Mezitím v Absurdistánu 133:

Strana Právo a spravedlnost je před blížícími prezidentskými volbami posedlá sexem

24. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut
Pamatujete si ještě na toho vesnického starostu z vesnice Tuszów Narodowy, známého svými fanatickými ultrakatolickými postoji? Pokud ne, podívejte se sem. A proč se o něm zmǐňuji znovu? Napsal totiž nyní Komisaři pro lidská práva a ve svém dopise hájí postoj své farnosti proti "ideologii LGBT". Argumentuje, že kdyby ustoupil, postavil by se "na stranu duhové choroby a souhlasil by, aby byla mladá generace demoralizovaná už od školky". Podle něho musí člověk sledovat boží zákon, který stojí nad zákonem vytvořeným lidmi, jinak totiž svět, ovládnutý Satanem, erotikou a sexem, skončí hůř než Sodoma a Gomora.

Tohle je dokonalá ukázka sexuální posedlosti polské pravice.

Kterážto, vzhledem k tomu, že se strana Právo a spravedlnost rozhodla tuto sexuální posedlost využít jako zbraň proti Rafału Trzaskowskému, hlavnímu opozičnímu kandidátu v nadcházejících prezidentských volbách, vystřelila až do nejvyšších vrstev absurdity. Jiný poslanec strany Právo a spravedlnost chtěl vědět, zda ve školkách zadarmo, které slibuje Tezaskowski, budou "povinné hodiny masturbace":


Antoni Macierewicz, bývalý ministr obrany, má také podobnou obsesi. Během svého setkání s voliči strany Právo a spravedlnost varoval, že Trzaskowski chce "vychovávat děti do pedofilie". 

Skutečnost, že Macierewiczovi bylo dovoleno, aby na veřejnosti promlouval s voliči, dokazuje, že je strana Právo a spravedlnost zoufalá a apeluje na všechny své aktivisty, aby přiměli své nejfundamentalističtější stoupence jít k volbám. Za normálních okolností je během volební kampaně Macierewicz "uzamčen v přístěnku pro košťata", protože jeho chování vyvolává otázky, zda je vůbec duševně normální (a to právem, jak můžete posoudit sami, když se podíváte na tohoto chudáka reportéra, který se ho pokusil zeptat, kdy bude ona dlouho očekávaná "zpráva o pravdě o havárii ve Smolensku" konečně zveřejněna.)

Jako obvykle, církev aktivně podporuje stranu Právo a spravedlnost a dovoluje politikům ze strany PiS, jako je Jadwiga Emilewicz  či Antoni Macierewicz  hovořit k věřícím z kazatelny během mší. Oficiálním postojem episkopátu sice je, že v církvi politika nemá místo, avšak jeden novinář viděl dopis, rozeslaný episkopátem, který dokazuje, že církev se aktivně podílí na snahách znovu zvolit Andrzeje Dudu. A nikoho to nepřekvapuje, protože nejenže je církev bohatě odměňována za svou podporu strany PiS (nedávno například, v další verzi zákona proti hospodářské krizi propašovala strana Právo a spravedlnost do tohoto zákona takové změny, které zvyšují tresty za potraty).

Mimochodem, strategii strany Právo a spravedlnost naházet všechno, co ji napadne, do onoho neustále se měnícího zákona nazvaného "antikrizový štít" zesměšnil pravicový poslanec Grzegorz Braun, který navrhl takovýto zákonný dodatek: "Všichni by měli být zdraví, krásní a bohatí a paní ministryně Emilewiczová by měla mít vlastní vrtulník, aby z něho mohla po celém Polsku rozhazovat tolik peněz, kolik se jí zachce."

Avšak zpět k církvi. Ta si je také dobře vědoma, že jestliže strana Právo a spravedlnost přijde o moc, skončí i finanční Eldorádo pro církev. Investigativní reportéři serveru Oko.press odhalili další skandál - během předchozí Kaczyńského vlády dostala církev zadarmo pozemky a budovy nedaleko Olsztynu. Měly být používány charitativní organizací Caritas, avšak většina se používá úplně jinak: je tu soukromá rezidence pana biskupa, hotel a různá skladiště, která si pronajímá daňový úřad. Církev dostala ty pozemky pod podmínkou, že jich bude používat jen k charitativním účelům. Nejenže se nic nepodniká proti tomu, že církev tuto dohodu porušila, ale také si od církve státní instituce pronajímají budovy, které církev dostala zadarmo, čímž stát hrne do kapes církve další peníze... A jako by to nestačilo, stát také dává církvi mimořádné granty na modernizaci těchto budov...

Avšak samozřejmě, pomoc církve se omezuje jen na ty, kdo chodí do kostela. Proto musí strana Právo a spravedlnost bojovat proti hrozbě Trzaskowského i jinak. Hejna tzv. "novinářů" ze státní televize TVP a aktivistů PiS jsou vysílána za Trzaskowským ve snaze ho nejrůznějším možným způsobem zkompromitovat. Ovšem, samozřejmě, efekt to má naprosto opačný. Nicméně dochází i ke komickým situacím. Jeden zaměstnanec státní televize TVP se zeptal, zda Trzaskowski, který před dvěma lety, namísto toho, aby šel na vojenskou přehlídku, šel na trh si koupit džem, by udělal totéž znovu, jestliže se stane prezidentem:



Onehdy, vzhledem k tomu, jak Trzaskowského volební výbor zdůrazňuje, Trazskowski na rozdíl od Andrzeje Dudy hovoří plynně anglicky (a taky několika dalšími jazyky) PiS za ním poslala aktivistu, který předstíral, že je Američan z Virginie. Trzaskowski si okamžitě všiml, že ten provokatér má polský přízvuk:

Rafał Trzaskowski byl také obviněn ze lži a byla na něho podána žaloba, když řekl "dnes přišel milion lidí o práci". Soud rozhodl, že ten výrok není nepravdivý a proto se za něj Trzaskowski nemusí omlouvat. Strana Právo a spravedlnost s tímto verdiktem  nesouhlasí a tvrdí, že Trzaskowského výrok nebyl pravdivý, protože "dnes" není řečnická figura, ale že prý Trzaskowski měl na mysli ten konkrétní den...    Přesto to byla rána Dudově narativu, vzhledem k tomu, že v posledních dnech šíří PiS hastach “#RafałNieKłam” - “#Rafałe, Nelži! - a nejnovější reklama pro Andrzeje Dudu se zaměřuje čistě na Trzaskowského (velmi primitivním způsobem, musím říct):



Tuto reklamu velmi rychle nezparodoval nikdo jiný, než samotný synovec premiéra Mateusze Morawieckého, a ukazuje se, že to poslání té reklamy funguje daleko lépe, když je zaměřeno na Andrzeje Dudu.


Duda zoufale potřebuje nějaké pozitivní články v tisku. V televizní prezidentské debatě v TVP se mu nedařilo,  navzdory skutečnosti, že nejenže byly otázky vybrány jen z jeho vlastního volebního manifestu, ale také byly jasně zaměřeny proti Trzaskowskému: byla tam otázka o uprchlících, o tom, zda by měly školy připravovat žáky na první přijímání, o právech gayů, o zavádění eura v Polsku, a o vakcínách proti koronaviru. Lepší otázky než o kupování marmelády, přesto však debilní, protože žádné z nich necílily na skutečně aktuální dnešní problémy.

Zdá se, že tým Andrzeje Dudy začíná propadat zoufalství.  V městě  Rogoźno bylo zorganizováno jeho předvolební shromáždění, jehož se účastnil jeden ministr, přesně na tutéž dobu a na tutéž místo jako plánované procesí k Božímu tělu. Procesí bylo odloženo, aby se davy mohly účastnit předvolebního shromáždění. Samozřejmě ne všechny zajímají náboženské akce, a tak bylo na místo přilákáno mnoho lidí příslibem testů na koronavirus zadarmo...

Duda se ve snaze zaznamenat alespoň nějaký úspěch snaží tvrdě riskovat, a tak v posledních dnech předvolební kampaně se rozhodl navštívit Donalda Trumpa ve Spojených státech. Což mu také zrovna nevychází poté, co Elliot Engel, předseda parlamentního výboru pro zahraniční vztahy ve Sněmovně reprezentantů požadoval, aby Trump Dudovu návštěvu zrušil kvůli Dudovým homofobním postojům...

Poslední frontou kampaně Andrzeje Dury je šikana opozice. Muž, který vyzdobil svůj náklaďák fotografií Andrzeje Dudy v šaškovském klobouku a heslem "Raději bych skočil do žumpy než hlasoval pro Dudu byl zastaven policií  a po třiceti minutách po několika telefonních konzultacích byl obviněn z "urážky prezidenta" a spolu se spolucestujícím zatčen.l Řidič byl zadržen na policejní stanici, byla mu dána pouta, byl svlečen do naha a prohledán. Jeho náklaďák byl také zadržen a uvolněn teprve až po několika dnech.

Přibližně v tutéž dobu koloval na internetu záběr automobilu, táhnoucího přívěs s hesly proti straně Právo a spravedlnost - automobil byl obklopen osmi policejními auty. Policie popřela, že by měla s přívěsem cokoliv co dělat:

 

To potvrdila i posádka auta s přívěsem, která svědčila, že je dvě neoznačená policejná auta sledovala celé dva dny. Ta označená policejní auta a policejní antony, ty jsou jen trvale rozmístěny kolem soukromé rezidence Jarosława Kaczyńského, kterou čtyřiadvacet hodin chrání posádka 18 policistů.  Ti v tuto dobu nutně potřebovali posilu, protože dva lidé chtějí před Kaczyńského domem uspořádat malý protest. Rád bych tu připomněl, že Jarosław Kaczyński už má v domě několik dalších osobních stráží, bývalých vojáků z elitní přepadové jednotky...

Takže se tuto nadcházející neděli budou konat ty prezidentské volby. Vláda přesvědčuje lidi, aby se jich účastnili - ministerstvo vnitra dokonce uspořádalo soutěž na podporu volební účasti - komunita s největší volební účastí v každém okrese dostane hasičskou stříkačku:


Soutěž je ale omezena na komunity s maximem 20 000 lidí. To znamená malé vesničky na hlubokém polském venkově, regiony, které nejpravděpodobněji budou hlasovat pro Dudu. Zvláštní shoda okolností, že?



 

0
Vytisknout
7407

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2020