish between the perpetrators and the victims of violence. He has been in prison ever since...

Naše demokracie ohrožuje nová forma fašismu

2. 7. 2020

čas čtení 8 minut

V této brilantní analýze ukazuje George Monbiot, jak ohromujícím způsobem je nyní podobná situace v postkomunistických zemích střední Evropy a v Británii a v USA. Podobnost čistě náhodná?

Hněv, který by lidé měli zaměřit vůči oligarchům a miliardářům, se Donald Trump a Boris Johson snaží přesměrovat jinam. Obyvatelstvo jejich zemí čelí nerovnosti a vylučování ze společnosti, trpí nízkými mzdami a nejistým zaměstnáním. Tisk, vlastněný miliardáři a politické strany, které miliardáři ovládají, přesvědčují občany, aby zaměřili svou zuřivost proti imigrantům, muslimům, proti Evropské unii a dalším "cizáckým silám", píše George Monbiot.

Z Bílého domu, ze svého luxusního věžáku na Manhattanu a ze svého venkovského sídla na Floridě zveřejňuje Donald Trump zuřivé tweety proti elitám. Vysoký poradce Borise Johnsona Dominic Cummings šíří tytéž postoje, zatímco se pohybuje mezi svým luxusním domem v londýnské čtvrti Islington, s jeho knihovnou a pokojem pro tapisérie, a rodinným venkovským sídlem v severoanglickém Durhamu.

Zjevně, ani Trump ani Johnson nezuří proti politickým či ekonomickým elitám. Zuří proti intelektuálům: proti studentům, učitelům, profesorům a nezávislým myslitelům, kteří se staví proti jejich strategii. V politice dnes výrazně sílí antiintelektualismus.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: globální počet nákaz je 10,5 milionu, ve 188 zemích světa už zemřelo 511 909 lidí

2. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

 Foto: Brazílie

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  2.7.  bylo v ČR registrováno   12046 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 92 nových nákaz), v nemocnici bylo 130 osob a 349 osob zemřelo.  Číslo R  je v  v ČR  1.3 ! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Čeští covid-idioti se houfně vydávají Jančurovými vlaky do Chorvatska. Sociální distancování nerespektují a cestou se ve vlaku houfně opíjejí. ZDE    Jiní čeští covid-idioti hodují na Karlově mostě v Praze a domnívají se, že pandemie skončila. Stále jde o vážné zdravotní riziko. Není to chřipka. Můžete zemřít. Americké studie varují, že 22 procent nakažených osob má vážný průběh nemoci s dlouhodobými následky. ZDE 

- Počet mrtvých v Brazílii překročil 60 000. Ve středu odpoledne oznámila brazilská média, že počet registrovaných mrtvých vzrostl o 538 na 60 194. Za poslední měsíc se počet mrtvých v Brazílii zdvojnásobil.

- Zdravotníci varují, že mladí neběloši čelí rostoucí hrozbě koronaviru vzhledem k tomu, že v USA šíří nákazu především mladí Američané. Z informací amerických Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyplývá, že největší množství hospitalizací černochů a lidí z Latinské Ameriky jsou lidé mladší padesáti let.

- V Británii reagovala zuřivě lékařská organizace British Medical Association na zjištění, že 85 milionů ochranných prostředků pro zdravotníky a lékaře v britských nemocnicích byly nefunkční, přestože britská vláda lhala, že je jejich užívání bezpečné. K tomu reportáž Channel 4 News ZDE 

- Globální turistika přije o 3,3 biliony dolarů v důsledku pandemie. Vyplývá to ze studie OSN, zveřejněné ve středu. ZDE 

- Tento týden každým dnem narostl počet nákaz o 160 000 osob. Globální koronavirová pandemie se zrychluje, varuje Světová zdravotnická organizace. V červnu byla nakažena více než polovina lidí za celou dobu trvání pandemie.

- Výzkumníci pracující na vakcíně proti koronaviru v Oxfordu jsou povzbuzeni řádnou imunitní reakcí při testech vakcíny.

- Kalifornie uzavřela bary, restaurace, kina a další podniky. Karanténa bude trvat tři týdny a její zavedení je důsledkem exploze infekcí.

- Piloti letecké společnosti Ryanair souhlasili, že přijmou dvacetiprocentní snížení svých platů, aby nebylo nutno je propouštět.

- Brazílie na třicet dní zakázala vstup do země cizincům.

- Na Západní břeh Jordánu bylo uvaleno uzamčení země na pět dní v důsledku nárůstu nákaz po předchozím uvolnění karantény.

- Izraelský parlament dal pravomoc výzvědným službám sledovat mobilní telefony nakažených osob po dobu následujících tří neděl poté, co došlo k nárůstu nových případů.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Co odhalily o koronaviru pitvy: Příběh 38 mozků, 87 plic a 42 srdcí

2. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Nové modelování odhaduje, že 22 procent světového obyvatelstva - tedy 1,7 miliard lidí celosvětově, včetně 72 milionů v USA, je zřejmě ohroženo vážným průběhem této nemoci. Podle časopisu Lancet Global Health budou asi 4 procenta těchto lidí vyžadovat hospitalizaci.

Patoložka Amy Rapkiewicz z Newyorské univerzity při pitvách zjistila, že některé orgány pitvaných osob mají příliš mnoho mimořádných buněk, málokdy se vyskytujících na těchto místech. Začala listovat ve svých historických knihách - a našla odkaz z šedesátých let na pacienta s horečkou dengue.

Při horečce dengue, tropické nemoci, kterou šíří komáři, dověděla se, virus ničí ty buňky, které produkují krevní destičky, což vede k nezastavitelnému krvácení. Nový koronavirus, jak se zdálo, jejich vliv naopak násobil, vedlo to k vznikání nebezpečných krevních sraženin.

K nejdůležitějším zjištěním pitev obětí koronaviru patří skutečnost, že nejzuřivěji útočí virus na plíce. Patologové také nalezli patogen v částech mozku, v ledvinách, v játrech, v gastrointestinálním traktu, ve slezině a v endoteliálních buňkách, které obkládají cévy. Vědci  nalezli v mnoha orgánech množství krevních sraženin.

Pitvy mozků a srdcí však byly překvapivé, píše Washington Post.

Laskavý hlas nad Berounkou

2. 7. 2020 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty

 

Tvorba Oty Pavla (u něhož si 2. července 2020 připomínáme 90 let narození) se nejlépe dá rozdělit podle témat; zcela jednoduše na povídky se sportovní tematikou a obecnější vzpomínkové. Ty druhé bývají stavěny o něco výš. Jestliže se však sejdou dva příznivci, z nichž každý dává přednost jiné oblasti, a pokud vyzkoušejí soutěžní čtení, nejspíš dospějí k remíze. Prozaické texty jako „Smrt krásných srnců" nebo „Kapři pro Wehrmacht," ale i ty s poválečnými náměty – například „Veliký vodní tulák" –, už dávno patří k české literární klasice. Avšak příběh kanoisty Alfréda Jindry, zápasícího s ochrnutím, nebo sonda do pozdějšího života fotbalisty Rudolfa Kučery – mimořádně talentovaného, jenže vyřazeného po soupeřově faulu s následným zraněním hlavy (povídka „Haló, taxi") –, se jim zevrubností a hloubkou vyrovnají. Stejně tak třeba literární holdy někdejším ikonám Závodu míru – Janu Veselému („Omyl") a Janu Kubrovi („Prokletý cyklista")... Pokračovat by se dalo velmi dlouho.

Světová zdravotnická organizace: Koronaviru by na západní polokouli mohly do října podlehnout stovky tisíc lidí

2. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Oficiální počet osob, které v Brazílii zemřely na Covid-10, dosáhl ve středu 60 000. Pouze Spojené státy hlásí více obětí než tato jihoamerická země. Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že pandemie je nejhorší v Severní a Jižní Americe, kde by se počet obětí této infekční choroby mohl do října tohoto roku ztrojnásobit na 627 000.

Podle regionální ředitelky WHO pro Severní a Jižní Ameriku Carissy Etienne mohou být státy a města, jež nedodržují nebo předčasně uvolňují preventivní opatření, zaplaveny novými případy.

Původní text v angličtině ZDE

Svět je zkaženej – a nejhorší je počasí

2. 7. 2020 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

V dnešní době jsme silně zvyklí, že za každý jev a událost vždy někdo může, nese odpovědnost nebo vinu. Toto přesvědčení, možná snad víra či touha, je tak silné, že když nikoho takového nemůžeme najít, vymyslíme si ho. A tak za všechno zlé či nelibé mohou neomarxisti, gender studie, židé, černoši, Romové, NWO, nebo kdokoli jiný, doplňte dle chuti.

Tato potřeba, aby věci měly nějaký řád, byť temný a nihilistický, je tak silná, že vedle všech možných i nemožných zlořádů si musíme vymýšlet ku svému spravedlivému rozhořčení laciné umělé terče, jako když měšťáci považují v bouři popadané stromy z rozmočené půdy na kolejích a z nich plynoucí zpoždění za lemplovské selhání Českých drah.


Progresivní demokraté chtějí, aby USA podmínily finanční podporu Izraeli dodržováním mezinárodního práva

2. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Progresivní členové Kongresu tento týden podepsali dopis, v němž uvádějí, že americká podpora Izraeli bude dramaticky snížena, pokud Netanjahuova vláda v červenci uskuteční své plány na anexi jedné třetiny palestinského Západního břehu.

Dopis, který je adresován ministrovi zahraničí Pompeovi, má kupříkladu podporu Alexandrie Ocasio-Cortez, Rashidy Tlaib, Pramily Jaypal, Ilhan Omar či senátora Bernieho Sanderse. Mike Pompeo prohlásil, že o tom, zda Izrael připojí značnou část palestinského území, má rozhodnout Tel Aviv. Šéf americké diplomacie tak ignoruje Chartu OSN a mezinárodní zákony o lidských právech, jež jsou součástí amerického právního systému, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole. 

Trumpismus je hlubokým vředem americké politické scény

2. 7. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Trumpovy Spojené státy zůstávají i nadále epicentrem pandemie a konkurovat jim může pouze Brazílie v čele s polopříčetným prezidentem Bolsonarem nebo Velká Británie nemotorného klauna Borise Johnsona. Americký prezident a jeho straničtí nohsledi se ale tváří, jako by se nic výjimečného nedělo: jako by se nakažlivá choroba dala jednoduše odmyslet. Kolosální průšvih v podobě rekordního počtu nakažených je vydáván za triumf covidové agendy Bílého domu. Nu což, co nevidět bude volební kampaň v plném proudu, tak proč si ji kazit nepříjemnostmi: raději strčit hlavu do písku a ono už to nějak dopadne.  

O pokračujícím mučení a lékařském zanedbávání Juliana Assangeho

2. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Dne 7. února 2020 požádalo sdružení Lékaři pro Assangeho o ukončení mučení a lékařského zanedbávání Juliana Assangeho. Nicméně žádný odpovědný orgán na tuto výzvu nereagoval. Zvláštní zpravodaj OSN pro mučení a jiné kruté, nelidské nebo ponižující zacházení či trestání Nils Melzer a dva lékařští odborníci pana Assangeho v květnu 2019 navštívili ve vězení, přičemž dospěli k závěru, že zacházení se zakladatelem WikiLeaks odpovídá psychologické mučení. To lze charakterizovat jako formu mučení zaměřenou na zničení osobnosti daného jednotlivce, informuje lékařský časopis The Lancet.

Koronavirus je SOS: Napravme náš pošramocený vztah s přírodou, říkají OSN a Světová zdravotnická organizace

2. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Pandemie, jakou dnes představuje koronavirus, jsou podle vůdců Organizace spojených národů, Světové zdravotnické organizace (WHO) a Světového fondu na ochranu přírody (WWF) důsledkem desítky let trvajícího ničení přírody. Nezákonný a neudržitelný obchod s volně žijícími živočichy, devastace lesů a dalších dříve nedotčených míst jsou hnací silou rostoucího počtu nemocí přenášených z volně žijících zvířat na lidi. Tito lídři volají po ekologickém a udržitelném zotavení z pandemie, a to zejména prostřednictvím reformy destruktivního farmaření a nezdravého stravování, píše na webu časopisu Bulletin of the Atomic Scientists Damian Carrington.

30624

Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř

Příběh uprchlíka, “mladého muže s iPhonem”

2. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Uprchlický tábor Vial na ostrově Chios, ve skutečnosti otevřený koncentrák zřízený řeckou vládou před očima apatické Evropy, je plný lidí. Jejich příběhy jsou v české digitálně mediální hysterii v lepším případě paušalizovány na ekonomickou motivaci, v horším případě jsou uprchlíci démonizováni, aby mohli být snadno odmítnuti. Jejich příběhy však svědčí o opaku. Utíkají do bezpečí ve strachu o život, odcházejí tam, kde vidí pro sebe a pro své děti alespoň nějakou perspektivu, nikoliv jen ustavičný strach a vědomí, že dříve či později přijde nějaká osudová rána, která je nadobro zlomí. Tito lidé nechtěli opustit své domovy, byli k tomu donuceni. Zde je první z příběhů typického “mladého muže s iphonem”. Posuďte jeden z probíhajících příběhů.

Sapry je kluk ze Somálska, má 18 let. Narodil se a vyrostl však v Saúdské Arábii, kde měli rodiče práci. Drtivou část svého života tak žil v prostředí, které životním standardem připomíná Evropu: slušné bydlení, auto, škola. Samozřejmě v prostředí tvrdé náboženské totality, kterou je Saúdská Arábie. Somálsko vlastně neznal, věděl pouze, že rodiče odtud pocházejí. Po měsících v uprchlickém táboře, kde nezištně pomáhá organizacím distribuujícím materiální a zdravotnickou pomoc, se dostal do vězení kvůli neochotě řeckých úřadů rozlišovat mezi agresory a oběťmi násilí. Ve vězení zůstává dodnes... 

Čeští covid-idioti přijeli prvním Jančurovým vlakem do Rijeky

1. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

500 českých covid-idiotů přijelo prvním Jančurových vlakem RegioJetu přímo z České republiky na dovolenou do chorvatské Rijeky. Chorvatský Jutarnji list zveřejnil fotoreportáž 21 snímků z jejich příjezdu.

V deníku se praví:

"Ve středu po desáté hodině dopoledne přijel do Rijeky první vlak s českými a slovenskými turisty. 500 z nich, kteří se na cestu vydali v úterý, dojeli vlakem soukromé české železniční společnosti RegioJet. Je to první přímý spoj mezi Chorvatskem a Českou republikou.

Nadšené turisty přivítala na nádraží velká skupina, včetně ministra turistiky Gariho Cappelliho a primátora Rijeky Vojka Obersnela. Na turisty ale také čekal dezinfekční tým, který nastoupil do vlaku okamžitě poté, co lidé vystoupili. Zlo by totiž nemělo..."

 

Telegram.hr píše:


"Světová zdravotnická organizace tento týden upozornila, že zdaleka nejsme na konci koronavirové pandemie, ovšem Češi zjevně s touto tezí nesouhlasí. Proto včera uspořádali masové, živé shromáždění v Praze, aby tak koronu přivítali. Tisíce lidí se shromáždily na Karlově mostě, kde byl postaven pět set metrů dlouhý stůl, k němuž si mohl každý sednout a užívat si a oslavovat konec koronavirové pandemie a zrušení ochranných opatření."

Vyšel také komentář o tom, že žádná epidemiologická inspekce cestujících po příjezdu do Chorvatska neproběhla, i když vlak je uzavřený prostor, v němž se dokonce konal i mejdan, poznamenává Mirna Šolić.

Fotoreportáž o českých covid-idiotech v chorvatském deníku Jutarnji list je ZDE  

O cestě tisíců Čechů do Chorvatska vlakem píše i anglicky tisková kancelář Reuters ZDE.


Statistika nákazy zveřejněná v listě Financial Times:

Greenpeace odmítá obviňování horníků a trestní oznámení rozšiřuje i na Krajskou hygienickou stanici

1. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Greenpeace Česká republika

Praha/Ostrava - 1. července 2020: Organizace Greenpeace Česká republika odmítá proti obviňování horníků ze šíření nového druhu koronaviru kvůli jejich údajně nezodpovědnému chování. Plně v této věci podporuje včerejší vyjádření Sdružení hornických odborů “Odmítáme štvavou kampaň proti horníkům”. Na jeho základě se také Greenpeace rozhodlo rozšířit svoje dřívější trestní oznámení na firmu OKD a její management i o Krajskou hygienickou stanici v Ostravě, která podle všeho o nezodpovědném a nebezpečném chování firmy věděla a pomáhala ho krýt.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Covid-idioti uspořádali mejdan u dlouhého stolu na Karlově mostě

1. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  1.7.  bylo v ČR registrováno   11954 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 149 nových nákaz), v nemocnici bylo 128 osob a 349 osob zemřelo.  Číslo R  výrazně stouplo v ČR na 1.5 !! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Desetitisíce Čechů se vydají na patnáctihodinovou cestu vlakem na dovolenou do Chorvatska. Nákazy koronavirem se nebojí. :) ZDE

- Spojené státy v úterý zaznamenaly další rekordní nárůst infekcí. Registrováno za posledních 24 hodin bylo dalších 44 358 nových nákaz. USA nyní mají více než 2,6 milionu registrovaných nákaz a dosud tam zemřelo 127 410 osob. Globálně se počet nákaz blíží 10,5 milionům a počet infekcí za posledních 24 hodin stoupl o 150 000. Globální počet registrovaných mrtvých je 510 632. V USA se od 13. června počet nových denně registrovaných nákaz zdvojnásobil a počet hospitalizací je nejvyšší od 21. dubna. Brazílie má nejvyšší počet nákaz a úmrtí mimo USA. Zaznamenala v úterý dalších 1280 mrtvých, celkem v Brazílii je registrováno 59 594 úmrtí. Celkový počet nákaz v Brazílii je 1 402 041.

- Austrálie zavádí uzamčení oblasti na předměstí města Melbourne pro 300 000 osob na měsíc v důsledku nového ohniska pandemie.

- Tři žadatelé o azyl v táboře nedaleko jižní hranice USA byli testováni pozitivně na koronavirus.

- Británie znovu uvalila karanténu na městě Leicester, kde bylo koncem června zjištěno téměř 1000 nových nákaz. Potíž je, že londýnská vláda tyto informace nezveřejnila a neposkytla je místním úřadům. Zveřejňuje pouze údaje o testech v nemocnicích, které zaznamenaly jen 80 nákaz, kdežto testování tzv. "druhé etapy", Pillar 2, od komerčních firem a na základě testů provedených v domácnostech, dokázalo, že nákaz je v Leicesteru 944. Místní úřady to nevěděly. Systematické testování nakažených a zjišťování jejich kontaktů a zveřejňování těchto informací je naprosto základním požadavkem pro zvládnutí epidemie. Britská vláda v tom zcela selhává. Podobná situace v ČR v Karviné? ZDE  

O panu Fillonovi a politické kultuře

1. 7. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Vzpomínáte si ještě na poslední prezidentské volby ve Francii? Favoritem byl dlouho pan Fillon, konzervativní politik. Jeho pozicí ovšem výrazně otřásl skandál spojený s tím, že byl – pan Fillon – podezřelý z placení své ženy a dětí za práci, kterou nevykonávaly. Pan Fillon tyto své rodinné příslušníky platil z peněz daňových poplatníků. Rodina pana Fillona se takto měla obohatit od roku 1998 o více než milion eur.

Spojené státy vykoupily veškeré světové zásoby léku proti COVIDu-19

1. 7. 2020

čas čtení 2 minuty



Žádná jiná země si nebude moci koupit skoro žádný remdesivir, který napomáhá uzdravení z COVIDu-19, nejméně po dobu čtvrt roku


Spojené státy vykoupily na nadcházející tři měsíce všechny světové zásoby jednoho z dvou léků, o nichž bylo zjištěno, že fungují proti COVIDu-19. Na Evropu ani ostatní svět nyní na čtvrt roku nezbývá skoro nic.

Experti a aktivisté jsou zděšeni, jednak touto jednostrannou akcí USA ohledně remdesiviru a jednak širšími dopady této akce, například co to bude znamenat, až bude k dispozici vakcína proti koronaviru. Spojené státy už dokázaly, že jsou připraveny přeplatit a vyšachovat všechny ostatní země s cílem získat zdravotnické zásoby a léky výlučně pro USA.

Jak překonat občanskou válku

1. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Americký ministr obrany Mark Esper a náměstek Ryan McCarthy vyjádřili vstřícnost vůči přejmenování armádních instalací nyní pojmenovaných po konfederačních generálech. Jeden konfederační generál, po němž je dnes pojmenována armádní základna (Fort Lee ve Virginii - KD) a který oponoval vzniku pomníků Konfederace a jejích generálů, by souhlasil. Po americké občanské válce se Robert E. Lee stavěl proti vzniku pomníků Konfederace a jejích lídrů kvůli obavám, že budou zemi politicky rozdělovat a zpomalí usmíření, napsal Anthony Pfaff.

Nejbližší američtí spojenci zastrašovaní Pekingem litují, že mu kdy vyšli vstříc

1. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

29. června si Austrálie připomenula výročí, na něž by zřejmě raději zapomněla. Před pěti lety se rozešla se Spojenými státy, aby se přidala k jedné nejdůležitějších čínských zahraničněpolitických iniciativ, Asijské infrastrukturní investiční bance (AIIB). Byla to cena, kterou Austrálie zaplatila za smlouvu o volném obchodu s Čínou, která se zasekla na nekonečných jednáních po více jak dekádu. Australská vláda se snažila prosadit dohodu uzavřením komplexní dohody o strategickém partnerství s Čínou v roce 2014. Ale ani to k uspokojení Pekingu ani to nestačilo. Umožnilo přistoupení k AIIB v roce 2015, napsal Salvatore Babones.

Čína obviněna z nucené sterilizace ujgurských žen

1. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Vyšetřování agentury Associated Press zjistilo, že čínská vláda vnucuje menšinovým Ujgurkám kontrolu porodnosti. Agentura tvrdí, že má důkazy, že ženy v provincii Sien-ťien byly vystaveny nucené sterilizaci a potratům.

Zdroj v angličtině: ZDE

Rozhovor Britských listů 291. Co bude Evropská unie dělat proti dezinformacím na internetu

12. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)


"Nemůžeme dovolit algoritmům, aby zničily naše společnosti."

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová zveřejnila tento týden projekt boje proti dezinformacím a manipulaci na internetu. O podrobnostech tohoto programu s ní v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2020.

"We cannot allow algorithms to destroy our societies."

The European Commission Vice-President Věra Jourová has published an EU project for the fight against disinformation and manipulation on the web this week. Bohumil Kartous from Britské listy discusses the details of the programme with her on a direct line from Brussels. The interview is conducted in Czech, there are English subtitles. It was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from 12th June, 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Prezydent přetrhdílů

1. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před rokem 2016 zejména američtí velitelé z Centrálního velitelství (CENTCOMu) nechápali, jak může prezident Obama jednat s Íránem, zatímco íránské Revoluční gardy organizují teroristické útoky na jeho vojáky. - Poté si ozbrojené síly nějakou dobu myslely, že výměna prezidenta proběhla přinejmenším pro ně zčásti k lepšímu - dokud nevyšlo najevo, že si Trump uchoval vřelý vztah k Putinovi i poté, co byl informován, že Kreml nabídl afghánskému Talibánu odměny za zabité Američany. - Dva po sobě následující prezidenti, kteří byli v určitém ohledu k nepříteli loajálnější než k vlastním vojákům, sami představují jedny z nejzjevnějších symptomů probíhajícího úpadku mezinárodního postavení USA.

Trump byl informován, že Rusko platí Talibán, aby zabíjel americké vojáky, už v únoru - nehnul prstem

30. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


Donald Trump dostal informaci, že Rusko nabídlo Talibanu odměny za zabíjení amerických vojáků v Afghánistánu už letos v únoru, informovala v pondělí večer četná americká média. Trump tvrdil v neděli, že tuto informaci nedostal, protože nebyla věrohodná.

List New York Times citoval dva zdroje, které potvrdily, že podrobnosti této informace byly součástí každodenním výzvědných informací pro Trumpa už koncem února. CNN citovala jiného amerického činitele, který potvrdil, že tyto informace byly součástí Trumpova každodenního písemného výzvědného briefingu "někdy na jaře".

Američtí činitelé znepokojeni: "Trump je pro USA vážné bezpečnostní riziko"

30. 6. 2020

čas čtení 12 minut

Trump v telefonátech podlézá Putinovi, sprostě nadává západním spojencům a ponižuje je, zejména političky, a zcela ignoruje americké experty a poradce. Nerozumí ničemu a chvástá se svou genialitou

Během stovek vysoce utajovaných telefonních rozhovorů se zahraničními šéfy států byl Donald Trump vždycky tak nepřipraven k diskusi o závažných otázkách a tak často prohrál ve svých rozhovorech s mocnými politiky, jako je ruský prezident Vladimír Putin či turecký prezident Recep Erdogan, a tak agresivní a sprostý vůči hlavním spojencům USA, že ty telefonáty přesvědčily některé vysoké americké činitele, včetně Trumpových vlastních ministrů zahraničí a obrany, dvou poradců pro národní bezpečnost a jeho nejdéleji sloužícího šéfa štábu, že Trump sám je velkým nebezpečím pro bezpečnost Spojených států. Svědčí o tom pracovníci z Bílého domu a američtí výzvědní činitelé, kteří jsou podrobně seznámeni s obsahem těchto telefonátů, informuje CNN.

Rozhovor Britských listů 288. Zvedáme se v ČR z deprese, ale se zkušeností

3. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Vlček je filmový architekt, který už dvacet let jezdí po České republice a vyhledává vhodné budovy pro natáčení filmů. Zná Českou republiku jako své boty. Bohumil Kartous s ním mluví v tomto Rozhovoru Britských listů o rozdílech mezi jednotlivými místy v ČR a o tom, která místa v České republice jsou nejzajímavější a nejdynamičtější. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Celá řada především amerických firem stáhla svou reklamu z Facebooku. Nebude to mít ale na Zuckerberga vliv

30. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Velké multinacionální firmy jako Coca-Cola, Starbucks, Verizon a Unilever začaly bojkotovat Facebook, protože neodstraňuje hate speech. Svou reklamu na Facebooku zrušilo více než 160 firem, avšak je sporné, zda to na Zuckerberga udělá nějaký dojem. V pátek proto poklesla hodnota akcií Facebooku asi o 8 procent, o 72 miliard dolarů.

Jenže loni Facebook vydělal reklamou téměř 103 miliard dolarů. Asi čtvrtina tohoto příjmu pochází od velkých firem jako Unilever, ale ostatní od malých podniků.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Koronavirus se pozměnil a je teď o hodně nakažlivější

30. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Během jara došlo k změně struktury koronaviru. Tento pozměněný koronavirus nakonec téměř zcela ovládl Evropy a New York, zjistil Egon Ozer, odborník na infekční choroby na Northwestern University v USA. V květnu už byl přítomen v 95 procentech všech genomů, které Ozer analyzoval.

Na první pohled se ta mutace zdála triviální. Stavebními kameny bílkoviny na povrchu koronaviru je asi 1300 aminokyselin. V pozměněném viru se genetické instrukce pro jednu z těchto aminokyselin - číslo 614 - proměnily v nové variant z "D" (signalizující aspartickou kyselinu) na "G" (signalizující glycin).

Masaryčka lidem! Podepište petici proti masivní komerční zástavbě pražského centra

29. 6. 2020

čas čtení 7 minut

Stavební úřad pro první etapu výstavby potají vydal územní rozhodnutí, a hlavní město zároveň s Pentou uzavřelo kapitulační memorandum, kterým se vzdává možnosti se proti rozhodnutí úřadu odvolat. Takový postup je skandální z mnoha důvodů, hlavně tím ale Praha rezignuje na vymáhání svých vlastních závazných pravidel výstavby, které Penta projektem porušuje.

Díky podpoře mnoha individuálních dárců jsme mohli podniknout dostupné právní kroky – odvolat se proti vyloučení z řízení i samotnému rozhodnutí – a poskytnout právní pomoc i místním obyvatelům. Aktuálně jsme s našimi kolegy z AutoMatu a Klubu Za starou Prahu vytvořili petici, která po hlavním městě požaduje nápravu. Petici můžete podepsat elektronicky, anebo si vytisknout petiční arch, který posíláme v příloze, a poprosit o podporu i Vaše sousedy.

Situace je komplikovaná, ale my rozhodně ještě nekončíme. Budeme dál tlačit na politiky a hájit nás i místní právní cestou. Věříme, že do centra města takto naddimenzovaný komerční projekt, který slouží jen soukromým zájmům, nepatří. Pomozte nám v tom prosím pokračovat, bez Vaší podpory se neobejdeme.

Text petice je níže.

Rozhovor Britských listů 287. Brexit bude ekonomická katastrofa

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



"'Británie může být po brexitu opět velká,' Válím se smíchy v závějích. Evropská unie pro nás, kteří jsme zažili různé okupace, je obranou svobody," říká v tomto Rozhovoru Britských listů, vedeném s Janem Čulíkem, sedmaosmdesátiletý český honorární konzul v Edinburku dr. Paul Millar. V tomto rozhovoru se mluví o politice, jednak britské (brexit bez dohody v důsledku jednání anglických vládních maniaků, jako je Boris Johnson, opět hrozí) a také se zmiňuje pan doktor Millar o Václavu Klausovu starším, Václavu Havlovi a Miloši Zemanovi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2020.

Předchozí rozhovory s dr. Millarem:



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Mezitím v Absurdistánu 134:

Co znamenají výsledky prvního kola polských prezidentských voleb

29. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Foto: Volební urna na polském konzulátě v Belfastu

Podle průzkumů provedených u východů z volebních místností po prvním kole prezidentských voleb v Polsku nedošlo k žádnému překvapení pro nikoho. Andrzej Duda se umístil na prvním místě a dostaĺ něco přes 40 procent hlasů - což bylo daleko méně, než v co strana Právo a spravedlnost doufala. V druhém kole bude čelit Rafału Trzaskowskému (který dostal asi 30 procent hlasů), většinou v důsledku podpory pro nezávislého kandidáta jménam Szymon Hołownia (13 procent), který vděčil za svou předchozí popularitu většinou skutečnosti, že kandidatura Małgorzaty Kidawy-Błońské za Občanskou platformu byla naprostá katastrofa. Jakmile byla Kidawa-Błońska nahrazena populárním Trzaskowským, naděje Hołowni dostat se do druhého kola se rozplynuly.

Rozhovor Britských listů 285. Česká novinařina je v troskách

22. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Mainstreamová česká média v těchto dnech řeší především údajnou aféru ruských špionů, kteří měli plánovat ricinem usmrtit některé české politiky. Zaprvé, je to skutečně zpráva, nebo mámení, a zadruhé, je toto opravdu to nejdůležitější, čím by se měla v současnosti zabývat média v ČR? Ta, jak se zdá, vůbec nepochopila, že se svět změnil a že v dosud obdivovaných Spojených státech vládne stejný maniak s diktátorskými tendencemi jako v Rusku či v Číně. Na toto a další témata hovoří Jan Čulík s Danielem Veselým, Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

"Chtějí mě zabít!" Většina pacientů nakažených koronavirem má děsivé delirium

29. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Kim Victoryová  (31) byla paralyzována v posteli a zaživa hořela. Na poslední chvíli ji někdo zachránil, ale pak se proměnila v sochu z ledu v jídelně luxusní zábavní lodi. Pak byla terčem experimentu v laboratoři v Japonsku. Pak na ni zaútočily kočky.

Noční můry tohoto typu pronásledovaly paní Victoryovou, když ležela v nemocnici a dusila se v důsledku nákazy koronavirem. Byla v takové hrůze, že si jedné noci vytrhla trubici ventilátoru, jindy spadla na jednotce intenzivní péče na zem, píší New York Times.

"Bylo to tak reálné a měla jsem strašný strach," vysvětluje.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
24133